Γ. Λιλλήκας : “ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ συνεργάζονται και ταυτίζονται σε όλα τα επίπεδα

{loadposition ba_textlink}

Όσο και να προσπαθούν οι ηγεσίες ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ να παρουσιαστούν ως δυο αντίπαλες δυνάμεις με διαφωνίες, η πραγματικότητα τους διαψεύδει, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι “πίσω από τις πλάτες των μελών και των ψηφοφόρων τους συνεργάζονται ή συντονίζονται για όλα τα ζητήματα”.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι “στο Κυπριακό από το 2004 και μετά βρίσκονται σε πλήρη ταύτιση και στενή συνεργασία, προωθώντας λύσεις στη λογική του Σχεδίου Ανάν. Στην οικονομία αλληλοσυμπληρώνονται αφού πολιτεύονται και οι
δύο με δογματισμούς”.

“Η μεν Κυβέρνηση Χριστόφια προσκάλεσε την Τρόικα και ψήφισε τα πρώτα μνημονιακά νομοσχέδια η δε Κυβέρνηση Αναστασιάδη υπέγραψε το μνημόνιο και λήστεψε τις οικονομίες του Κυπριακού Λαού. Η Κυβέρνηση Χριστόφια μας πήρε στο χείλος του γκρεμού και η Κυβέρνηση Αναστασιάδη ένα βήμα μπροστά”.

Στο πολιτικό επίπεδο, πρόσθεσε, “ ο κ. Αναστασιάδης με την πολιτική της υπέρβασης, εξέλεξε τον κ. Χριστόφια το 2008 και η ηγεσία του ΑΚΕΛ με την υποψηφιότητα Μαλά, εξέλεξε τον κ. Αναστασιάδη το 2013. Οι ηγεσίες ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ συνεργάστηκαν και για το κούρεμα της δημοκρατίας με την αύξηση του εκλογικού μέτρου με στόχο να αφήσουν έξω από τη Βουλή τα μικρά κόμματα”.

Ήρθε η ώρα για δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας
—————————
Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι “ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι ηγεσίες ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ αδυνατούν να εκτιμήσουν αντικειμενικά και σωστά την Τουρκική πολιτική και να διαχειριστούν αποτελεσματικά το Κυπριακό. Αυτό φαίνεται όχι μόνο από τα αποτελέσματα των συνομιλιών αλλά και από την ανάλυση που κάνουν για τις εξελίξεις στην Τουρκία”.

“Οι ίδιοι που πανηγύριζαν για την εκλογή του κ. Ερντογάν και δήλωναν την εμπιστοσύνη τους προς αυτόν, τώρα ανησυχούν ότι η παύση Νταβούτογλου θα οδηγήσει τον Ερντογάν σε επιθετική πολιτική. Από τις θέσεις τους φαίνεται ότι εκτιμούν ως εποικοδομητική την πολιτική που ακολουθούσε όλα αυτά τα χρόνια ο κύριος Νταβούτογλου ως μέλος της Κυβέρνησης Ερντογάν”.
Ανέφερε ότι “αν αυτή είναι η εκτίμηση τους θα πρέπει τότε να εξηγήσουν στον Κυπριακό λαό ποιος ευθύνεται για τη μη λύση του Κυπριακού. Αν δεν ευθύνεται η Τουρκία, τότε ποιος από τους δύο διαπραγματευτές ευθύνεται; Μήπως και οι δύο;”

Ενόσω, πρόσθεσε, “ ο κ. Αναστασιάδης και οι ηγεσίες ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ εμπιστεύονται τις αυταπάτες που τους καλλιεργούν Λονδίνο και Ουάσιγκτον όχι μόνο δεν θα οδηγηθούμε σε δίκαιη λύση αλλά θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να διαιωνίσει την κατοχή και να
πετύχει την προσάρτηση των κατεχόμενων”.

Επανέλαβε τη θέση ότι “ήρθε πλέον η ώρα για δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας το οποίο θα λειτουργεί με συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο και με τη στήριξη εμπειρογνωμόνων”.

Ο λαός απαιτεί κάθαρση
—————————
Κληθείς να σχολιάσει το νέο σκάνδαλο με το φερόμενο χρηματισμό γιατρών του δημοσίου, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι “ο λαός αναμένει ότι οι όποιοι εμπλέκονται σε σκάνδαλα ή όποιοι δημόσιοι λειτουργοί παίρνουν μίζες να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Απαιτεί κάθαρση ο λαός μας”.

Ταυτόχρονα όμως, συνέχισε, “πέραν από την τιμωρία των όποιων ενόχων θα πρέπει συλλογικά να διαμορφώσουμε πιο αποτελεσματικές διαδικασίες διαφάνειας, αλλά ταυτόχρονα και αυστηρές διαδικασίες προληπτικού ελέγχου, με ισχυρισμούς μηχανισμούς ελέγχου έτσι ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοια σκάνδαλα”.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι “εάν δεν εφαρμοστεί το ταχύτερο δυνατόν το ΓΕΣΥ τα προβλήματα θα μεγαλώνουν και με δεδομένη την οικονομική κρίση και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει πλέον σχεδόν η τεράστια πλειοψηφία των κυπριακών οικογενειών, θα μπαίνουν ολοένα και περισσότερο στη λογική ή στον πειρασμό να προσφέρουν φακελάκι οι πολίτες προκειμένου να τύχουν της αναγκαίας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και να μην περιμένουν σε μακρές λίστες αναμονής”.

Ελπίζουμε ότι στο σημερινό Eurogroup δεν θα επικρατήσει η Γερμανική λογική
——————
Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε επίσης τη συμπαράσταση της Συμμαχίας Πολιτών προς τον ελληνικό λαό “ο οποίος πληρώνει με σκληρό τρόπο το τίμημα της ύφεσης και της πολιτικής λιτότητας. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι στο σημερινό Eurogroup δεν θα επικρατήσει η γερμανική λογική της τιμωρίας αλλά το Ευρωπαϊκό πνεύμα της αλληλεγγύης και ότι θα προταθούν στην Ελληνική Κυβέρνηση λύσεις που ανταποκρίνονται στις πραγματικότητες και στις δυνατότητες της Ελλάδας.

“Αναμένουμε από την Κυπριακή Κυβέρνηση όπως σε συνεννόηση με την Ελληνική Κυβέρνηση, αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες για να βοηθήσει, έτσι ώστε στο σημερινό Eurogroup να υπάρξει θετική κατάληξη για την Ελλάδα.Η Ελλάδα είναι ο φυσικός σύμμαχος της Κύπρου. Η Κύπρος χρειάζεται μια ισχυρή Ελλάδα και η Ελλάδα μια ελεύθερη Κύπρο.”, κατέληξε.

Πηγή: KYΠΕ