Με έντονο “άρωμα” γυναίκας η νέα Βουλή!

{loadposition ba_textlink}

Ικανοποίηση για την αύξηση του ποσοστού εκλογής γυναικών στη νέα Βουλή των Αντιπροσώπων εκφράζει η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Ιωσηφίνα Αντωνίου, σημειώνοντας ότι “θα συνεχίσουμε με σθένος τον αγώνα και τις προσπάθειες με απώτερο στόχο την εδραίωση κουλτούρας ισότητας και ίσων ευκαιριών για άνδρες και γυναίκες”.

“Χαιρετίζω με ικανοποίηση την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των γυναικών στο Κυπριακό Κοινοβούλιο, από 10.7% σε 19.6%, ως αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας όλων όσοι έθεσαν ως στόχο την επίτευξη της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψεων των αποφάσεων”, αναφέρει η Επίτροπος σε ανακοίνωσή της.

Προσθέτει ότι “χωρίς αμφιβολία, η ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψεως κάθε είδους αποφάσεων αποτελεί μία από τις κυριότερες προϋποθέσεις για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ των δύο φύλων”.

Η κ. Αντωνίου αναφέρει ότι “η χθεσινή αύξηση του ποσοστού των γυναικών στην κυπριακή Βουλή δεν αποτελεί θέμα αριθμητικό, αλλά πρωτίστως θέμα ουσίας, αφού εξυπηρετεί και προάγει τους ευρύτερους στόχους της ουσιαστικής και συμμετοχικής δημοκρατίας, της ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και της προόδου”.

Το γεγονός αυτό, συνεχίζει, “δεν πρέπει ωστόσο να αποτελεί στοιχείο εφησυχασμού σε κανένα επίπεδο, αφού η εικόνα της πολιτικής εξουσίας παραμένει κυριαρχικά ανδρική και ο δρόμος προς την επίτευξη της πλήρους ισότητας απομένει ακόμη δύσβατος και μακρύς”.

Η Επίτροπος διαβεβαιώνει ότι “θα συνεχίσουμε τη λήψη θετικών μέτρων δράσης υπέρ του υποεκπροσωπούμενου φύλου, για να καταπολεμήσουμε τις αδικίες, τις διακρίσεις και τις ανισότητες, εκεί και όπου παρουσιάζονται”.

Ευελπιστεί, επίσης, ότι “τα ζητήματα της ισότητας των φύλων θα αναδειχθούν και θα απασχολήσουν σε βάθος τα μέλη της νέας Βουλής”.

Καταλήγοντας σημειώνει πως “ο στόχος της μεγαλύτερης συμμετοχής των γυναικών στις θέσεις λήψεως αποφάσεων, δεν επιτυγχάνεται μόνο με θεσμικά μέτρα αλλά απαιτεί τη συμβολή πολλών δυνάμεων, απαιτεί συναίνεση και συνεννόηση πέρα και πάνω από πολιτικές και κομματικές διαφορές”.