Γερμανίδα βουλευτής: “Προς προεδρευόμενη δικατορία οδεύει η Τουρκία”

{loadposition ba_textlink}

Η τουρκικής καταγωγής Γερμανίδα βουλευτής του κόμματος «Η Αριστερά», Σεβίμ Νταγκντελέν, είπε ότι δεν πρέπει να υλοποιηθεί η απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους πολίτες, κάνοντας λόγο για προεδρευόμενη δικτατορία στην Τουρκία.

Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) για τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, διερωτήθηκε αν η ΕΕ είναι αφελής, πιστεύοντας ότι υπάρχει πραγματική ανεξάρτητη δικαιοσύνη στην Τουρκία.

«Αναρωτιέμαι μήπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αφελής πιστεύοντας ότι υπάρχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη στην Τουρκία ή έχει χάσει τα λογικά της. Θα έλεγα ότι κάτω από αυτές τις εξελίξεις δεν πρέπει να υλοποιηθεί η απελευθέρωση της βίζας γιατί ο Ερντογάν θα το εκμεταλλευτεί για την προεκλογική του εκστρατεία, με άλλα λόγια, θα μετατραπεί σε προεκλογικό όχημα προς την `προεδρευόμενη δικτατορία` του Ερντογάν», σημείωσε.

Στοιχεία “προεδρευόμενης δικτατορίας” μπορεί κανείς να δει ήδη, υποστηρίζει η Σεβίμ Νταγκντελέν.

Για παράδειγμα στην ποινικοποίηση της αντιπολίτευσης, με 49 από τους 59 βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος HDP να απειλούνται με άρση της ασυλίας τους ή στις εικόνες συγκρούσεων μέσα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση που έκαναν τελευταία το γύρο του κόσμου.

«Όλα αυτά», υποστηρίζει η Νταγκνταλέν «προετοιμάζουν την ατμόσφαιρα με στόχο τη δημιουργία πλειοψηφίας για την τροποποίηση του Συντάγματος».

Είπε ότι η απομάκρυνση του Αχμέτ Νταβούτογλου από το πρωθυπουργικό αξίωμα δεν προοιωνίζει θετικές εξελίξεις στην Τουρκία.

Κατά την άποψή της θα αποτελέσει την απαρχή μεγαλύτερης όξυνσης των αντιθέσεων στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό που θα δώσει στον πρόεδρο Ερντογάν το πρόσχημα να κηρύξει νέες πρόωρες εκλογές και έτσι να συγκεντρώσει την πλειοψηφία που θα του επιτρέψει την τροποποίηση του συντάγματος και την ενίσχυση της προεδρευόμενης δημοκρατίας.

Η Σεβίμ Νταγκντελέν δεν υιοθετεί την εκτίμηση πως προηγήθηκε σκληρή αναμέτρηση δυνάμεων ανάμεσα στον Ερντογάν και τον Νταβούτογλου, όπως περιγράφεται στον Τύπο.

«Ασφαλώς και υπήρξε διαφορά μεταξύ τους, αλλά δεν μπορούμε να την περιγράψουμε ως αναμέτρηση δυνάμεων για τον απλό λόγο ότι ο Νταβούτογλου δεν διαθέτει αυτοδύναμη ισχύ. Στο προεδρείο του κόμματος διαθέτει τελικά μόνο 3 από τις 50 ψήφους. Αυτό δείχνει ότι η υποστήριξη στον κομματικό μηχανισμό είναι περιθωριακή. Ο Νταβούτογλου ήταν πάντα ο πρόθυμος εκτελεστής των βουλών του Ερντογάν και δεν διέθετε ποτέ δικό του πολιτικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμά του είχε πάντα την επικεφαλίδα ΄Ερντογάν», είπε.

Το πρόβλημα του Νταβούτογλου το τελευταίο διάστημα ήταν ότι ήθελε να κρατήσει τα προσχήματα ενός αυτόνομου πρωθυπουργού που παίρνει αυτόνομες αποφάσεις, σημειώνει η Νταγκντελέν και αυτό για τον Τούρκο Πρόεδρο ήταν υπερβολικό.

«Για τον Ερντογάν, ο Νταβούτογλου δεν ήταν παρά ένας απλός στρατιώτης στην πολιτική σκακιέρα» κατέληξε.

Πηγή: KYΠΕ