Ερντογάν: Στρατηγικός στόχος της Τουρκίας η ένταξη στην Ε.Ε.

{loadposition ba_textlink}

Στρατηγικό στόχο της Τουρκίας χαρακτήρισε την ένταξη στην Ε.Ε. ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας παράλληλα πως ελπίζει ότι η συμφωνία για την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου με την Ε.Ε. θα επιταχύνει τη διαδικασία ένταξης της χώρας του.

Τα σχόλιά του, που περιέχονται σε γραπτή δήλωση, έγιναν αφού το Σαββατοκύριακο είχε περιορίσει τις ελπίδες για πρόοδο με την Ευρώπη αναφορικά με τη συμφωνία για τον περιορισμό του μεταναστευτικού ρεύματος, λέγοντας πως η Άγκυρα δεν θα τροποποιήσει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της για να ανταποκριθεί σ’ αυτά που ζητάει η ΕΕ.

Η ΕΕ έχει ζητήσει από τα κράτη μέλη της να επιτρέψουν στους Τούρκους πολίτες να επισκέπτονται την Ευρώπη χωρίς να χρειάζονται θεώρηση εισόδου ως αντάλλαγμα για τη δέσμευση της Άγκυρας να σταματά τους μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη, όμως υπογράμμισε ότι η Τουρκία εξακολουθεί να πρέπει να αλλάξει κάποιους νόμους της.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε επίσης σήμερα ότι η Τουρκία θα αναπτύξει τις απαραίτητες πολιτικές για την απελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων εισόδου με την ΕΕ και θα τις εφαρμόσει ευθυγραμμιζόμενη με πρόσφατες δηλώσεις του Ερντογάν.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς δήλωσε επίσης ότι μέχρι στιγμής η Τουρκία έχει δεχθεί πίσω 386 μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους 14 Σύρους, ενώ 125 Σύροι έχουν επανεγκατασταθεί στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της συμφωνίας για τους μετανάστες.

Πηγή: newsbeast.gr