Λακκοτρύπης: “Τελευταία στην καταχώρηση κοινοτικών βιομηχανικών σχεδίων η Κύπρος”

{loadposition ba_textlink}

Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη βιομηχανικού σχεδίου κατέχουν το 12% του συνόλου των θέσεων απασχόλησης στην ΕΕ και παράγουν σχεδόν το 13% του ΑΕΠ της. Στην ΕΕ υπάρχουν περίπου 410.000 επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε θέματα σχεδίων, με κύκλο εργασιών που αγγίζει τα €36 δισεκατομμύρια. Επιπλέον, το 62% των επιχειρήσεων της ΕΕ χρησιμοποιούν κάποιο βιομηχανικό σχέδιο.

«Δυστυχώς, σύμφωνα με τις στατιστικές του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ, η Κύπρος κατέχει την τελευταία θέση στην καταχώρηση κοινοτικών σχεδίων, γεγονός που καταδεικνύει το προφανές: ότι δηλαδή οι επιχειρήσεις μας δεν δίδουν την ανάλογη βαρύτητα στο βιομηχανικό σχέδιο», είπε ο Υπουργός μιλώντας σε σημερινή ημερίδα με θέμα την «Προστασία και Εμπορική Αξία των Βιομηχανικών Σχεδίων», που συνδιοργάνωσαν το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Κλάδος Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη.

«Ενδεικτικά αναφέρω ότι από το 2003, που πρωτολειτούργησε ο Κανονισμός για το Κοινοτικό Βιομηχανικό Σχέδιο, έχουν καταχωρηθεί σχεδόν ένα εκατομμύριο κοινοτικά σχέδια, εκ των οποίων μόνο τα 383 ανήκουν σε Κύπριους. Όπως αντιλαμβάνεστε έχουμε μακρύ δρόμο να διανύσουμε στον τομέα αυτό» υπέδειξε.

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε πως μεταξύ άλλων, στις βασικές προτεραιότητές του το Υπουργείο έχει θέσει την ενίσχυση της επιχειρηματικής καινοτομίας, μέσω σειράς προγραμμάτων που προϋπολογίζονται συνολικά στα €30 εκατομμύρια για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Τα κονδύλια αυτά αφορούν, όπως ανέφερε, ενισχύσεις που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ και ήδη πραγματοποιήθηκε, στις αρχές του 2015, η πρώτη προκήρυξη για το Σχέδιο Ενίσχυσης της Επιχειρηματικής Καινοτομίας, ύψους €10 εκατομμυρίων. Θα ακολουθήσει εντός του 2016 η δεύτερη προκήρυξη για ακόμα €8 εκατομμύρια, ενώ επιπλέον €12 εκατομμύρια θα αφορούν νέα προγράμματα που τυγχάνουν σήμερα της απαραίτητης επεξεργασίας.

«Στόχος των ενεργειών μας είναι, ακριβώς, να παρέχουμε την αναγκαία στήριξη και κίνητρα στις κυπριακές επιχειρήσεις για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, που να μπορούν πιο εύκολα και ανταγωνιστικά να διεισδύσουν σε ξένες, μεγάλες αγορές» σημείωσε.

Ο Υπουργός τόνισε πως μόνο με την κατοχύρωση των καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών και, γενικά, όλων των βιομηχανικών δικαιωμάτων, οι ιδιοκτήτες τους μπορούν να προστατέψουν την περιουσία τους και να απολαμβάνουν, χωρίς προβλήματα, τους καρπούς των κόπων τους. Σε αντίθετη περίπτωση, ο οποιοσδήποτε τρίτος μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για τις δικές του δραστηριότητες, αντιγράφοντάς τα αυτούσια ή με πολύ μικρές αλλαγές, είπε, προσθέτοντας πως οι αντιγραφές και οι παραποιήσεις αποτελούν τη μεγαλύτερη μάστιγα για τις επιχειρήσεις, αλλά ενδεχομένως και γενικότερα για τις οικονομίες των κρατών.

Πηγή: KYΠΕ