Ελλάδα: Επιμένει στις γνωστές του θέσεις το ΔΝΤ

{loadposition ba_textlink}

Με την παρουσία του διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πόουλ Τόμσεν θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα 23 Μαΐου, καθώς η εκτελεστική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ δεν θα μεταβεί στις Βρυξέλλες. Αυτό ανέφερε σήμερα στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, τονίζοντας παράλληλα ότι το «Ταμείο» θα λάβει μέρος στο νέο Ελληνικό Πρόγραμμα μόνο εάν πληρούνται οι όροι και οι αρχές του ΔΝΤ, δηλαδή η γενναία ελάφρυνση χρέους και οι ισχυρές μεταρρυθμίσεις, διαφορετικά δεν θα συμμετάσχει…

Επανέλαβε ότι για να ετοιμάσει το Ταμείο Πρόγραμμα για την Ελλάδα αυτό πρέπει «να πατά σε δύο πόδια». Τις ισχυρές πολιτικές μεταρρυθμίσεων και την ισχυρή ελάφρυνση χρέους. Είναι φανερό ότι χωρίς τα παραπάνω θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμμετάσχει.

Επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση ότι το ΔΝΤ είναι δεσμευμένο να λειτουργήσει για το καλό της Ελλάδας, ο κ. Ράις είπε ότι «είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε ένα Πρόγραμμα στο διοικητικό συμβούλιο, αλλά θα χρειαστεί να πληροί τους στόχους και τις αρχές μας. Πιστεύω ότι το ΔΝΤ είναι ευέλικτο. Εχουμε μία δουλειά να κάνουμε. Και τα μέλη αναμένουν από εμάς να κάνουμε τη δουλειά μας. Να φέρουμε την εμπεριστατωμένη μας ανάλυση για οποιοδήποτε θέμα, και σε όλες τις περιπτώσεις».

Περιγράφοντας την άποψη του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους, ο κ. Ράις ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο πιστεύει πως μπορεί να πραγματοποιηθεί η σταθεροποίηση του χρέους χωρίς κούρεμα.

«Η ελάφρυνση θα μπορούσε να γίνει με επέκταση της περιόδου χάριτος, επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων και πολύ χαμηλά επιτόκια».

Χαρακτήρισε την ελάφρυνση ως ένα σημαντικό συστατικό του προγράμματος και καλωσόρισε ως «θετική εξέλιξη» την έναρξη των διαβουλεύσεων για το χρέος ανάμεσα στα μέλη του Eurogroup. Ταυτόχρονα διέψευσε ότι έχει ετοιμαστεί η νέα έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ κι ότι οι συζητήσεις με τους Ευρωπαίου γίνονται στη βάση μιας πρώτης ανάλυσης.

«Έχουμε πολύ καλή σχέση με τους Ευρωπαίους. Οι συζητήσεις είναι πολύ ενεργές. Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι να λειτουργήσουμε για το καλό της Ελλάδος».

Σύμφωνα με το εκπρόσωπο του ΔΝΤ, οι συζητήσεις για την πρώτη αξιολόγηση μεταξύ των δανειστών και της Ελλάδας δεν ολοκληρώθηκαν, αλλά συνεχίζονται και χαιρέτισε την πρόοδο που έχει καταγραφεί σε αρκετά ζητήματα, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση Eurogroup της 9ης Μάιου.

Για την αντικατάσταση από τον ESM των δανείων του ΔΝΤ, διέψευσε ότι συζητήθηκε το θέμα.

«Δεν είναι σε γνώση του Ταμείου συζητήσεις σχετικές με την πρόωρη αποπληρωμή των χρεών της Ελλάδος προς το Ταμείο», είπε αλλά μίλησε για την αντικατάσταση ακριβού χρέους με φθηνότερο χρέος ως λογική εξέλιξη.

«Είναι βέβαιο πως η αντικατάσταση ακριβότερου χρέους με φθηνότερο θα έχει θετική επίπτωση στη βιωσιμότητα του χρέους».

Χαρακτήρισε ως μη ρεαλιστικό να θεωρεί κανείς πως ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα διατηρηθεί επί σειρά ετών και είπε ότι το ΔΝΤ συνεχίζει να αξιολογεί τις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει μέχρι τώρα η Ελλάδα.

«Αυτό θα σημαίνει πολύ λιτότητα. Δεν θέλουμε περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα. Δεν θέλουμε το μεγαλύτερο βάρος να πέσει στους φτωχούς και τους πιο αδύναμους. Θέλουμε οι φιλόδοξοι δημοσιονομικοί του ΕSM να είναι ρεαλιστικοί».

Πηγή: KYΠΕ