Γιώργος Περδίκης: «Κάνε το “λάικ” σου ψήφο!»

{loadposition ba_textlink}

«Ο Γιώργος Περδίκης όπως και οι άλλοι υποψήφιοι χρειάζεται “σταυρό” προτίμησης. Δεν είναι αρχηγός με την έννοια ότι μαζεύει τους σταυρούς προτίμησης των άλλων πολιτικών, των άλλων υποψηφίων»

ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΖΑΚΟΥ

24. Κύριε Περδίκη να φύγουμε από τα συνηθισμένα και ας πάμε στην πιο απλή ερώτηση. Τελειώνουν οι εκλογές και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών βρίσκεται στη Βουλή. Τι διαφορετικό θα προσφέρει το κόμμα σας σε αυτή τη πενταετία που δεν κατάφερε την προηγούμενη;

«Πρώτα απ’ όλα εμείς για να δώσουμε μια σωστή απάντηση στο ερώτημά σας θα πρέπει να πάμε στην μέρα που αποφασίζει ο πολίτης ότι αύριο θα πάω να ψηφίσω, δεν κάθομαι στο σπίτι μου, δεν πάω βόλτα, δεν πάω στην παραλία αλλά μόνο κάνω το μπάνιο μου και περνώ από το εκλογικό κέντρο να ψηφίσω σαν πολίτης που θέλω να τιμωρήσω αυτούς που έχουν καταστρέψει την χώρα μας».

«Θέλω να δώσω ελπίδα σε μένα στην οικογένειά μου και στα παιδιά μου, στους πολίτες και αυτή η συνδυασμένη επιλογή αντικατοπτρίζει και αντιστοιχεί στην επιλογή Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών».

«Είπατε ότι θα είμαστε στην νέα Βουλή. Αυτό θα είναι μεγάλη ανατροπή γιατί τα δύο μεγάλα κόμματα σχεδίασαν την αλλαγή του εκλογικού νόμου με στόχο να μην επιτρέψουν στα νεότερα κόμματα και στα μικρότερα κόμματα αλλά και στο κίνημα των Οικολόγων πιο συγκεκριμένα για να συνεχίσει την παρουσία του στην Βουλή. Δεν θέλουν να συνεχίσουμε την παρουσία μας στην Βουλή γιατί είναι ένα πολιτικό κίνημα που έστω και με ένα βουλευτή καταφέρνει να χαλά τα παρασκηνιακά τους παιχνίδια. Εκείνα τα παιχνίδια της παρασκηνιακής και αδιαφανούς συνεννόησης μεταξύ των μεγάλων κομμάτων. Δημιουργούσε δηλαδή προβλήματα στο να διαχειρίζονται με αδιαφάνεια διάφορα ζητήματα, ένα από τα οποία ήταν και ύποπτες χορηγίες».

«Το κίνημα Οικολόγων έστω και με έναν βουλευτή κατάφερε να εξαναγκάσει τα κόμματα να ψηφίσουν μια νομοθεσία για την διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων. Κατάφερε να εξαναγκάσει τις αρχές να οδηγήσουν τα σκάνδαλα στην δικαιοσύνη. Η πίεση που ασκούσαμε τους ανάγκαζε να προχωρήσουν στην διερεύνηση. Το Κίνημα των Οικολόγων έστω και με τον έναν βουλευτή επειδή είχε πάρα πολλή δουλειά κατάφερε σε αυτή την Βουλή να παράξει ένα σημαντικό έργο».

«Στην νέα βουλή με την πολυπρόσωπη παρουσία μας θα συνεχίσουμε αυτό που κάναμε καλά να το κάνουμε καλύτερα και νομίζω ότι θα δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερα προβλήματα στα μεγάλα κόμματα και αυτό ας το έχουν υπόψιν τους οι ψηφοφόροι όταν ψηφίζουν. Δεν θα είμαστε μια χαμένη ψήφος. Θα είμαστε μια ενεργητική ψήφος, μια ψήφος η οποία μέρα και νύχτα θα εργάζεται για το καλό των πολιτών, για το καλό του περιβάλλοντος, για το καλό της πατρίδας μας».

