Κάμερον: “Το Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο στην Ευρώπη”

{loadposition ba_textlink}

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μετανιώσει στο παρελθόν όταν «γύρισε την πλάτη στην Ευρώπη», σημειώνοντας ότι η ΕΕ έχει συμβάλει στη συμφιλίωση μεταξύ άλλοτε εχθρικών χωρών και στη διατήρηση της ειρήνης.

Ο κ. Κάμερον πρόσθεσε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα που βιώνει η ήπειρος τα τελευταία χρόνια δεν μπορούν να θεωρούνται δεδομένες. Όπως είπε, ενώ η Ευρώπη διανύει μία εν πολλοίς ειρηνική περίοδο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά, δεν έχουν περάσει δύο δεκαετίες από τον πόλεμο στη Βοσνία, ενώ πιο πρόσφατα η Ρωσία ενεπλάκη σε πόλεμο με τη Γεωργία και την Ουκρανία.

«Μπορούμε να είμαστε τόσο σίγουροι ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στην ήπειρό μας είναι διασφαλισμένες πέραν πάσης αμφιβολίας; Είναι ένα ρίσκο που αξίζει να πάρουμε; Δε θα ήμουν τόσο απερίσκεπτος ώστε να υποθέσω κάτι τέτοιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Συμπλήρωσε ότι ο απομονωτισμός ποτέ δεν εξυπηρέτησε τα συμφέροντα της Βρετανίας και τόνισε ότι «η αλήθεια είναι πως όσα συμβαίνουν στη γειτονιά μας έχουν σημασία για τη Βρετανία». Προς επίρρωση των λεγόμενών του παρέπεμψε ενδεικτικά στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους, στην πτώση του τείχους του Βερολίνου, η απόπειρα εισβολής στα βρετανικά νησιά από την Ισπανική Αρμάδα το 1588 και οι μάχες του Μπλένχαιμ και του Βατερλώ το 1704 και το 1815 αντίστοιχα. «Αν τα πράγματα πάνε στραβά στην Ευρώπη, ας μην προσποιούμαστε ότι μπορούμε να μην προσβληθούμε από τις επιπτώσεις», είπε ο κ. Κάμερον.

Απαντώντας στον Βρετανό Πρωθυπουργό ο ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος Ανεξαρτησίας UKIP Νάιτζελ Φάρατζ είπε ότι αντίθετα η ΕΕ έχει αυξήσει τις εχθρότητες στην ήπειρο. Ανέφερε ότι η έλλειψη δημοκρατίας έχει οδηγήσει σε πολέμους και η συντριβή της δημοκρατίας, όπως στην Ελλάδα, έχει προκαλέσει την άνοδο ακροδεξιών κομμάτων.

Στον Ντέιβιντ Κάμερον θα απαντήσει με ομιλία του και ο εκ των επικεφαλής της εκστρατείας Vote Leave υπέρ του Brexit Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος παρέδωσε το Σαββατοκύριακο τα ηνία της δημαρχίας του Λονδίνου στον Σαντίκ Χαν. Ο κ. Τζόνσον αναμένεται να πει ότι η Βρετανία θα διατηρήσει τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της σε περίπτωση εξόδου από την ΕΕ. Ο ίδιος θα ξεκινήσει μέσα στην εβδομάδα περιοδεία με λεωφορείο σε όλη την επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου για να παρουσιάσει τα επιχειρήματα υπέρ του Brexit.

Άλλα στελέχη της εκστρατείας Vote Leave απέρριψαν τις προειδοποιήσεις Κάμερον ως μία ακόμα έκφανση μιας προσπάθειας εκφοβισμού των ψηφοφόρων ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου.

Πηγή: KYΠΕ