Έκκληση προς όλους να αφήσουν τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες, απηύθυνε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

{loadposition ba_textlink}

Έκκληση προς όλους να αφήσουν τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες, να αγαπήσουν την Κύπρο και να δώσουν τα χέρια προκειμένου να δημιουργηθούν οι προοπτικές για λύση του κυπριακού προβλήματος και προκοπή της πατρίδας, απηύθυνε ψες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας πως αυτό που έχει σημασία είναι ότι πέρα από το διχασμό η κοινή προσπάθεια δεν επιτυγχάνεται με συνταγές του παρελθόντος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε στην πανεπαρχιακή πολιτική συνέλευση Αμμοχώστου του ΔΗΣΥ χθες βράδυ στο Παραλίμνι, στην παρουσία των Υπουργών Άμυνας και Εμπορίου, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, των Δημάρχων Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας, Σωτήρας και της κατεχόμενης Αμμοχώστου και της πρώην Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κλαίρης Αγγελίδου.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην κριτική που του ασκείται ότι «δήθεν» – όπως ανέφερε – έχει εμπλακεί στον προεκλογικό αγώνα και είπε πως «μου ζητούν αυτοί που δήθεν σκέφτονται ελεύθερα να απαρνηθώ αυτούς που με ανέδειξαν στη διακυβέρνηση του τόπου, μου ζητούν να αρνηθώ να ανταποδώσω την αγάπη μου σ’ αυτούς που μου έδειξαν εμπιστοσύνη» κάτι που – όπως είπε – δεν θα πράξει.

Πρόσθεσε ότι «με τη στήριξη του κόμματος μας και άλλων κομμάτων, αλλά με πρωταγωνιστή το ΔΗΣΥ, έχουμε αποδείξει ότι όχι μόνο έχουμε όραμα αλλά και την αποφασιστικότητα και τη βούληση να φέρουμε επιτέλους τον εκσυγχρονισμό, την αλλαγή και τη χαμένη αξιοπρέπεια και για το κράτος και για τους πολίτες».

Ταυτόχρονα κάλεσε όλους “να αφήσουμε τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες και επιτέλους ας αγαπήσουμε περισσότερο την Κύπρο και ας δώσουμε τα χέρια προκειμένου να δούμε πώς δημιουργούνται οι προοπτικές όσον αφορά την αντιμετώπιση του κυπριακού προβλήματος αλλά και την προκοπή της πατρίδας μας. Αυτό είναι κάτι που αφορά τον κάθε πολίτη, είτε ανήκει στην αριστερά, είτε στη δεξιά, είτε στους σοσιαλιστές, είτε στους κεντρώους». Αυτό που έχει σημασία, τόνισε, “είναι πέρα από το διχασμό, η κοινή προσπάθεια η οποία δεν επιτυγχάνεται με συνταγές του παρελθόντος».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «χρειάστηκε να πάρουμε σκληρές αποφάσεις και αν γινόταν δεκτή από τη Βουλή η πρώτη απόφαση του Eurogroup, μια απόφαση που ποσώς με εύρισκε βεβαίως σύμφωνο – αλλά όταν παραλαμβάνεις ένα κράτος που τα διαθέσιμα ρευστά του αρκούν για τους μισθούς ενός μηνός, όταν οι υποχρεώσεις του είναι 3,3 δισεκατομμύρια από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο και έπρεπε να εξευρεθούν αυτά τα 3,3 δις, όταν παραλαμβάνεις ένα χρεοκοπημένο τραπεζικό σύστημα που είχε αντλήσει ήδη από την ΕΚΤ 11,4 δισεκατομμύρια, με ανάγκες κεφαλαιοποίησης 7,7 δισεκατομμύρια και δέχεσαι την απειλή ότι η χώρα σου οδεύει προς την άτακτη χρεωκοπία, διερωτώμαι ποιος δεν θα έπαιρνε τις αποφάσεις που επεβάλλετο να ληφθούν».

