Κοτζιάς: “Η Τουρκία είναι σήμερα πιο νευρική από ό,τι στο παρελθόν”

{loadposition ba_textlink}

Ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία «θα μπορούσε να προκύψει και από λάθος», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Ο κ. Κοτζιάς επισημαίνει την ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου όσον αφορά στις εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας αλλά και στην εξωτερική της πολιτική και ότι «η Τουρκία είναι σήμερα πιο νευρική από ό,τι στο παρελθόν», κάτι που η Ελλάδα οφείλει να προσέξει.

«Στην Τουρκία διεξάγεται μια σκληρή μάχη εξουσίας. Δεν είναι μόνο η αλλαγή του πρωθυπουργού, που έχει τη σημασία της για τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας.

Καταβάλλεται προσπάθεια να περιοριστεί το πολιτικό σύστημα σε δικομματικό. Σημασία έχει και η αναβάθμιση του ρόλου του στρατού, τόσο στο εσωτερικό, για την αντιμετώπιση του κινήματος Γκιουλέν και των Κούρδων, όσο και στο εξωτερικό (Ιράκ και Συρία). Δηλαδή, πολλά χρόνια αφότου ο Ερντογάν είχε στείλει τον στρατό στους στρατώνες του, επανεμφανίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις και διαμορφώνουν αφενός νέους συμβιβασμούς στο συγκρότημα εξουσίας και αφετέρου καταγράφουν απαράδεκτες συμπεριφορές εκτός διεθνούς δικαίου. Όλα αυτά γίνονται σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Τουρκία έχει αποκτήσει εστίες έντασης σχεδόν με όλους τους γείτονές της» τονίζει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Και συμπληρώνει ότι «η Τουρκία είναι σήμερα πιο νευρική απ’ ό,τι στο παρελθόν. Η Ελλάδα οφείλει να προσέξει, να μην καταστεί μέρος του προβλήματος της, όπως επιθυμούν ορισμένοι κύκλοι στη γείτονα. Όπως εξήγησα στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, n χώρα υλοποιεί μια εξωτερική πολιτική σταθερή στις «κόκκινες γραμμές» της. Συνετή και αποφασιστική στην αποτρεπτική της λειτουργία. Δημιουργό συμμαχιών και στηριγμάτων. Νηφάλια και ψύχραιμη. Μια πολιτική, η οποία χρησιμοποιεί όλα τα διπλωματικά μέσα. Ενημερώνει διαρκώς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, του NATO και της Ε.Ε. Διοχετεύει πληροφορίες και αποκαλύψεις εκεί που πρέπει. Όλα αυτά σε στενή συνεργασία με τα υπουργεία Ναυτιλίας και Άμυνας».
Ο κ. Κοτζιάς αναφέρει ότι προβλήματα προκύπτουν «αντικειμενικά από τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις και προκλήσεις μερίδας της στρατιωτικής μηχανής της γείτονος. Ας μην υποτιμάται n αποφασιστικότητά μας στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και της εδαφικής της ακεραιότητας. Στην εξωτερική πολιτική υπάρχουν πάντα αντίβαρα διπλωματικά και άλλης μορφής. Σε αυτό το πλαίσιο απορρίψαμε προτάσεις που θύμιζαν λογικές «Πόντιου Πιλάτου»».
Και σημειώνει ότι «το κύριο ερώτημα είναι πώς (η Τουρκία) θα τις λύσει αυτές. Αν επιδιώξει να το κάνει δημοκρατικά, τότε θα είναι μια χώρα-πρότυπο για τον ισλαμικό κόσμο, έχοντας βρει τρόπο να λύσει το Κουρδικό και να ζήσει σε ειρήνη με τους γείτονές της. Αν προσπαθήσει να λύσει τα προβλήματά της αυταρχικά, τότε κινδυνεύει να πνιγεί από συγκρούσεις γύρω από κοινωνικά, δημοκρατικά, θρησκευτικά και εθνικά ζητήματα.

Οι δηλώσεις αυτές του κ. Κοτζιά συμπίπτουν με την διπλωματική ένταση που επικρατεί, τα τελευταία 24ωρα, στο Αιγαίο καθώς παρά η Τουρκία προχώρησε σε εναέρια «δέσμευση» περιοχών στο Αιγαίο για ασκήσεις, για τις οποίες η Ελλάδα είχε διατυπώσει σαφείς αντιρρήσεις και είχε απαντήσει αρνητικά στο σχετικό τουρκικό αίτημα την περασμένη εβδομάδα. Παρόλα αυτά, η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε σε δέσμευση των περιοχών αυτών, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα νησιά της Χίου, των Ψαρών και των Οινουσών, στα οποία, ουσιαστικά, λόγω της πραγματοποίησης της τουρκικής άσκησης BeyazFirtina, που βρίσκεται σε εξέλιξη με βάση την επίσημη ενημέρωση από σήμερα Δευτέρα 16 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί αύριο Τρίτη 17 Μαΐου, δεν μπορεί να γίνει καμία άλλη πτήση. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής», από τη Δευτέρα του Πάσχα το υπερσύγχρονο υποβρύχιο «Ματρώζος» 214 παραμένει στον βυθό του Καρπάθιου Πελάγους σε ρόλο επιτήρησης εν όψει της ανθυποβρυχιακής άσκησης που έχει προαναγγείλει η Τουρκία στο Αιγαίο.

Στη συνέντευξή του ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται και στην προσφυγική κρίση αρχής γενομένης από το αίτημα χωρών, όπως η Ιταλία, να επεκταθεί και στην Κεντρική Μεσόγειο η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Τονίζει ότι ο ίδιος ζήτησε στο τελευταίο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ όπου συζητήθηκε το θέμα να υπάρξουν δεσμεύσεις ότι αν υπάρξει τέτοια επέκταση επιχειρήσεων, θα δοθούν εγγυήσεις, νομικές και πολιτικές, ότι οι πρόσφυγες που θα εντοπίζονται δεν θα μεταφέρονται σε ελληνικά νησιά και ότι δεν θα συμμετάσχουν χώρες που αμφισβητούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Κοτζιάς αναφέρεται και στις τριμερείς συνεργασίες στις οποίες έχει προχωρήσει η Αθήνα με την Κύπρο, με Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανο, προσθέτοντας ότι υπάρχουν σκέψεις να υπάρξει αντίστοιχη συνεργασία και με την Παλαιστίνη. «Με τις δύο πρώτες τα συστήματα συνεργασίας δεν είναι μόνο πολυεπίπεδα, όπως είναι και με τις άλλες, αλλά και πολυθεματικά», τονίζει ο Υπουργός Εξωτερικών διευκρινίζοντας ότι: «Έχουν διαμορφωθεί, δηλαδή, τριμερείς μεταξύ σχεδόν όλων των υπουργείων και όχι μόνο μεταξύ του ΥΠΕΞ. Αυτή n συνθετότητα στις σχέσεις δίνει μια νέα ποιότητα στις τριμερείς. Με αυτές αποκτάμε νέες ευθύνες, αλλά και ευκαιρίες, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Πηγή: KYΠΕ