24. Μιας και αναφέρατε το εκλογικό μέτρο θα ήθελα το σχόλιο σας σχετικά με τις δημοσκοπήσεις που κάνουν λόγο για επτακομματική Βουλή. Είναι αυτός ο τρόπος του λαού να τιμωρήσει τα μεγάλα κόμματα; Πιστεύετε ότι οι ψηφοφόροι θα σας επιλέξουν για να τους τιμωρήσουν ή επειδή πιστεύουν σε εσάς;

«Πρώτα απ’ όλα για να μας ψηφίσει κάποιος θα πρέπει να επειδή πιστεύει σ’ εμάς. Να πιστεύει στην τίμιά μας παρουσία, στο ότι στα 20 χρόνια παρουσίας μας στην πολιτική δεν έχουμε εμπλακεί ποτέ μα ποτέ σε σκάνδαλα και σε διαφθορά. Καλώ τον οποιονδήποτε πολίτη, μέρος του πολιτικού προσωπικού, μέλη κομμάτων που βρίσκονται στην φυλακή, κάποιοι βρίσκονται κατηγορούμενοι ενώπιον δικαστηρίου, κάποιοι κατηγορούνται, για κάποιους υπάρχουν υποψίες, πέστε μου έστω και έναν από το Κίνημα των Οικολόγων με 20 ολόκληρα χρόνια παρουσίας που να έχει αναφερθεί το όνομα του στο ότιδηποτε».

«Είχαμε παρουσία και σε ημικρατικούς οργανισμούς και πόστα στην κυβέρνηση και στην Βουλή και στην τοπική αυτοδιοίκηση, πέστε μου έστω και μια περίπτωση που ενεπλάκην σε σκάνδαλο ή υπήρχε έστω και υποψία εμπλοκής από μέλος του Κινήματος Οικολόγων. Δεν είναι τυχαίο που είμαστε καθαροί και δεν οφείλεται ούτε στο ότι είμαστε μικρό κόμμα, γιατί μικρά κόμματα υπήρχαν και άλλα τα οποία όμως εξαφανίστηκαν από την πολιτική σκηνή και ένας από τους λόγους που «χάθηκαν» είναι γιατί δεν είχαν την ιδεολογία της καθαρότητας. Εμείς έχουμε την ιδεολογία της τιμιότητας και θα συνεχίσουμε να είμαστε έτσι και όταν θα γίνουμε αρκετά μεγάλοι μετά την εκλογική διαδικασία της Κυριακής».

«Άρα έχετε δίκαιο. Ο πρώτος λόγος είναι αυτός, αλλά ψηφίζοντας με αυτό το σκεπτικό το τίμιο αγωνιστικό, σε σχέση με τα δικαιώματα του πολίτη κίνημα, είναι που δημιουργούνται τα προβλήματα στα μεγάλα κόμματα γιατί εκεί υπάρχει διαφθορά, γιατί εκεί υπάρχει διαπλοκή, γιατί εκεί εξυπηρετούνται – στα μεγάλα κόμματα – τα μεγάλα συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα του απλού πολίτη».

24. Υπάρχει κάτι που ο Γιώργος Περδίκης στα χρόνια που βρίσκεται στην βουλή να μετάνιωσε; Ποιο είναι το «mea culpa» του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών;

«Υπάρχουν πάρα πολλά. Όχι κυρίως γιατί ήταν λάθη. Μετανιώνω για τα σωστά πράγματα τα οποία προσπάθησα να πείσω τα υπόλοιπα κόμματα και δεν τα κατάφερα. Δηλαδή χρεώνω σε μεγάλο βαθμό την αποτυχία στον εαυτό μου και στους Οικολόγους στο ότι δεν έπεισα τα άλλα κόμματα για πράγματα τα οποία εμείς πιστεύουμε ότι εάν τους πείθαμε θα ήταν καλύτερη η κατάσταση για την Κύπρο».

«Για παράδειγμα όταν ουσιαστικά κρατικοποιήθηκε η Λαϊκή Τράπεζα τον Μάη του 2012 προσπαθήσαμε να πείσουμε τα υπόλοιπα κόμματα ότι πρέπει να ελέγχουμε σχεδόν κάθε μήνα τις εξελίξεις στην Λαϊκή Τράπεζα. Λάθος μας που δεν καταφέραμε να τους πείσουμε, αποτυχία μας που δεν καταφέραμε να τους πείσουμε τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη του 2012 ότι δεν έπρεπε να επιτρέψουν την παροχή και άλλου ELA έκτακτης χρηματοπιστωτικής βοήθειας από μέρους της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας».

