Επιμένει ο Ντενκτάς για αποπληρωμή του χρέους των Τ/κ από Ε/κ

{loadposition ba_textlink}

Τη θέση του ότι οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να πληρώσουν το χρέος των Τουρκοκυπρίων προς την Τουρκία και μάλιστα με τους τόκους, λόγω της “απομόνωσης”, επανέλαβε ο Σερντάρ Ντενκτάς κατά τη συνάντησή του με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό, αρμόδιο για θέματα Κύπρου, Τουγρούλ Τουρκές στο πρώην προεδρικό παλάτι Τσάνκαγια, στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο “αναπληρωτής πρωθυπουργός” και “υπουργός” δημοσιονομικών μετέβη στην Άγκυρα για τη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων της Τουρκίας (ΤΟΒΒ) και είχε συνάντηση με τον Τουρκές όπου δέχθηκε ερώτηση από δημοσιογράφο για το Κυπριακό.

Ο Σερντάρ Ντενκτάς ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της “ΤΔΒΚ” – όπως είπε – και της ε/κ διοίκησης της νότιας Κύπρου – όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία – συνεχίζονται και ο “πρόεδρος” Ακιντζί με τη διαπραγματευτική του ομάδα έχουν καταθέσει την ειλικρινή τους πρόθεση για λύση. Η Τουρκία παρέχει θετική στήριξη, συμπλήρωσε, υποστηρίζοντας ότι το τελευταίο διάστημα ωστόσο οι Ε/κ κάνουν συνεχώς δηλώσεις που τορπιλίζουν το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

“Εάν γίνουν επενδύσεις στην περιοχή της Μόρφου θα σπάσουν οι συνομιλίες, εάν δώσετε υπηκοότητες θα τορπιλιστεί το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μας γεμίσουν με τέτοιες προσεγγίσεις. Η τελευταία βόμβα που έριξαν οι Ε/κ διαπραγματευτές είναι ότι υπάρχει ένα χρέος 17 δις ευρώ των Τ/κ, το οποίο εάν η Τουρκία δεν διαγράψει, δεν μπορεί να υπάρξει λύση”, είπε.

Κατά τον κ. Ντενκτάς ως “κυβέρνηση” έδωσαν την απαιτούμενη απάντηση και ανέφερε ότι από το 1963 μέχρι σήμερα, λόγω της “απομόνωσης” που επιβάλλουν οι Ε/κ, η μόνη δίοδος ανάσας για τους Τ/κ είναι η Τουρκία και της χτυπούν την πόρτα. “Δεν θα ήθελα να μπω στις συζητήσεις των τόκο. Λένε 17 δις ευρώ, ας βάλουν και τον τόκο. Πρέπει να τα πληρώσουν για όσα τραβήξαμε εξαιτίας τους”. Εάν υπάρξει πράγματι μια λύση που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα και εάν υπάρχει όντως ένα τέτοιο χρέος, η Τουρκία έχει τη δύναμη μιας χώρας που για μια πραγματική, βιώσιμη λύση μπορεί να το σβήσει, πρόσθεσε.

Υποστήριξε επίσης ότι τέτοιες δηλώσεις κάνουν περισσότερο αισθητή την απροθυμία των Ε/κ για λύση, κλονίζουν την εμπιστοσύνη των Τ/κ και έκανε έκκληση στην ε/κ ηγεσία να εγκαταλείψει αυτού του είδους τις δηλώσεις.

Πηγή: KYΠΕ