Μουζάλας: “Η Ειδομένη πρέπει να διαλυθεί και θα διαλυθεί”

{loadposition ba_textlink}

«Η Ειδομένη πρέπει να διαλυθεί και θα διαλυθεί» επεσήμανε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας κάνοντας λόγο για πύκνωση των παρεμβάσεων στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να θέτει, όπως διευκρινίζει, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Σε ό, τι αφορά σε σύσκεψη η οποία διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορέων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ο αναπληρωτής υπουργός αν και τη χαρακτήρισε «σύσκεψη εργασίας» υπογράμμισε ότι έγινε «στην προσπάθειά να απελευθερωθεί η Ειδομένη, να λυθεί το πρόβλημα και με τη σιδηροδρομική γραμμή και με τους πρόσφυγες». Επιπλέον, διευκρίνισε ότι έχουν προηγηθεί και άλλες επισκέψεις του στη Θεσσαλονίκη για το θέμα οι οποίες αποσκοπούν στο να τελειώσει «η φρίκη της Ειδομένης».

Ο κ. Μουζάλας χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ειδομένη «προσβολή», που «πρέπει να σταματήσει». Τις επόμενες ημέρες, τόνισε, «θα πυκνώσουν οι παρεμβάσεις στην περιοχή, θα πυκνώσει η προσπάθεια διαλόγου, θα πυκνώσει η προσπάθεια δημιουργίας καινούριων θέσεων, θα πυκνώσει η προσπάθεια ελέγχου για το ποιος μπαίνει και τι κάνει μέσα στην Ειδομένη».

Σε ερώτηση εάν έχει θέσει χρονοδιάγραμμα για την εκκένωση του καταυλισμού, ο αναπληρωτής υπουργός απαντά ότι «δεν βάζω χρονοδιαγράμματα».

«Η προσπάθεια αυτή έχει αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό, δημιουργούμε θέσεις και συνθήκες, ώστε χωρίς χρήση βίας να μπορέσουμε να αδειάσουμε την Ειδομένη. Από εκεί και πέρα όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό, τόσο καλύτερα είναι», συμπληρώνει.

Εξάλλου, ο κ. Μουζάλας αναφέρει ότι εάν η παραμονή των προσφύγων στην Ειδομένη αποτελεί ηθελημένη επιλογή, ενώ υπάρχουν θέσεις φιλοξενίας, τότε «όποιος έχει μια τέτοια επιλογή, θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες αυτής της επιλογής».

Ωστόσο, διαψεύδει τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για σχέδιο της κυβέρνησης περί μη ανανέωσης των αδειών παραμονής όσων προσφύγων επιλέγουν να παραμείνουν στην Ειδομένη και εξηγεί:

«Ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Τα χαρτιά που έχουν πάρει αυτοί οι άνθρωποι που είναι εκεί, σε ένα ποσοστό 70% έχουν λήξει. Δηλαδή το χαρτί τους δεν έχει ισχύ. Εμείς λέμε ότι εάν αυτοί έρθουν στα camps το χαρτί τους θα ανανεωθεί αυτόματα. Η διαφορά είναι ότι δεν απειλούμε, δίνουμε προσδοκία νομιμότητας».

«Εκεί είναι παράνομοι. Αν η αστυνομία αρχίσει ελέγχους, τα χαρτιά τους δεν ισχύουν. Αν πάνε στα camps τα χαρτιά τους αυτόματα θα επαναποκτήσουν ισχύ. Είναι δώρο, δεν είναι απειλή. Εάν ήταν απειλή, θα βάζαμε την Αστυνομία όποιον βγαίνει από την Ειδομένη να πάει στο Πολύκαστρο να τον συλλάβει. Είναι προσφορά, είναι διαφορετικό πράγμα».