«Λάθος που δεν καταφέραμε εμείς να τους πείσουμε ότι έπρεπε να γίνει το σωστό. Λάθος μας που δεν καταφέραμε να τους πείσουμε τι έπρεπε να γίνει μεταξύ των δύο προτάσεων για κούρεμα των καταθέσεων. Είχαμε εισηγήσεις που δεν καταφέραμε να «περάσουμε» στους άλλους ότι ήταν σωστές. Δεν πιστεύω ότι το λάθος ήταν μόνο στους άλλους, το λάθος ήταν και σε μας, που δεν καταφέραμε να τους αλλάξουμε άποψη. Δεν καταφέραμε να πείσουμε ότι το σύστημα αυτό των εκποιήσεων που τελικά πέρασε με την πλειοψηφία ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ – ΑΚΕΛ, των τριών μεγάλων κομμάτων δηλαδή, που απειλεί σήμερα πολλούς δανειολήπτες ήταν λάθος. Δεν καταφέραμε να πείσουμε για το γεγονός ότι έπρεπε στο πλαίσιο αφερεγγυότητας να εισαχθούν και οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο και πολλά άλλα. Μπορώ να μιλώ για ώρες για τα λάθη μας που ως Κίνημα Οικολόγων φέρουμε ευθύνη καθώς δεν καταφέραμε να πείσουμε τα υπόλοιπα κόμματα για την ορθότητα των απόψεών μας».

24. Να πάμε και λίγο στο θέμα του Κυπριακού. Ο Πρόεδρος, το ΑΚΕΛ και ο κ. Ακιντζί μιλούν για μεγάλη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Πιστεύετε ότι ο τρόπος χειρισμού από τον κ. Αναστασιάδη είναι σωστός; Σε τι λάθος μπορεί να υπέπεσε ο ΠτΔ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις αλλά και την ενημέρωση των κομματικών αρχηγών σχετικά με το Κυπριακό;

«Το λάθος δεν είναι ο Αναστασιάδης που το κάνει αλλά ολόκληρη η πολιτική ηγεσία της Κύπρου για μία σειρά ετών, διότι είναι σφάλμα να περιμένει κάποιος ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ενός προβλήματος τόσο σύνθετου όπως το Κυπριακό, θα λυθεί μόνο μέσα από την καλή διάθεση, την συναντίληψη και την εφαρμογή κάποιων αρχών. Το είχε πει ο Θουκυδίδης πριν 2500 χρόνια σχεδόν. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το δίκαιο καθενός είναι όση είναι και η ισχύς του. Αυτό έπρεπε να γίνεται από χρόνια πριν, και τώρα μας δίνεται η ευκαιρία να το κάνουμε. Να αλλάξουμε τον συσχετισμό δυνάμεων, να αλλάξουμε το ισοζύγιο ισχύος. Κάποτε προσπάθησαν να το κάνουν οι Ε/κ με έναν πολύ άτσαλο και αποτυχημένο τρόπο με τους S300, για το οποίο κανείς δεν πλήρωσε».

«Τώρα με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, την σύγκρουση της Τουρκίας με όλους τους γείτονές της όπως είναι το Ιράν, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ρωσία δημιουργούνται εξαιρετικές προοπτικές για να δημιουργηθεί ένας συσχετισμός δυνάμεων ευνοϊκός προς την Κυπριακή πλευρά, προς την Κυπριακή υπόθεση. Δυστυχώς αν και γίνονται κάποια πράγματα, γίνονται με πάρα πολύ αργό ρυθμό με αποτέλεσμα σιγά σιγά το παράθυρο της ευκαιρίας να κλείνει. Δεν θα είναι για πάντα ανοιχτή αυτή η ευκαιρία που μας δίνεται να δημιουργήσουμε συμμαχίες που να δημιουργήσουν πίεση πάνω στην Τουρκία για να αναγκαστεί να καταλάβει ότι δεν έχει να κάνει μόνο με την φτωχή και αδύναμη Κύπρο αλλά με μια συμμαχία δυνάμεων, ώστε να μπορέσουμε να βρούμε μια λογική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Διαφορετικά όσο πάει η αδύνατη και φτωχή Κυπρούλλα δεν θα καταφέρει να πείσει την Τουρκία με επιχειρήματα και με λογική για να βρεθεί μια λύση που να είναι στοιχειωδώς δίκαιη και βιώσιμη».

24. Σε τι λάθος μπορεί να υπέπεσε ο ΠτΔ σχετικά με την ενημέρωση των κομματικών αρχηγών σχετικά για το Κυπριακό;

«Ο κύριος Αναστασιάδης δεν ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς και τον λαό για το Κυπριακό, εύκολη απάντηση».

