Με Φιντέλ και Ραούλ Κάστρο συναντήθηκε ο πρόεδρος της Βολιβίας

{loadposition ba_textlink}

Ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο κι ο Βολιβιανός πρόεδρος Έβο Μοράλες συνομίλησαν για τις «ιμπεριαλιστικές προσπάθειες» ανατροπής της προόδου που έχει επιτευχθεί χάρη στις αριστερές κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική, κατά τη διάρκεια της διμερούς επίσημης επίσκεψης του Μοράλες στη νησιωτική χώρα, μετέδωσε σήμερα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Οι Κάστρο και Μοράλες συζήτησαν «για τα γεγονότα που τεκταίνονται στη Λατινική Αμερική και τις ιμπεριαλιστικές προσπάθειες για να αντιστραφούν τα πολιτικά και κοινωνικά κινήματα στην περιοχή μας», μετέδωσε το ίδιο δίκτυο. Από τη συνάντηση δεν δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες.

Ο Μοράλες είχε συνάντηση και με τον αδελφό του Φιντέλ και πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο, ενώ συμμετείχε στην τελετή υπογραφής μεταξύ κυβερνητικών στελεχών από τις δύο χώρες διμερών συμφωνιών συνεργασίας στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της οικονομίας.

Δύο μεγάλες δυνάμεις του προοδευτικού στρατοπέδου άλλαξαν πολιτικό πρόσημο κατά τους τελευταίους μήνες. Στην Αργεντινή, οι Περονιστές έχασαν την εξουσία τον περασμένο χρόνο, ενώ στη Βραζιλία η Ντίλμα Ρούσεφ του Κόμματος των Εργατών αποπέμφθηκε στην εξουσία από πρόταση μομφή που ενέκρινε το Κοινοβούλιο.

Χώρες με αριστερές κυβερνήσεις, όπως η Κούβα, κατήγγειλαν την αποπομπή της Ρούσεφ ως «πραξικόπημα», ενώ άλλες όπως το Ελ Σαλβαδόρ έφθασαν ακόμη μακρύτερα δηλώνοντας πως δεν πρόκειται ν’ αναγνωρίσουν την κεντρώα μεταβατική κυβέρνηση.

Παράλληλα, σε μία από τις στενώτερες συμμάχους της Κούβας, στη Βενεζουέλα, ο εκεί πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την οικονομική κρίση που δοκιμάζει τη χώρα και τις διαδηλώσεις υπέρ ενός δημοψηφίσματος για την ανάκλησή του από την εξουσία.

Πηγή: newsbeast.gr