Έκκληση για κυπριακή ψήφο κατά του Brexit από την οργάνωση Cyprus Future

{loadposition ba_textlink}

Η οργάνωση Cyprus Future, που έχει συσταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από μέλη της κυπριακής παροικίας ως μη-κομματική πολιτική εκστρατεία για την προώθηση των κυπριακών συμφερόντων, προτρέπει με ανακοίνωσή της τους Κύπριους της Βρετανίας να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας διαμονής τους στην ΕΕ στο κρίσιμο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Οι Κύπριοι που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως βεβαιώνεται από την κατοχή αριθμού εθνικής ασφάλισης (National Insurance number) έχουν δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα ακόμα και αν δεν έχουν βρετανική υπηκοότητα, ως πολίτες της Κοινοπολιτείας.

Η οργάνωση Cyprus Future καλεί όλους τους πολίτες της Κύπρου να επικοινωνήσουν με συμπατριώτες τους που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, φίλους, συγγενείς ή συναδέλφους, ώστε πρώτον να βεβαιωθούν ότι έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν στις 23 Ιουνίου (στη διεύθυνση www.gov.uk/register-to-vote) πριν από τις 7 Ιουνίου και δεύτερο να ψηφίσουν υπέρ της βρετανικής παραμονής στην ΕΕ.

Όπως σημειώνει η οργάνωση στην ανακοίνωσή της, «εκατοντάδες χιλιάδες Κύπριοι που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν φωνή σε αυτό το δημοψήφισμα και πολλά να χάσουν αν η Βρετανία ψηφίσει να εγκαταλείψει την ΕΕ. Για την ασφάλεια, για την οικονομία, για την ελευθερία να ζούμε, να ταξιδεύουμε και να εργαζόμαστε στο Ηνωμένο Βασίλειο: θα είμαστε καλύτερα με το Ηνωμένο Βασίλειο ως μέρος της Ευρώπης».

Η Cyprus Future διατυπώνει την ανησυχία της για τον επιζήμιο αντίκτυπο που θα είχε μία βρετανική έξοδος από την ΕΕ στη σταθερότητα των αλληλένδετων σχέσεων και οικονομιών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Βρετανίας. «Οι δύο χώρες μας έχουν εργαστεί σκληρά επί οδυνηρές δεκαετίες για να καταρρίψουν εμπόδια που υψώνονταν μεταξύ μας, ούτως ώστε να φτάσουμε το σημερινό ύψιστο επίπεδο φιλίας και εμπορικών σχέσεων. Ας μην υψώσουμε φραγμούς σε αυτή την πρόοδο», σημειώνει η ανακοίνωση.

Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Τζον Καπόνη δήλωσε: «Είναι αναγκαίο εμείς οι Κύπριοι στη Βρετανία να χρησιμοποιήσουμε το ιδιαίτερο δικαίωμά μας να εγγραφούμε για να ψηφίσουμε πριν από τις 7 Ιουνίου και μετά να βγούμε για να ψηφίσουμε στις 23 Ιουνίου. Οι Κύπριοι συμμερίζονται την ίδια ανησυχία για το Brexit όπως και οι Βρετανοί. Δεν μπορούμε να καθίσουμε αδρανείς και να παρακολουθούμε τον καλύτερο φίλο και σύμμαχο της Κύπρου να εγκαταλείπει την ΕΕ μετά από τόση κοινή πρόοδο: το Brexit απειλεί την οικονομική σχέση μεταξύ της Βρετανίας και της Δημοκρατίας της Κύπρου και τη θέση αμφότερων των χωρών στην παγκόσμια σκηνή».

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες εκκλήσεις έχουν απευθύνει προς τους Κύπριους της Βρετανίας ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Ύπατος Αρμοστής στο Ηνωμένο Βασίλειο Ευριπίδης Ευρυβιάδης και η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου, μεταξύ άλλων.

Πηγή: KYΠΕ