24. Για ποιο λόγο δεν σας ενημερώνει;

«Αυτό πρέπει να το απαντήσει ο ίδιος, εγώ δεν πρόκειται να μπω σε αυτή την παγίδα και να αρχίσω να τον κατηγορώ ή να αρχίσω να δημιουργώ σενάρια συνωμοσιολογίας για να κερδίσω πόντους από αυτούς που πιθανόν να τον αντιπαθούν. Ο κ. Αναστασιάδης είναι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οφείλω για το καλό της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσοι υποστηρίζουμε την συνέχιση και την ευημερία του κράτους μας να στηρίζω τον θεσμό του προέδρου. Δεν είναι σωστό να μπαίνουμε σε άγρια αντιπαράθεση με τον ΠτΔ».

«Δεν θα απαντήσω λοιπόν το ερώτημά σας στο ποιος είναι ο λόγος που ο πρόεδρος Αναστασιάδης επέλεξε να μην ενημερώνει τον κυπριακό λαό και τους πολιτικούς αρχηγούς. Λέω όμως ότι αυτό είναι κακό, δεν είναι σωστό, δεν είναι ορθολογιστικό. Πρέπει ο κυπριακός λαός να γνωρίζει τι συζητιέται πίσω από κλειστές πόρτες για το μέλλον του, είναι βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας».

24. Την Κυριακή οι πολίτες θα κληθούν να πανε στις κάλπες για να ψηφίσουν. Τι θα θέλατε να πείτε στους αναποφάσιστους, στους απογοητευμένους, τους άνεργους και τους «κουρεμένους»;

«Στους απογοητευμένους θα ήθελα να τονίσω ότι με το να μην παν να ψηφίσουν απλά ενισχύουν τις δυνάμεις εκείνες οι οποίες ευθύνονται για την καταστροφή. Για τους αναποφάσιστους και αυτούς που εκτιμούν την δράση μας, το ότι προσφέραμε σαν Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών σε αυτή την κοινωνία, για παράδειγμα στο περιβάλλον στη ποιότητα ζωής, στη διαφάνεια, στη διοίκηση στην ανάδειξη και τιμωρία των σκανδάλων, σε όλους αυτούς λέμε πάρα πολύ απλά να κάνουν το “λάικ” ψήφο στην κάλπη».

«Δηλαδή, την συμπάθεια και την εκτίμηση που εκφράζουν με κάθε ευκαιρία πρέπει εκείνη την σημαντική μέρα στις 22 του Μάη να την μετατρέψουν από συμπάθεια και αγάπη σε ψήφο. Γιατί ξέρετε, το βράδυ στις 22 του Μάη όταν θα κλείσουν οι κάλπες δεν θα μετράνε “λάικς”, “μπράβο”,
“ευχαριστώ”, θα μετράνε ψήφους και πρέπει αυτοί οι ψήφοι να είναι τόσο σημαντικοί σε αριθμό που να δώσουν την δύναμη στο Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών να μπει δυναμικά στην νέα βουλή με πολλούς βουλευτές για να μπορέσει να συνεχίσει το έργο του και να στηρίξει τα δικαιώματα των απλών πολιτών, τα δικαιώματα της φύσης, τα δικαιώματα των ανθρώπων».

24. Πως αισθάνεστε ως πολιτικός αρχηγός που χρειάζεται «σταυρό» για την εκλογή του;

«Σε μια εποχή που ο αρχηγισμός των ηγετών των μικρών κομμάτων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην συνεργασία τους, έναντι των δύο μεγάλων κομμάτων, νομίζω ότι έχουμε δώσει ένα καλό παράδειγμα και το έχουμε δώσει διαχρονικά. Ο Γιώργος Περδίκης όπως και οι άλλοι υποψήφιοι χρειάζεται “σταυρό” προτίμησης. Δεν είναι αρχηγός με την έννοια ότι μαζεύει τους σταυρούς προτίμησης των άλλων πολιτικών, των άλλων υποψηφίων. Εγώ θεωρώ ότι αυτό είναι ένα υγειές φαινόμενο. Αρχίζουν και κάποιοι να αντιγράφουν και θεωρώ ότι θα πρέπει σε κάποια στιγμή πολύ σύντομα στον νέο εκλογικό νόμο να καταργηθεί η έννοια του επικεφαλή. Όπως συμβαίνει και στους οικολόγους και ο αρχηγός θέλει σταυρό προτίμησης αφού θέλει και μια διαδικασία επιβεβαίωσης από τους ψηφοφόρους πέραν από τα μέλη του κόμματος».