Λιλλήκας: “Να είναι προσεκτικός στις δηλώσεις του ο κ. Αναστασιάδης”

{loadposition ba_textlink}

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, στο περιθώριο επίσκεψης του σήμερα σε εμπορικούς δρόμους της Αγλαντζιάς, αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για την παραίτηση Νταβούτογλου, σημείωσε ότι “ηθελημένα ή άθελα του, ο κ. Αναστασιάδης προκαλεί ουσιαστικά τα συναισθήματα του λαού γιατί με αυτή την δήλωση του απονέμει πιστοποιητικά καλής διάθεσης στην Τουρκία”.

Χθες, είπε ο κ. Λιλλήκας, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε μετά την συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, ότι πήρε διαβεβαιώσεις από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη ότι η Τουρκία δεν θα αλλάξει πολιτική μετά την παραίτηση Νταβούτογλου και ότι συνεχίζει να έχει την καλή πρόθεση να συμβάλει στην λύση του Κυπριακού.

“Εάν η Τουρκία όμως έχει καλή πρόθεση για λύση του Κυπριακού τότε γεννάται το ερώτημα πώς και γιατί μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια που διαπραγματεύεται ο κ. Αναστασιάδης δεν κατέληξε σε λύση του Κυπριακού. Εάν η Τουρκία δεν ευθύνεται ποιος ευθύνεται τότε για την μη λύση; Ποιος από τους δύο διαπραγματευτές ευθύνεται ή μήπως ευθύνονται και οι δύο;”, διερωτήθηκε.

“Ως αρχηγός του κράτους θα πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του ο κ. Αναστασιάδης, ιδιαίτερα όταν είναι γνωστές οι θέσεις που κατατίθενται στο τραπέζι των συνομιλιών από πλευράς της Τουρκίας, όταν είναι γνωστό στον κ. Αναστασιάδη πώς κάποιοι στην διεθνή κοινότητα προσπαθούν να μετατρέψουν το κυπριακό σε διακοινοτική διαφορά και να αποσείσουν από τους ώμους της Τουρκίας την όποια ευθύνη για την μη λύση του κυπριακού”, πρόσθεσε.

“Εάν δεν ευθύνεται η Τουρκία για την μη λύση του κυπριακού, γιατί έχει την καλή θέληση, όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης τότε ας μας πει ποιος από τους δύο διαπραγματευτές ευθύνεται ή και αν ευθύνονται και οι δύο”, συμπλήρωσε.

Σκάνδαλα στον τομέα της υγείας

Αναφερόμενος στην υπόθεση χρηματισμού δημοσίων γιατρών, ο κ. Λιλλήκας, ανέφερε πως δυστυχώς τα σκάνδαλα αγγίζουν και τον τομέα της υγείας όπως αγγίζουν φαίνεται σχεδόν όλους τους τομείς της δράσης του κράτους μας, είναι πέραν από εμφανές ότι υπάρχουν αδυναμίες και στα συστήματα ελέγχου του κράτους.

“Θα πρέπει να υπάρξει πλήρης κάθαρση και τιμωρία των οποιωνδήποτε εμπλέκονται σε σκάνδαλα και στην διαπλοκή είτε αυτοί είναι δημόσιοι λειτουργοί είτε αυτοί είναι πολιτικά πρόσωπα. Ομως δεν μπορούμε να αρκεστούμε στην τιμωρία. Μετά από όλα αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας θα πρέπει όλοι μαζί να βρούμε τους τρόπους εκείνους που διασφαλίζουν την πλήρη διαφάνεια αλλά να βρούμε και τους τρόπους εκείνους που θα υπάρχει και θα ασκείται ουσιαστικός έλεγχος και θα έλεγα προληπτικός έλεγχος”, είπε.

Πέραν τούτου, πρόσθεσε, θα ήθελα να πω για τον τομέα της υγείας πως όσο υφίσταται η οικονομική κρίση και πολλοί συμπολίτες μας αδυνατούν πλέον να καλύψουν τις απαιτούμενες δαπάνες για την υγεία τους και όσον δεν εφαρμόζεται και δεν προχωρεί η κυβέρνηση στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ, τα σκάνδαλα στον τομέα της υγείας θα διογκώνονται γιατί κάποιοι θα εκμεταλλεύονται την αδυναμία των πολιτών για προσωπικό όφελος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