Πως η Σουηδία ετοιμάζεται να μεταφέρει μία ολόκληρη πόλη 20.000 κατοίκων (vid)

{loadposition ba_textlink}

Μία ομάδα μηχανικών ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρότζεκτ. Τη μετακίνηση ολόκληρης της πόλης – μαζί με τους 20.000 κατοίκους της- δύο μίλια ανατολικά, Ένα νέο ντοκιμαντέρ που ανέβηκε στο διαδίκτυο εξηγεί ακριβώς το πως θα επιτευχθεί αυτό.

Το 2004, γνωρίζοντας ότι η πόλη είναι καταδικασμένη να βυθιστεί ( μια διαδικασία που είναι γνωστή στους επιστήμονες ως «παραμόρφωση εδάφους»), η κρατική εταιρεία εξόρυξης «Luossavaara-Kiirunavaara AB» διοργάνωσε έναν δαπανηρό διεθνή διαγωνισμό με σκοπό να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για τη σωτηρία της Kiruna.

Αρχιτέκτονες από το γραφείο «White Arkitekter AB» κέρδισαν το διαγωνισμό με το πρότζεκτ «Kiruna 4 Ever» και ξεκίνησαν να το εφαρμόζουν το 2014. Όλος ο πληθυσμός της πόλης θα έχει μεταφερθεί οριστικά μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες.

Η ταινία μικρού μήκους «This Is Kiruna: How to Move a City» που φέρει την υπογραφή της σουηδικής κυβέρνησης καταγράφει τη γιγαντιαία προσπάθεια που απαιτείται προκειμένου να μετακινηθεί η πόλη της Kiruna – μία πόλη που βρίσκεται πάνω από τον Αρκτικό κύκλο όπου επικρατούν πολικές θερμοκρασίες, η γη είναι για μεγάλο διάστημα καλυμμένη με χιόνι, ενώ για αρκετούς μήνες επικρατεί απόλυτο σκοτάδι, αναφέρει το gizmodo.

Μόλις τρία ιστορικά κτίρια και μνημεία θα μετακινηθούν αυτούσια – τα υπόλοιπα κτίρια θα κτιστούν ξανά με ανακυκλωμένα υλικά από τις προηγούμενες κατασκευές.

Παράλληλα, έχει βρεθεί λύση και για την μεταστέγαση των κατοίκων: Η εταιρεία «Luossavaara-Kiirunavaara AB» δίνει στους ιδιοκτήτες των σπιτιών μία επιλογή: Είτε θα αγοράσει η ίδια τα σπίτια τους με βάση την ονομαστική τους αξία συν 25%, είτε θα τους παραχωρηθεί ένα καινούργιο σπίτι στην νέα τοποθεσία της πόλης.