Τότε, συνέχισε, «ελήφθη η πρώτη απόφαση με τη δική μας διαμαρτυρία, η οποία αντιστοιχούσε μόνο με τους τόκους δύο χρόνους, χωρίς να καταρρεύσει η Λαϊκή Τράπεζα, με διάσωση της Λαϊκής, με διάσωση των καταθέσεων και με διάσωση γενικότερη και με ευκολότερη έξοδο από την κρίση. Δυστυχώς εν τη σοφία της, λόγω συναισθηματισμού και άλλως πως, η αντιπολίτευση απέρριψε την πρόταση και οδηγηθήκαμε σε σκληρότερα μέτρα».

Παρά ταύτα, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «και χάρη στις θυσίες του λαού μας, χάρη στον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτισε ο ΔΗΣΥ και στην ευέλικτο πολιτική του νέου ηγέτη του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, έγινε κατορθωτό να επιτευχθούν συνεργασίες και από την αρχή το πρόγραμμα να υλοποιηθεί και με συνέπεια και με επαίνους και με αποτελέσματα».

Ανέφερε ακόμα ότι “σήμερα παρουσιάζουμε ρυθμούς ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο 2,7, οι οίκοι αξιολόγησης που ο ένας μετά τον άλλο και για μια περίοδο τουλάχιστον από το 2010 μέχρι την ώρα που παρέλαβα την εξουσία είχαν υποβαθμίσει 22 φορές την κυπριακή οικονομία, σήμερα συνεχώς αναβαθμίζουν και το αξιόχρεο του κράτους και το αξιόχρεο των Τραπεζών».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην απόφαση της Κομισιόν να τερματίσει τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος για την Κύπρο, ένα χρόνο πριν από την πραγματική προθεσμία και εξέφρασε την άποψη πως «δεν εκδίδονται ανακοινώσεις για να μας βοηθήσουν στις εκλογές. Αυτό δείχνει τα αποτελέσματα της πολιτικής μας, αποτελέσματα μιας νοικοκυρεμένης πολιτικής που επέτρεψαν να καταγράφεται σήμερα και το βιώνουν οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, οι εργαζόμενοι και οι διάφορες ομάδες του πληθυσμού, να παρουσιάζεται με επιταχυνόμενους ρυθμούς το ξαναζωντάνεμα της οικονομίας».

Σαν αποτέλεσμα των εξοικονομήσεων και του νοικοκυρέματος του κράτους, υπέδειξε, «έγινε κατορθωτό να δούμε τις ευάλωτες ομάδες, να φέρουμε στο προσκήνιο αυτό που πάντα ήταν η κυρίαρχη πολιτική μας ιδεολογία, το κράτος πρόνοιας που να σκέφτεται πραγματικά όσους έχουν ανάγκη και όχι απλόχερα να σκορπίζει τα υστερήματα του φορολογουμένου, απλά και μόνο για να ικανοποιήσει κομματικούς φίλους».

Σημείωσε παράλληλα ότι «υπάρχει μόνο μια υπηρεσία παραχώρησης επιδομάτων, συνενώνοντας υπηρεσίες που ήταν στα Υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ έπαψαν να υπάρχουν οι προνομιούχοι που έπαιρναν βοήθημα» από διάφορα Υπουργεία και Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, «σήμερα με την εφαρμογή της επανάστασης του ΕΕΕ έχουμε καλύψει πλήρως τις ανάγκες όσων πραγματικά το έχουν ανάγκη και συνεχώς βελτιώνεται το σύστημα. Μέσα από τα σωστά προγράμματα και τη στοχευμένη κοινωνική πολιτική έχουμε κατορθώσει να συμπεριλάβουμε 11.900 άτομα που δεν ήταν μέχρι πρότινος δικαιούχοι κρατικής βοήθειας».

