Κατερίνα Κούκα: “Ο Μάριος Τόκας δεν ήταν ένας απλος συνθέτης, αλλάς ένας Εθνικός Μουσουργός”

Με αφορμή την πραγματοποίηση της εκδήλωσης μνήμης στον Μάριο Τόκα, το 24h μίλησε με την τραγουδοποιό Κατερίνα Κούκα για τη σχέση της με τον συνθέτη καθώς και για την κατάσταση στο χώρο της τέχνης σήμερα.

Η ίδια, ιδιαίτερα συγκινημένη, ανέφερε πως η συνεργασία της με τον Μάριο Τόκα το 1995, με τη δημιουργία του δίσκου της «Δεν σκοτώνουν την αγάπη με την πρώτη αφορμή», στον οποίο ο συνθέτης της έδωσε «υπέροχα τραγούδια» τα οποία σφράγισαν και χρωμάτισαν την πορεία της με τα ιδιαίτερα του χαρακτηριστικά του. Η συνεργασία αυτή εξελίχθηκε σε «φιλία, αγάπη, σχέση ζωής» και καθώς η ίδια συγκλονίστηκε από τη φύση του, παραμένει πάντα ανοιχτή σε οποιοδήποτε κάλεσμα ασχολείται με εκδηλώσεις μνήμης του ιδιαίτερου συνθέτη.

Μιλώντας για την κράση του ως άνθρωπος, τόνισε πως η μουσική του υπήρξε ιδιαίτερη και χαρακτηριστική, ξεχειλίζοντας από το χρώμα, την ευαισθησία και την ευγένειά του και αποτελεί ιδιαίερα σημαντικό στοιχείο στον καλλιτεχνικό χώρο, πως ο Μάριος Τόκας, «δεν έχανε ευκαιρία να προβάλει μέσω του έργου του το δράμα της πατρίδας του», κάτι το οποίο συνέσφερε στο να μάθει πολύς κόσμος τα ενδότερα του νησιού.

Η σχέση της με την Κύπρο, μία σχέση σεβασμού και αγάπης, μετρά χρόνια πριν η ίδια γίνει τραγουδίστρια, και δεν θα ξεχάσει ποτέ πως το νησί αναγνώρισε την καλλιτεχνική της προσφορά και την αγκάλιασε, όταν ιδίως ο Δήμος Λεμεσού της απέδωσε τιμιτική πλακέτα, πολύ πριν αυτό συμβεί στην Ελλάδα.

Σήμερα η ίδια, συζητά για διάφορες εκδηλώσεις που θα λάβουν μέρος το καλοκαίρι και μας μίλησε για τη διετή παρουσιά της στο χώρο του θεάτρου σε έργο των Παπαθανασίου Ρέπα, «Πριν το χάραμα», στο ιστορικό θέατρο «Βέμπω», κάτι το οποίο τη βοήθησε να ανακαλύψει κι άλλες πτυχές της καλλιτεχνικής της φύσης και αποτέλεσε μία μεγάλη εμπειρία.

Εν τέλει, ερωτηθείσα στο αν υπάρχουν συνθέτες, τραγουδοποιοί στον καλλιτεχνικό χώρο που να προβάλλουν τα προβλήματα της κοινωνίας και μαζί τους να παρασύρουν τα κοινωνικά σύνολα η ίδια απάντησε πως «τέτοιους καλλιτέχνες δεν βλέπουμε πλέον και δεν ξέρω για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό. Ίσως να είναι όλα μπερδεμένα, ίσως εγώ να μην τα αντιλαμβάνομαι αλλά δυστυχώς δεν έχω μία απάντηση για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό».

Η γενέτειρά του καθώς και η πολιτεία, θα τιμήσει σήμερα στο Λανίτειο Λύκειο στις 20:30 μ.μ, τον μεγάλο Εθνικό Μουσουργό Μάριο Τόκα, με ένα φιλολογικό και καλιτεχνικό μνημόσυνο για τον συνθέτη.

Το Λανίτειο Λύκειο, το οποίο επιλέγη για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, είναι το σχολείο στο οποίο φοίτησε ο μεγάλος συνθέτης και στο οποίο παρουσίασε για πρώτη φορά σε ηλικία 14 ετών τα τραγούδια του.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρήστου και ο αδελφός του μουσουργό, Νίκος Τόκας.

Κορυφαίοι Έλληνες και Κύπριοι καλλιτέχνες, θα δώσουν το παρών τους σήμερα σε συνεργασία με το μουσικό σύνολο του Λανίτετιου Λυκείου υπό τη διεύθυνση του Σόλωνα Κλαδά, μεταξύ των οποίων μαζί με την Κατερίνα Κούκα, ο Στέλιος Διονυσίου και Κώστας Χ’’Χριστοδούλου, υπό τη διεύθυνση του στενού φίλου και συνεργάτη, ΓιώργουΠαγιάτη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και ο Δήμος Λεμεσού καλεί όλους τους θαυμαστές του έρου του μεγάλου μας συνθέτη να τον τιμήσουν με την παρουσία τους.