Έρευνα για παράτυπη χρήση τουρκικών τοπωνυμίων στην Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά

{loadposition ba_textlink}

Στο μικροσκόπιο της Μόνιμης Κυπριακής Επιτροπής Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων βρίσκεται καταγγελία από τον κοινοτάρχη της κατεχόμενης Μύρτου, Ανδρέα Αθανασίου .Η καταγγελία αφορά την χρήση παράνομων τουρκικών τοπωνυμίων από την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά στην οποίαν μετέχουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Ο επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής είναι ο Τάκης Χατζηδημητρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η Επιτροπή Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων έχει στην κατοχή της όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και προσεχώς, θα εκδοθεί το πόρισμα της το οποίο θα διαβιβαστεί στον Γενικό Εισαγγελέα για τις δικές του ενέργειες. Όπως έγραψε χθες ο «Φ», αιτία για την υποβολή της καταγγελίας από τον κοινοτάρχη της κατεχόμενης Μύρτου αποτέλεσε εκδήλωση για την παρουσίαση των έργων αναστήλωσης που βρίσκονται σε εξέλιξη στο κατεχόμενο Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα στη Μύρτου, η οποία έλαβε χώρα στα προσωρινά γραφεία του Δήμου Κερύνειας. Την παρουσίαση έκανε ο Τάκης Χατζηδημητρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, στο πλαίσιο της παρουσίασης προβλήθηκαν διαφάνειες από τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Μονή όπου το όνομα του κατεχόμενου χωριού Μύρτου ήταν αναγραμμένο στα λατινικά, στα αγγλικά και στα τούρκικα, χρησιμοποιώντας το παράνομο τουρκικό τοπωνύμιο (Çamlibel) ενώ δεν αναγραφόταν η νόμιμη ονομασία του χωριού στα ελληνικά.

Με βάση τον περί της Διαδικασίας Τυποποίησης των Γεωγραφικών Ονομάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας Νόμο του 2013, θεωρείται ποινικό αδίκημα η αλλοίωση γεωγραφικών ονομάτων και τοπωνυμίων και η παράνομη έκδοση, εισαγωγή, κυκλοφορία, προσφορά, διανομή και το εμπόριο χαρτών, βιβλίων ή άλλων εγγράφων συμβατικά ή ψηφιακά αποτυπωμένων, στα οποία περιέχονται γεωγραφικά ονόματα και τοπωνύμια περιοχών της Δημοκρατίας, αποτυπωμένα διαφορετικά από αυτά που ορίζονται σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται στον Νόμο ή από αυτά που περιλαμβάνονται στο επίσημο Τοπωνυμικό Λεξικό.

Σύμφωνα πάντα με την κείμενη νομοθεσία, πρόσωπο που καταδικάζεται για το παραπάνω αδίκημα, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα τρία έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €50.000 ή και στις δύο αυτές ποινές και όλα τα έγγραφα του αδικήματος υπόκεινται σε κατάσχεση και καταστροφή. Αξίζει να αναφερθεί ότι στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα βρίσκεται πόρισμα – καταπέλτης που εξέδωσε η Επιτροπή Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων για έντυπο που κυκλοφόρησε στην αγγλική γλώσσα η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά με σκοπό να προβάλει το έργο της, στο οποίο χρησιμοποιήθηκαν δεκάδες παράνομα τουρκικά τοπωνύμια αντί τα ελληνικά ονόματα των κατεχόμενων χωριών μας.

Πηγή: philenews.com