Ιωνάς Νικολάου: “Μάταιη η προσπάθεια μηδενισμού του κυβερνητικού έργου”

{loadposition ba_textlink}

Οποιαδήποτε προσπάθεια μηδενισμού του έργου της Κυβέρνησης είναι μάταιη, λέει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος απάντησε το απόγευμα σε επικρίσεις για το «πόθεν έσχες».

Επανέλαβε τη «διακηρυγμένη θέση» της Κυβέρνησης για καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς, προσθέτοντας ότι η πολιτική θέληση εκφράζεται στο υψηλότερο επίπεδο, από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Διερωτήθηκε παράλληλα γιατί ενώ γίνονταν καταγγελίες και την περασμένη δεκαετία, αυτές παρέμεναν στα συρτάρια.

Σε δηλώσεις του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο κ. Νικολάου είπε ότι οι αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ανώτατο έγιναν για να διασωθεί η συνταγματικότητα των νόμων για το «πόθεν έσχες» των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων – δηλαδή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Υπουργών, βουλευτών, καθώς και ορισμένων αξιωματούχων που ασκούν κατά κυρίαρχο τρόπο εξουσία.

Εξήγησε ότι τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν κατά την τελευταία συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, στις 14 Απριλίου 2016, τρία χρόνια μετά την κατάθεσή τους από την Κυβέρνηση, δεν έλαβαν υπόψη τις επισημάνσεις ούτε του Υπουργείου, ούτε και του Γενικού Εισαγγελέα, ότι η δημοσιοποίηση των δηλώσεων περιουσίας όλων των κρατικών αξιωματούχων θα επέφερε προβλήματα συνταγματικότητας.

Μια τρίτη κήρυξη των νόμων ως αντισυνταγματικών θα είχε ως αποτέλεσμα τη μη εφαρμογή τους, γεγονός το οποίο βρίσκει κάθετα αντίθετη την Κυβέρνηση, είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι στόχος των νομοσχεδίων που κατατέθηκαν τον Μάρτιο και Μάιο του 2013, όπως και των εκκρεμούντων νομοσχεδίων για περιορισμό των θητειών του Προέδρου της Δημοκρατίας και των βουλευτών και τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας, ήταν η διασφάλιση της διαφάνειας στη δημόσια ζωή, της πολιτικής ευθύνης και η λήψη μέτρων κατά της διαφθοράς.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, οι πολίτες αναγνωρίζουν την διακηρυγμένη θέση της Κυβέρνησης και το έργο που επιτελεί κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς και δεν παρασύρονται από παιχνίδια εντυπώσεων και παραπληροφόρησης.

Είπε ότι «σήμερα η διερεύνηση υποθέσεων διαπλοκής και διαφθοράς προχωρά και κάποιοι οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης» ενώ διερωτήθηκε γιατί ενώ γίνονταν καταγγελίες από την περασμένη δεκαετία, αυτές παρέμεναν στα συρτάρια.

Παράλληλα απηύθυνε το ερώτημα «γιατί δεν προχώρησε η διερεύνηση των υποθέσεων που αφορούσαν τα Συμβούλια Αποχετεύσεων για μίζες που δόθηκαν κατά την περασμένη δεκαετία ή για τον καταρτισμό των συμβολαίων για τα ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ που έγιναν την ίδια περίοδο, καθώς και άλλες καταγγελίες που αφορούν ημικρατικούς οργανισμούς, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και πιστωτικά ιδρύματα; Μήπως, υπονοείται ότι την ευθύνη φέρουν οι τότε αξιωματούχοι;».

Ο λόγος, σύμφωνα με τον Υπουργό, έγκειται στο ότι «υπάρχει η πολιτική θέληση για διαφάνεια, η απαιτούμενη στήριξη προς τους ανεξάρτητους θεσμούς, η λήψη νομικών και πρακτικών μέτρων που ενδυναμώνουν και ωθούν το έργο των ανακριτικών αρχών και αυτή εκφράζεται από το υψηλότερο επίπεδο, από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

«Είμαι βέβαιος ότι κανένας δεν μπορεί να παραγνωρίσει το έργο που επιτελέστηκε μέχρι σήμερα» κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