Κ. Σκαρπάρης : «Ψέματα, Ψέματα, Ντροπή…»

{loadposition ba_textlink}

Λάβρος ο Κώστας Σκαρπάρης, Γ.Γ. της Ε.ΚΥ.ΣΥ και υποψήφιος βουλευτής του ΑΚΕΛ στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας, κατά του Πρόεδρου του ΔΗ.ΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Σε ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Σκαρπάρης αναφέρει :
«Άκουσα χθες τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, να ισχυρίζεται ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έκανε αποκοπές στις συντάξεις!

Το πρώτο που ο κάθε συνταξιούχος θα σκεφτεί είναι: Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι αμελέτητος ή λέει συνειδητά ψέματα.

Για πλήρη ενημέρωση της κοινής γνώμης, ως Γ. Γραμματέας της ΕΚΥΣΥ, που γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στους συνταξιούχους μας, παραθέτω στοιχεία συγκριτικά για τα δικαιώματα που είχαν οι συνταξιούχοι την 5ετία Δ. Χριστόφια και τις αποκοπές που έγιναν επί 3ετίας Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ.

5ετία Χριστόφια

-Σχέδιο ενίσχυσης των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα

-Πασχαλινό επίδομα

-Δωρεάν τριήμερες διακοπές σε ξενοδοχεία

-Επιδόματα φροντίδας στα παραπληγικά και τετραπληγικά άτομα (€350 και €854 αντίστοιχα το μήνα)

-Επιδόματα για τους τυφλούς να πληρώνονται κάθε μήνα και να αυξάνονται με βάση την αύξηση της ΑΤΑ

-Αύξηση του επιδόματος για τους πολεμιστές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου από €80 σε €120 το μήνα και να μεταβιβάζεται το δικαίωμα σε περίπτωση θανάτου του στη χήρα κ.α.

Δυστυχώς αυτή η ανοδική πορεία των δικαιωμάτων των συνταξιούχων σταμάτησε το 2013. Με την αλλαγή της διακυβέρνησης και τις καταστροφικές αποφάσεις που πήρε η κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη άρχισε το κόψε-κόψε από τα δικαιώματα των συνταξιούχων μας με αποτέλεσμα να πληγεί το βιοτικό τους επίπεδο πέραν από το 30%.

3ετία Αναστασιάδη

-Μειώθηκε η μικρή επιταγή (κάποιοι την έχασαν τελείως)

-Το πασχαλινό επίδομα σχεδόν καταργήθηκε (με τα κριτήρια ΚΟΡΟΪΔΙΑ-που έβαλαν, το δικαιούνται κυρίως μονήρη άτομα που έχουν σύνταξη κάτω από τα €500 το μήνα. Για τα 2 άτομα κάτω από €750 – δηλαδή σχεδόν κανένας)

-Καταργήθηκε η δωρεάν μεταφορά των ηλικιωμένων από τον Ιούνιο του 2013

-Καταργήθηκε η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τον Αύγουστο του 2013

-Φορολογείται ακόμη και το σπίτι των χαμηλοσυνταξιούχων

-Από το 2016 άρχισε η περαιτέρω μείωση της μικρής επιταγής αφού η Κυβέρνηση υπολογίζει όλους τους τόκους στα ετήσια εισοδήματα των χαμηλοσυνταξιούχων και τη χορηγία από τον ΚΟΑΠ (χωρίς να λαμβάνει υπόψη καθόλου τα έξοδα που έκαναν για να εγκριθεί η αίτηση για χορηγία)

-Ακόμη πρόσφατα 15000 περίπου συνταξιούχοι έχουν ενημερωθεί με επιστολή και άρχισε η αποκοπή με 15 μηνιαίες δόσεις η δήθεν υπερπληρωμή που έχουν.

-Οι χαμηλοσυνταξιούχοι του Ε.Ε.Ε. έχουν δεχθεί και αυτοί μείωση διότι έχουν υπολογίσει στα έσοδα τους την 13η σύνταξη την οποία θα αφαιρέσουν σε 12 μηνιαίες δόσεις. Επίσης χιλιάδες περιμένουν ακόμη απάντηση στην αίτηση που έχουν κάνει και ζητούν φροντίδα. Άλλοι περιμένουν τα αναδρομικά τους από τον Σεπτέμβριο του 2014. Ενώ οι χαμηλοσυνταξιούχοι που υπέβαλαν αίτηση για επανάκτηση της μικρής επιταγής δέχονται συνεχώς την κοροϊδία από την κυβέρνηση η οποία τους απαντά ότι δεν δικαιούνται το Ε.Ε.Ε., τη στιγμή που ζητούν και δικαιούνται την μικρή επιταγή.

23.000 χαμηλοσυνταξιούχοι με την εφαρμογή της “Επανάστασης στο τομέα της κοινωνικής πολιτικής” έχασαν την μικρή επιταγή. Τα τελευταία 3 χρόνια η κυβέρνηση αφαίρεσε από τους χαμηλοσυνταξιούχους 300 εκατομμύρια ευρώ περίπου.
Το μεγαλύτερο βάσανο ωστόσο των ηλικιωμένων μας είναι η μη εξυπηρέτηση από τα νοσοκομεία τα οποία έχουν γονατίσει. Ταλαιπωρούνται 2-3 χρόνια στις λίστες αναμονής για μια εγχείρηση. Κάποιοι φεύγουν από τη ζωή, δυστυχώς, χωρίς να τους παρασχεθεί η απαραίτητη ιατρική βοήθεια…

Γι’ αυτό είναι ντροπή ο Πρόεδρος του Κυβερνώντος κόμματος να αποποιείται της ευθύνης του κόμματος του και να ισχυρίζεται ακόμα ότι δεν έκαμε αποκοπές η σημερινή κυβέρνηση.

Μάρτυρες για το ποια είναι η αλήθεια είναι οι ίδιοι οι συνταξιούχοι που υποφέρουν».