Με τη συμμετοχή κορυφαίων μουσικών αρχίζει το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος

{loadposition ba_textlink}

Σύμφωνα με ανακοίνωση, το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος διοργανώνεται μεταξύ 19 Μαΐου και 4 Ιουνίου 2016, και παρουσιάζει 20 διεθνούς φήμης σολίστες, οι οποίοι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για οκτώ συναυλίες στο The Shoe Factory στη Λευκωσία και στη Μεσαιωνική Έπαυλη των Κουκλιών στην Παλαίπαφο.

Από την ίδρυση του, πριν δεκαέξι χρόνια, το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος έχει καθιερωθεί ως το αποκορύφωμα της Σειράς Συναυλιών και Ρεσιτάλ του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος, και έχει κερδίσει την ενθουσιώδη ανταπόκριση του Τύπου και του φιλόμουσου κοινού ανά το παγκόσμιο.

Με όραμα και αφοσίωση στην καλλιτεχνική ποιότητα, το Φεστιβάλ έχει αναγνωρισθεί ως ένα από τα σπουδαιότερα φεστιβάλ μουσικής στην Ευρώπη, ενώ κατάφερε, παράλληλα, να αναγάγει τη μουσική δωματίου στην Κύπρο, προσφέροντας συναυλίες εξαιρετικού επιπέδου με ορισμένους από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του διεθνούς μουσικού στερεώματος.

Το Φεστιβάλ διατηρεί, επίσης, δυνατούς κοινωνικούς δεσμούς, προσφέροντας εκπαιδευτικές συναυλίες σε μαθητές της δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, και διοργανώνοντας εργαστήρια μουσικής για νεαρούς Κύπριους οργανοπαίχτες.

Αναδιφώντας στο ποικίλο και ενδιαφέρον παρελθόν της μουσικής δωματίου, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι άκρως δελεαστικό, για ποικίλους συνδυασμούς οργάνων, σε γνωστά αλλά και πιο σπάνια αριστουργήματα από Παγκανίνι μέχρι Μποκερίνι, σπουδαίους κλασικούς όπως Μότσαρτ, Σούμπερτ και Μπραμς, μέχρι Σοστακόβιτς και Προκόφιεφ.

Το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος , προστίθεται στην ανακοίνωση, θα σηκώσει αυλαία την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016, στο The Shoe Factory, στη Λευκωσία, με ένα ρεσιτάλ από τον εξαιρετικό νεαρό Βιεννέζο βιολονίστα Emmanuel Tjeknavorian, ο οποίος εντυπωσίασε το φιλόμουσο κοινό ανά το παγκόσμιο όταν κέρδισε, πριν λίγους μήνες, το δεύτερο και το ειδικό βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Βιολιού Γιαν Σιμπέλιους στο Ελσίνκι.

Ο Tjeknavorian θα ενώσει τις δυνάμεις του με άλλο ένα σπάνιο νεαρό ταλέντο από τη Βιέννη, τον πιανίστα Maximilian Kromer, σε έργα των Μότσαρτ, Σούμπερτ, Φρανκ και Κράισλερ.

Έπειτα από μια εντατική εβδομάδα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος θα μεταφερθεί στη Μεσαιωνική Έπαυλη στα Κούκλια της Παλαίπαφου, η οποία μεταμορφώνεται ειδικά για τους σκοπούς του φεστιβάλ σε μια άριστης ποιότητας αίθουσα μουσικής.

Ορισμένοι από τους σημαντικότερους μουσικούς του διεθνούς μουσικού στερεώματος θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για έξι συναυλίες, μεταξύ 27 Μαΐου και 2 Ιουνίου 2016, σε ένα εντυπωσιακό φάσμα ρεπερτορίου.

Το Σάββατο 4 Ιουνίου 2016, ορισμένοι από αυτούς τους σολίστες θα οδηγήσουν το Φεστιβάλ πίσω στο χώρο όπου ξεκίνησε – στο The Shoe Factory στη Λευκωσία, για ένα εορταστικό φινάλε σε ένα ποικίλο πρόγραμμα με έργα για έγχορδα, κιθάρα, πιάνο και φωνή.

Σημειώνεται ότι η Μεσαιωνική Έπαυλη των Κουκλιών, ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία Φράγκικης αρχιτεκτονικής στο νησί αποτελεί ένα ιδιαίτερα ζεστό χώρο για συναυλίες μουσικής δωματίου.

Το κτίριο επίσης στεγάζει ένα αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο καταγράφει την πλούσια ιστορία της ανθρώπινης δραστηριότητας στην περιοχή από το 2800 π.Χ. Η Παλαίπαφος ή Παλιά Πάφος ήταν πόλη και βασίλειο της Κύπρου και συνάμα ένα από τα πιο σημαντικά σημεία λατρείας στον αρχαίο Ελληνικό κόσμο.

Η Μεσαιωνική Έπαυλη, η οποία συμπεριλαμβάνεται στην “Πολιτιστική Διαδρομή Αφροδίτη” του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού είναι επίσης μέρος του προγράμματος της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Το The Shoe Factory βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς Λευκωσίας, δίπλα από τη νεκρή ζώνη. Το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος, έχοντας ως όραμα να αναζωογονήσει αυτό το όμορφο και ιστορικής σημασίας μέρος της πρωτεύουσας, έχει προσελκύει μέσω του The Shoe Factory εκατοντάδες θεατές.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