Ο Γιώργος Λιλλήκας για Κυπριακό, Οικονομία και Ημικρατικούς Οργανισμούς

{loadposition ba_textlink}

Η πολιτική των ψευδαισθήσεων στην οποία επένδυσαν οι ίδιοι που τα τελευταία οκτώ χρόνια επένδυσαν στην εκλογή Ερντογάν, Ταλάτ και Ακιντζί για γρήγορη λύση του Κυπριακού, όχι μόνο δεν οδήγησε σε μια γρήγορη και δίκαιη λύση αλλά επέτρεψε στην Τουρκία να διαιωνίσει την κατοχή και τη διχοτόμηση αλλά και να αναβαθμίσει το ψευδοκράτος, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Και πρόσθεσε ότι με την πολιτική των μονομερών υποχωρήσεων είτε θα οδηγηθούμε σε μια καταστροφική λύση είτε θα επιτρέψουμε να παραταθεί η κατοχή για πολλές δεκαετίες ακόμα. Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου στα γραφεία της Συμμαχίας ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η Συμμαχία Πολιτών θέλει λύση, λύση δίκαιη και βιώσιμη, υπενθυμίζοντας πως είναι γι` αυτό που το κόμμα κατέθεσε μια ολοκληρωμένη στρατηγική στο Εθνικό Συμβούλιο τον Φεβρουάριο του 2015, με συγκεκριμένες και στοχευμένες προτάσεις.

Υπενθύμισε παράλληλα ότι οι προτάσεις αυτές έχουν να κάνουν με αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου για να καταστεί πραγματικά όργανο συλλογικού προβληματισμού και συνδιαμόρφωσης πολιτικών και στρατηγικών, δημιουργία με Νόμο, Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο θα λειτουργεί με συγκεκριμένους κανονισμούς και όχι ανάλογα με τις προτιμήσεις του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας και στελέχωσή του με έγκριτους εμπειρογνώμονες, αξιοποίηση της ιδιότητάς της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ για τη δημιουργία πολιτικού και οικονομικού κόστους για την Τουρκία.

Κόστος το οποίο, όπως εξήγησε, αφορά πάγωμα νέων κεφαλαίων μέχρις ότου η Τουρκία υλοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, πάγωμα όλων των κονδυλίων που παίρνει η Τουρκία από Ευρωπαϊκά Ταμεία και διασύνδεσή τους με την υλοποίηση των προαναφερθέντων υποχρεώσεων, άσκηση βέτο στην υπό διαμόρφωση συμφωνίας νέας αναβαθμισμένης Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας μέχρι την πλήρη εφαρμογή της υφιστάμενης με όλα τα κράτη μέλη συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανάπτυξη πρωτοβουλιών για να μην καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους υπηκόους.

Οι προτάσεις της Συμμαχίας Πολιτών περιλαμβάνουν επίσης, όπως συνέχισε, παράλληλες και ταυτόχρονες διαπραγματεύσεις με τους Τουρκοκύπριους για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους μέσα από τη λύση και με την Τουρκία για τα ζητήματα των εγγυήσεων, της αποχώρησης των εποίκων και των κατοχικών στρατευμάτων, τη σύναψη στρατηγικών συμμαχιών με φίλες χώρες όπως η Ρωσία και η Γαλλία και αξιοποίηση επίσης των διπλωματικών σχέσεων με Κίνα και τέλος τη διπλωματική αξιοποίηση των υδρογονανθράκων για ενίσχυση της γεωπολιτικής αξίας της Κύπρου και σύγκλιση των συμφερόντων μας με τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα μεγάλων δυνάμεων.

Οικονομία
—-
Σε ό,τι αφορά την οικονομία ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών ανέφερε ότι «την επίπλαστη οικονομική επιτυχία της Κυβέρνησης Αναστασιάδη διαλύουν οι έντονες ανησυχίες που εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Δημοσιονομικό Συμβούλιο για την πορεία της οικονομίας».

Στην πραγματικότητα η μοναδική «επιτυχία» της Κυβέρνησης Αναστασιάδη στην οικονομία ήταν να κουρέψει τις καταθέσεις και τα αξιόγραφα των πολιτών, δήλωσε.

Άσκησε παράλληλα κριτική στην Κυβέρνηση λέγοντας ότι άφησε να διογκωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς να εξετάσει την Πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών για Κούρεμα δανείων και για μείωση των δανειστικών επιτοκίων, δεν υλοποίησε τη δέσμευση της για ΓΕΣΥ αγνοώντας τις προτάσεις της Συμμαχίας Πολιτών για τη στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και μονιμοποίηση του προσωπικού ώστε να γίνει σωστή αυτονόμηση μέσα από ένα οδικό χάρτη με σαφή, δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα τα οποία θα περιλαμβάνονται σε Νομοσχέδια που θα καλύπτουν όλες τις φάσεις από το «μίνι ΓΕΣΥ» μέχρι το πλήρες ΓΕΣΥ.

Είπε ακόμα ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν προσέλκυσε νέες επενδύσεις και πως πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών ήταν να μειωθεί η γραφειοκρατία και να δοθούν κίνητρα για προσέλευση ξένων επενδύσεων μέσα από τη μείωση της φορολογίας του εισοδήματος υπαλλήλων σε ξένες εταιρείες οι οποίες θα εγκαταστήσουν τα κεντρικά τους γραφεία στην Κύπρο

«Αντί λοιπόν ο Υπουργός Οικονομικών και η Κυβέρνηση να παραμυθιάζουν του πολίτες, ας σχεδιάσουν επιτέλους μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή οικονομική πολιτική που θα φέρει ανάπτυξη, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα δώσει προοπτική και ελπίδα στους νέους μας. Επιτέλους ας κυβερνήσουν» συμπλήρωσε..

Επιστολή συντεχνιών ΑΗΚ προς ΠτΔ
———
Σε ό,τι αφορά τέλος του Ημικρατικούς Οργανισμούς και με αφορμή την επιστολή των συντεχνιών της ΑΗΚ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε ικανοποίηση για το περιεχόμενο της επιστολής, αναφέροντας ότι από το περιεχόμενο της φαίνεται ότι οι προτάσεις της Συμμαχίας Πολιτών για τους Ημικρατικούς Οργανισμούς υιοθετήθηκαν από τις πέντε συντεχνίες.

«Η Συμμαχία Πολιτών καταψήφισε τις ιδιωτικοποιήσεις και κατέθεσε πρόταση όπως οι Ημικρατικοί Οργανισμοί παραμείνουν υπό τον έλεγχο του κράτους αλλά να εκσυγχρονιστούν εκ βάθρων ώστε να τερματιστούν οι κομματικές παρεμβάσεις και να καταστούν πιο παραγωγικοί και κερδοφόροι προς όφελος του δημοσίου» ανέφερε.

Και πρόσθεσε ότι η πρόταση περιλαμβάνει ταυτόχρονα καθορισμό με Νόμο των προσωπικών αστικών και ποινικών ευθυνών των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους, καθορισμό με Νόμο των προσόντων που πρέπει να πληροί ο κάθε υποψήφιος για τα Δ.Σ ανάλογα με τη φύση και χαρακτήρα του Ημικρατικού Οργανισμού και επιλογή μελών του Δ.Σ από Ανεξάρτητη Επιτροπή η οποία θα καταθέτει πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Αυτές είναι οι σωστές και σύγχρονες λύσεις για τους Ημικρατικούς Οργανισμούς και όχι η δογματική ιδιωτικοποίηση και κομματικοποίηση τους» πρόσθεσε.

Πηγή: KYΠΕ