Ικανοποίηση στη Βρετανία για τη διατήρηση του δικαιώματος απώθησης αιτούντων άσυλο

{loadposition ba_textlink}

Με ικανοποίηση και ανακούφιση υποδέχθηκε το Λονδίνο την πρόταση της Κομισιόν μέσα στην εβδομάδα για την αντικατάσταση του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ που αφορά τη διαχείριση αιτήσεων ασύλου στην ΕΕ, καθώς διατηρείται η δυνατότητα της Βρετανίας να επαναπροωθεί μετανάστες και πρόσφυγες σε άλλες χώρες-μέλη.

Οι βρετανικές κυβερνήσεις είχαν κάνει ευρεία χρήση της δυνατότητας επιστροφής αιτούντων άσυλο στη χώρα εισόδου στην ΕΕ που τους παρείχε ο κανονισμός του Δουβλίνου. Επομένως υπήρχε ανησυχία ότι το σχέδιο που αποκαλύφθηκε την Τετάρτη για υποχρέωση των κρατών-μελών να λαμβάνουν ορισμένο αριθμό μεταναστών από χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης σε περίπτωση σημαντικά αυξημένων ροών θα περιόριζε τη βρετανική ευελιξία.

Πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή που άρνηση υποδοχής των ανθρώπων αυτών θα επισύρει πρόστιμο 250.000 ευρώ ανά άτομο.

Τελικά σε μία εξέλιξη που θεωρητικά ενισχύει τα επιχειρήματα του Ντέιβιντ Κάμερον κατά του Brexit, η Κομισιόν αποφάσισε να επιτρέψει στη Βρετανία την εξαίρεση από το σύστημα ποσοστώσεων και να συνεχίσει την επαναπροώθηση μεταναστών και προσφύγων.

«Τίποτα δε θα επιβληθεί στη Βρετανία. Αν θέλει να συνεχίσει με το υπάρχον σύστημα, μπορεί να το κάνει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

Η Βρετανία ήταν μεταξύ των χωρών που είχαν διατυπώσει ανησυχία και επιφυλάξεις για την πιθανότητα πλήρους κατάργησης όλων των προνοιών του συστήματος του κανονισμού του Δουβλίνου, με άξονα κυρίως τη δυνατότητα επιστροφής προσφύγων στις χώρες εισόδου.

Πηγή της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε στους Financial Times ότι με το νέο σχέδιο το Λονδίνο θα μπορεί να ωφελείται διπλά, καθώς θα συνεχίζει την απέλαση αιτούντων άσυλο σε άλλες χώρες-μέλη και παράλληλα δε θα χρειαστεί να μετάσχει στο σύστημα ποσοστώσεων ως προς της υποδοχή προσφύγων της ζώνης Σένγκεν.

Πάντως οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων των προσφύγων επέκριναν δριμύτατα τη βρετανική κυβέρνηση για το ότι επιχαίρει για την εξασφάλιση της δυνατότητας «να γυρίζει την πλάτη» σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη βοήθειας.