“Νεοσουλτανάτο” Ερτογάν η Τουρκία;

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε τον απολογισμό της θητείας του και δήλωσε πως δεν αισθάνεται πικρία ή δισταγμό για την απόφασή του απομακρυνθεί από την κεντρική πολιτική σκηνή. Για απόφαση του πρωθυπουργού κάνει λόγο ο Ερντογάν.

Ο ίδιος δεν θα είναι άλλωστε υποψήφιος. Το μυστηριώδες blog κατά του Νταβούτογλου.

Έκτακτο συνέδριο κατά το οποίο θα αντικατασταθεί ο Αχμέτ Νταβούτογλου στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με αξιωματούχους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Οι διαφορές μεταξύ του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του διαδόχου του στην ηγεσία του κόμματος, Νταβούτογλου, τον οποίο διόρισε στη συγκεκριμένη θέση το 2014, έχουν γίνει κάτι παραπάνω από εμφανείς τις τελευταίες εβδομάδες και αφορούν τις σχέσεις με την Ευρώπη και την κράτηση επικριτών της κυβέρνησης, πλήττοντας το επενδυτικό κλίμα.

Αξιωματούχος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δήλωσε ότι το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 21 Μαΐου έως 6 Ιουνίου, με τον νυν πρωθυπουργό της χώρας να μην προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα.

Φήμες που κυκλοφορούν στη Τουρκία θέλουν εκλεκτός του Ερντογάν για τη θέση να είναι το δεξί του χέρι, ο υπουργός Μεταφορών Μπινάλι Γιλντιρίμ ενώ άλλοι εκτιμούν ότι προωθείται ο υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος τυγχάνει να είναι γαμπρός του.

Οι βασικές διαφορές


«Ο Νταβούτογλου εμφανίζεται να έχει ένα αληθινό ενδιαφέρον για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Πιστεύει ότι αυτό συνάδει με τα συμφέροντα ασφαλείας της Τουρκίας. Δεν πιστεύουμε ότι ο Ερντογάν είναι το ίδιο ένθερμος για αυτό», τόνισε παράλληλα υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.
Η ρήξη είναι επίσης εμφανής στα ερωτήματα που εγείρονται στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένα βασικό θέμα ανησυχίας των Ευρωπαίων ηγετών. Ο Ερντογάν με δηλώσεις του έχει ταχθεί υπέρ της φυλάκισης – πριν από την δίκη τους – ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων με κατηγορίες υποστήριξης τρομοκρατικών οργανώσεων. Ο Νταβούτογλου είναι αντίθετος σε τέτοιες προφυλακίσεις.
Το μυστηριώδες blog κατά του Νταβούτογλου

Αίσθηση έχει προκαλέσει στην Τουρκία η εμφάνιση ενός νέου πολιτικού blog, το οποίο ανέβηκε διαδικτυακά τη νύχτα της 1ης Μαΐου. Ονομάζεται Pelican Brief, παραπέμποντας στην γνωστή ταινία του 1993, και η πρώτη του ανάρτηση ήταν μια μακροσκελής διατριβή κατά του πρωθυπουργού της χώρας.
Το κείμενο είναι ανυπόγραφο, ωστόσο ο συγγραφέας του αυτοπροσδιορίζεται ως “ένας από εκείνους που θα θυσιάσουν την ψυχή τους για τον αρχηγό”. Ο αρχηγός είναι, φυσικά, ο παντοδύναμος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πληροφορίες θέλουν δημοσιογράφο που είναι κοντά στον Ερντογάν να είναι ο δημιουργός της ιστοσελίδας, έχοντας φυσικά πάρει το “πράσινο φως” από τον Τούρκο πρόεδρο.

 

 

Οι σκέψεις της ΕΕ:

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αβέβαιη για το πώς η αποχώρηση του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου θα επηρεάσει την συμφωνία ΕΕ-Άγκυρας για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, δήλωσε την Πέμπτη η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Είναι ακόμη νωρίς για να προσδιορίσουμε αν θα υπάρξουν επιπτώσεις και αν ναι, τι είδους», τόνισε η Μογκερίνι, κατά τη διάρκεια επίσκεψης της στο Κόσοβο, μετά την ανακοίνωση αποχώρησης του Νταβούτογλου από την πρωθυπουργία.
«Θα συζητήσουμε προφανώς το θέμα πρώτα από όλα με τις τουρκικές αρχές και θα ορίσουμε μαζί πως θα προχωρήσουμε» σημείωσε.
Αρκετοί υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται διστακτικοί για εξάγουν συμπεράσματα για την αποχώρηση του Νταβούτογλου, ο οποίος εμφανίστηκε πιο ευέλικτος και πιο πρόθυμος να εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για την μεταναστευτική κρίση από όσο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πάντως, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως η αποχώρηση του Τούρκου πρωθυπουργού είναι «άσχημα νέα».
«Το θέμα επαφίεται στους Τούρκους», ανέφερε δεύτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, ενώ και άλλα στελέχη της ΕΕ εμφανίζονται επιφυλακτικά, ώστε να μην εμπλακούν στα εσωτερικά της Τουρκίας ούτε να προσβάλουν τον Ερντογάν.
«Η συμφωνία ήταν με την Τουρκία, όχι με τον Νταβούτογλου», είπε χαρακτηριστικά άλλος αξιωματούχος. «Ο Ερντογάν ενεπλάκη επίσης σε αυτήν», πρόσθεσε.