Ιράκ: 4 νεκροί, 90 τραυματίες στην πράσινη ζώνη της Βαγδάτης

{loadposition ba_textlink}

Τουλάχιστον τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και 90 τραυματίστηκαν στο Ιράκ όταν οι δυνάμεις ασφαλείας επιχείρησαν να διαλύσουν διαδήλωση αντικυβερνητικών στην πράσινη ζώνη της Βαγδάτης, σύμφωνα με το Reuters.

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν πυρά, πλαστικές σφαίρες, κανόνια νερού και δακρυγόνα την Παρασκευή για να κρατήσουν τους διαδηλωτές μακριά από την περιοχή που στεγάζει κυβερνητικά κτίρια, το κοινοβούλιο και πολλές ξένες πρεσβείες.

Όπως σημειώνει το Reuters, ο προαναφερόμενος απολογισμός, που προέκυψε από πληροφορίες από τέσσερα νοσοκομεία όπου διακομίστηκαν τα θύματα και το κεντρικό νεκροτομείο της Βαγδάτης, αφορά μόνο τραυματίες από πυροβολισμούς και δεν περιλαμβάνει τις περιπτώσεις ασφυξίας που προκαλείται από τα δακρυγόνα.

Οι διαδηλωτές έχουν παραβιάσει την αυστηρώς φρουρούμενη πράσινη ζώνη δύο φορές τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, προκαλώντας ερωτηματικά σχετικά με την ικανότητα της κυβέρνησης να ασφαλίσει την πρωτεύουσα της χώρας.

Οι διαδηλωτές την Παρασκευή, μεταξύ των οποίων ήταν οι υποστηρικτές του ισχυρού Σιίτη μουσουλμάνου κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ, ξεσηκώθηκαν μετά την αποτυχημένη προσπάθεια της κυβέρνησης να εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς και τη διατήρηση της ασφάλειας στην πόλη.

“Η χρήση κανονικών σφαιρών εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών είναι εντελώς αδικαιολόγητη και αποτελεί απόδειξη ότι η δήθεν νόμιμη κυβέρνηση έχει μετατραπεί σε μια καταπιεστική κυβέρνηση”, δήλωσε το Σάββατο ο δεύτερος τη τάξει στο κίνημα του Σαντρ.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Χάιντερ αλ Αμπάντι καταδίκασε την παραβίαση της πράσινης ζώνης. Ο ΟΗΕ εξέφρασε την “βαθιά του ανησυχία” και προειδοποίησε ότι τα περιστατικά αυτά μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο στις προσπάθειες για να νικηθεί το Ισλαμικό Κράτος.

Πηγή: news247.gr,επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας.