Γ.Περδίκης: “Δεν μπορεί η κυβέρνηση να παρεμβαίνει στον προεκλογικό”

{loadposition ba_textlink}

Ο τουρκικός αντιτρομοκρατικός νόμος και το κυπριακό

Η διελκυστίνδα μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων για την εφαρμογή της συμφωνίας για την ελεύθερη διακίνηση των Τούρκων πολιτών στην Ευρώπη, αφορά άμεσα την Κύπρο.

Το γεγονός ότι το προαπαιτούμενο για την αλλαγή του τουρκικού αντιτρομοκρατικού νόμου προκαλεί τριγμούς στη διαδικασία δεν πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό στη Λευκωσία.
Όπως είχαμε την ευκαιρία να εξηγήσουμε στον πρόεδρο Αναστασιάδη στην πρόσφατη συνάντηση μας, πρέπει να ενεργοποιηθούν όλες οι δυνάμεις της κυπριακής διπλωματίας και να αναζητηθούν συμμαχίες.

Τώρα είναι η ώρα της δράσης και όχι του εφησυχασμού. Τα παρασκήνια οργιάζουν και είναι θέμα χρόνου Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Τουρκία να τα βρουν σε μια συμφωνία που πιθανόν να απειλεί τα κυπριακά συμφέροντα

Δεν μπορεί η κυβέρνηση να παρεμβαίνει στον προεκλογικό

Στην πρόσφατη συνάντηση μας με τον πρόεδρο Αναστασιάδη εξηγήσαμε ότι δεν πρέπει να συνεχίσει την παράδοση της επέμβασης του προεδρικού στον προεκλογικό για τις βουλευτικές εκλογές.

Καλέσαμε τον Προέδρο να αποφύγει να παραστεί σε προεκλογικές εκδηλώσεις οποιουδήποτε κόμματος και να αποφύγει τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου που θα εκληφθούν ως προεκλογικές. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας -όποιος κι αν είναι – οφείλει να διαφυλάξει το θεσμό και να διατηρήσει τα ελάχιστα έστω περιθώρια που υπάρχουν για να λειτουργήσει ενωτικά.

Οι χθεσινές αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου λίγες μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές για την υγεία , την άμυνα και τους συνταξιούχους – αν και περιλαμβάνουν θετικά στοιχεία- δεν μπορούν να πείσουν ότι δεν είναι προεκλογικού χαρακτήρα.

Εκποιήσεις και πλαίσιο αφερεγγυότητας

Η κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι αρχίζει να εφαρμόζεται το πλαίσιο αφερεγγυότητας με την κατάθεση στο δικαστήριο των πρώτων διαταγμάτων απαλλαγής και κάποιων προτάσεων για υποχρεωτική αναδιάρθρωση.

Δυστυχώς έχουμε επιβεβαιωθεί. Το πλαίσιο αφερεγγυότητας δεν μπορεί φαίνεται να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Τα αρνητικά του νόμου των εκποιήσεων που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία ΔΗΣΥ ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ δεν αντιμετωπίζεται από το ελλιπές, πολύπλοκο και διάτρητο πλαίσιο αφερεγγυότητας που ψήφισαν ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ.

Το μοναδικό μέρος του πλαισίου αφερεγγυότητας που μπορεί να δουλέψει – το οποίο στηρίξαμε και εμείς με τη ψήφο μας- είναι αυτό που αφορά την πτώχευση και τη διαγραφή δανείων.

Δυστυχώς η πλειοψηφία της Βουλής όταν ψηφίζει νόμους δεν ασχολείται αν αυτοί εφαρμόζονται στην πράξη.