Γενικό Προξενείο στο Ιρακινό Κουρδιστάν σύστησε το ελληνικό ΥΠΕΞ

{loadposition ba_textlink}

Η διπλωματική αυτή πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ολοκληρώθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Στο Ερμπίλ λειτουργεί ήδη Γραφείο Εμπορικών Υποθέσεων, το οποίο υπάγεται στην πρεσβεία της Ελλάδας στη Βαγδάτη, με αποστολή την προώθηση της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας με το Ιρακινό Κουρδιστάν. Το Υπουργείο Εξωτερικών, με την σύσταση του Γενικού Προξενείου, στοχεύει, σε συνδυασμό και με τις δραστηριότητες της Πρεσβείας στη Βαγδάτη, να διευρύνει περαιτέρω τους υπάρχοντες δεσμούς φιλίας και συνεργασίας τόσο με τους Κούρδους του Βορείου Ιράκ όσο και με τον υπόλοιπο ιρακινό λαό.

Η Ελλάδα, όπως έχει τονίσει ο κ. Κοτζιάς, ασκεί μία ενεργητική εξωτερική πολιτική που έχει στόχο να οικοδομήσει γέφυρες συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτή την κατεύθυνση εκπρόσωποι του Ιρακινού Κουρδιστάν είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν, τον περασμένο Οκτώβριο, στην επιτυχημένη Διεθνή Διάσκεψη της Αθήνας για το θρησκευτικό πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή.

Από το Υπουργείο Εξωτερικών κάνουν λόγο για ουσιαστική αναβάθμιση της ελληνικής διπλωματικής παρουσίας σε μια περιοχή του Ιράκ, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί αρκετές ευκαιρίες οικονομικής, κυρίως, συνεργασίας, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει εξαιρετικά θετικό κλίμα και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Στην περιοχή, άλλωστε, εδώ και χρόνια δραστηριοποιούνται ελληνικές εταιρείες.

Πηγή: KYΠΕ