“Καμπάνα” από το ΕΔΑΔ στην Τουρκία

{loadposition ba_textlink}

Αποζημίωση 65.000 ευρώ επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην οικογένεια του Nusret Kalkan.

Τον οποίο οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Αύγουστο του 2008.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Kalkan, που καταζητούνταν από το 2007 από τις τουρκικές αρχές για συμμετοχή στο PKK, τραυματίστηκε θανάσιμα από μέλος της χωροφυλακής όταν μετέβαινε σε μια περιοχή για πικνίκ, για να συναντήσει την οικογένειά του. Υπέκυψε στα τραύματά του κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Στις έρευνες που ακολούθησαν, οι δυνάμεις ασφαλείας ισχυρίστηκαν ότι είχαν προειδοποιήσει τον Kalkan πριν πυροβολήσουν, με την οικογένεια να αντικρούει τον ισχυρισμό, ενώ η ποινική διαδικασία διακόπηκε, με το αιτιολογικό ότι η χωροφυλακή έδρασε στα πλαίσια του αντιτρομοκρατικού νόμου. Παρά την επιμονή του πατέρα του Kalkan, το δικαστήριο αργότερα αθώωσε τον χωροφύλακα που πυροβόλησε το γιο του και έτσι ο παραπονούμενος προσέφυγε στο ΕΔΑΔ.

Το δικαστήριο στο Στρασβούργο αποφάνθηκε την Τρίτη ότι παραβιάστηκαν οι διατάξεις του δικαιώματος στη ζωή, ενώ βρήκε προβληματική την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης.

Πηγή: KYΠΕ