Την ίδια ώρα, σημείωσε, «έχουμε κατορθώσει επιτέλους μέσα από την ανυπαρξία να εξαγγείλουμε πέρσι μια σειρά από σημαντικά έργα στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου», δίνοντας με αυτό τον τρόπο τα όσα οφείλαμε και όφειλε το κράτος να δώσει σημασία στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

Ο Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα καταθέσει το θεμέλιο λίθο για τη μαρίνα της Αγίας Νάπας, έχει κατακυρωθεί η προσφορά για τη μαρίνα Παραλιμνίου και εντός των επόμενων ημερών υπογράφεται η σύμβαση, ολοκληρώθηκε η ενοικίαση του κτιρίου, υπογράφηκαν τα συμβόλαια και τον Οκτώβριο μεταφέρονται από τη Λάρνακα στο Παραλίμνι το Επαρχιακό Γραφείο του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και το Επαρχιακό Κτηματολόγιο Αμμοχώστου.

Ταυτόχρονα «λήφθηκε απόφαση οριστικά και αμετάκλητα» και από τον Οκτώβριο η Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου θα βρίσκεται στο Παραλίμνι, τον Ιούνιο προκηρύσσεται διαγωνισμός για την ανέγερση νέας Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου ενώ μεταξύ άλλων έργων ολοκληρώνονται σύντομα οι διαβουλεύσεις για την κατασκευή γηπέδου γκολφ στη περιοχή.

Απευθυνόμενος στους συγκεντρωθέντες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «υπάρχουν πολλά έργα, τα βιώνετε, τα ζείτε και θα σας βλέπω κάθε φορά που θα κάνω εγκαίνια. Και αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους αμφισβητούν τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε και τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει προς το λαό μας».

Αναφερόμενος στις βουλευτικές εκλογές της 22ας Μαΐου, κάλεσε τους παρευρισκόμενους να ενθαρρύνουν και να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη διακυβέρνηση του τόπου μέσα από την ισχυρή παρουσία του ΔΗΣΥ. «Εάν θέλετε να συνεχίσουμε και να δημιουργήσουμε ακόμα καλύτερες συνθήκες για την πατρίδα μας, δώστε ψήφο εμπιστοσύνης στο κόμμα μας», είπε, καλώντας τους συγκεντρωθέντες να επιλέξουν ένα από «τα έντεκα καταξιωμένα εξαιρετικά στελέχη» του κόμματος ενισχύοντας ταυτόχρονα το Συναγερμό «για να ενισχυθεί η κυβέρνηση, για να μπορούμε να πάμε ακόμα πιο μπροστά».

«Εάν είσαι οικονομικά εύρωστος, εάν αποκαταστήσεις την οικονομική σου αξιοπιστία, μπορείς να σταθείς και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να πεις όχι, εάν η Τουρκία δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, εάν η Τουρκία δεν υλοποιήσει τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις. Εάν δεν τους έχεις ανάγκη, μπορείς να το πεις» είπε και σημείωσε πως στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «είχα τη δυνατότητα να το πράξω, κάτι που δεν μπορούσα το Μάρτιο του 2013 όταν απογυμνωμένοι όταν έτοιμοι να καταρρεύσουμε δεν είχαμε παρά να επιλέξουμε ή την υπογραφή ενός σκληρού μνημονίου, ή άλλως πως».

Τώρα όμως, συνέχισε, «μπορούμε να αντισταθούμε, μας βλέπουν με σεβασμό, βλέπουν ότι είμαστε αξιόπιστοι και οι επενδύσεις διαδέχονται η μια την άλλη».

Τέλος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε τους παρευρισκόμενους να δώσουν τη μάχη, να δώσουν την περηφάνια, να δώσουν τη νίκη στο ΔΗΣΥ, να δώσουν τη νίκη στη πατρίδα, στην Κύπρο «για να πάμε μπροστά. Να είστε βέβαιοι ότι έτσι μόνο θα νοιώσουμε πραγματικά την ικανοποίηση ότι πράξαμε το καθήκον μας όπως και στο παρελθόν».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