Α.Κυπριανού: Επιστολή στην Ενωμένη Ευρωπαϊκή Αριστερά

{loadposition ba_textlink}

Ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού απέστειλε στην Πρόεδρο της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς-Βόρειας Πράσινης Αριστεράς Γκάμπι Τζίμμερ, επιστολή για το ζήτημα της πιθανής άρσης από την ΕΕ των απαιτήσεων θεωρήσεων εισόδου για Τούρκους πολίτες, που αποτελεί αντικείμενο μεγάλης ανησυχίας και με πιθανές σοβαρές επιπτώσεις για την Κυπριακή Δημοκρατία και τις συνομιλίες που διεξάγονται για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Παρατίθεται αυτούσια η επιστολή:

«Λευκωσία, 10 Μάη 2016

Αγαπητή σ. Γκάμπι,

Θα ήθελα να θέσω σε σένα, και μέσω σου στην Ομάδα της ΕΕΑ-ΒΠΑ, το ζήτημα της πιθανής άρσης από την ΕΕ των απαιτήσεων θεωρήσεων εισόδου για Τούρκους πολίτες, που αποτελεί αντικείμενο μεγάλης ανησυχίας και με πιθανές σοβαρές επιπτώσεις για την Κυπριακή Δημοκρατία και τις συνομιλίες που διεξάγονται για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Όπως είναι γνωστό αυτό ήρθε ως αποτέλεσμα ενός «πάρε-δώσε» μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας με το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων, όπως και την επιτάχυνση της διαδικασίας για την απαλλαγή των πολιτών της από το καθεστώς των θεωρήσεων ως αντάλλαγμα προκειμένου η Τουρκία να εφαρμόσει τη συμφωνία επαναεισδοχης ΕΕ-Τουρκιας και για να συνεργαστεί στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Αυτό έγινε με την πλήρη περιφρόνηση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, γεγονός που έτυχε ευρείας κριτικής από διεθνείς οργανισμούς, καταδεικνύοντας για άλλη μια φορά πώς συγκεκριμένες σκοπιμότητες και συμφέροντα επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ.

Το συγκεκριμένο ζήτημα ανησυχεί σοβαρά την Κύπρο και βέβαια και το ΑΚΕΛ, δεδομένου ότι η Τουρκία συνεχίζει εδώ και 42 χρόνια να κατέχει 37% της Κύπρου, εφαρμόζοντας ασταμάτητα πολιτική εποικισμού και αφομοίωσης, δεδομένου επιπλέον ότι η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Αγκύρας και να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ως ένα από τα 28 Κράτη-Μέλη της ΕΕ.

Σε αυτή τη χρονική στιγμή ενώ αναμένουμε μια πιο λεπτομερή πληροφόρηση και εν όψη της συζήτησης του ζητήματος στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αυτή την εβδομάδα, θα ήθελα να σας μεταφέρω τη θέση του ΑΚΕΛ. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Τουρκία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να τύχει διαφορετικής μεταχείρισης από άλλες τρίτες χώρες.

Η πλήρης εκπλήρωση όλων των κριτήριων για την άρση των απαιτήσεων θεώρησης εισόδου για Τούρκους πολίτες συνιστά μια απαραίτητη προϋπόθεση πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης, μια θέση που επίσης λήφθηκε από τη Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αναμένουμε όπως το σώμα διατηρήσει θέση αρχής.

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα για ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω εσένα, ολόκληρη την Πολιτική μας Ομάδα και τα κόμματα που αντιπροσωπεύονται στη Συνομοσπονδιακή Ομάδα της ΕΕΑ-ΒΠΑ για την αλληλεγγύη και στήριξη από θέσεις αρχής των προσπαθειών μας για το τερματισμό της τουρκικής κατοχής της Κύπρου και την επανένωση της πατρίδας και του λάου μας.

Προσδοκώ στη συνάντηση με όλους σας ξανά τον Ιούνιο και στην ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα κοινής ανησυχίας μας.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς,

Άντρος Κυπριανού

Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ»