Μήνυμα Επιτρόπου Εθελοντισμού για Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας

{loadposition ba_textlink}

Σε μήνυμα του ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Γιάννης Γιαννάκη, αναφέρει πως η ημέρα αυτή στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με τα προβλήματα των θαλασσαιμικών καθώς και την αφύπνιση και ενθάρρυνση των επιστημόνων για την καλύτερη αντιμετώπιση της ασθένειας.

Η θαλασσαιμία, αναφέρει, είναι ένα κληρονομικό χαρακτηριστικό του αίματος όπου ελαττώνει την ποσότητα αιμοσφαιρίνης που μπορεί το σώμα να πάρει με αποτέλεσμα να καταλήγουμε στην αναιμία. Η μεσογειακή αναιμία είναι μια από τις πιο κοινές μονογονιδιακές διαταραχές στον κόσμο που πλήττει 15 εκατομμύρια άτομα σε όλον τον κόσμο. Στην Κύπρο οι θαλασσαιμικοί σήμερα ανέρχονται περί τους 620.

Οι φορείς της μεσογειακής αναιμίας, σημειώνεται, δεν παρουσιάζουν φυσικά ή ψυχικά συμπτώματα και δεν απαιτείται να ακολουθούν συγκεκριμένη ιατρική περίθαλψη. Η κατάσταση των φορέων δεν μπορεί να εξελιχθεί σε μια σοβαρή ασθένεια με την πάροδο του χρόνου, μπορεί όμως κάποιοι φορείς να εμφανίσουν ήπια αναιμία. Σε αντίθεση με τους φορείς, οι πάσχοντες από θαλασσαιμία χρειάζεται να υποβάλλονται σε τακτικές μεταγγίσεις αίματος έτσι ώστε να διατηρηθεί σε φυσιολογικά επίπεδα η αιμοσφαιρίνη του οργανισμού. H θεραπεία της μεσογειακής αναιμίας στοχεύει στην αντιμετώπιση των βασικών συμπτωμάτων και επιπλοκών της νόσου (αναιμία, έντονες οστικές αλλοιώσεις, αναστολή της ανάπτυξης).

Οι εξελίξεις της ιατρικής επιστήμης, τα τελευταία χρόνια, προσέφεραν στους πάσχοντες όλα τα εφόδια με τα οποία μπορούν να έχουν μια φυσιολογική ζωή – να αποκτήσουν μόρφωση, να εργαστούν, και να δημιουργήσουν την δική τους οικογένεια.

“Στην Κύπρο η στενή συνεργασία όλων (Υπηρεσιών Υγείας, ιατρικής κοινότητας, εθελοντικών και μην κυβερνητικών οργανώσεων και του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου) είχε ως αποτέλεσμα την καθιέρωση ενός αποτελεσματικού εθνικού προγράμματος ελέγχου και εθελοντικής αιμοδοσίας σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί και να διασφαλιστεί η παροχή της αναγκαίας ποσότητας αίματος για τη θεραπεία των ασθενών. Επίσης, δόθηκε έμφαση στην προώθηση επιστημονικών ερευνών για περαιτέρω βελτίωση της πρόληψης και την εξασφάλιση ποιοτικής ιατροφαρμακευτικής και άλλης φροντίδας για τους ασθενείς με θαλασσαιμία”, προσθέτει στο μήνυμα του ο Επίτροπος Εθελοντισμού.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, καταλήγει, εκφράζονται ευχαριστίες στους χιλιάδες εθελοντές αιμοδότες του τόπου μας που με την δωρεά αίματος δείχνουν και έμπρακτα την στήριξη και αλληλεγγύη τους σε όλους τους συμπολίτες μας με Μεσογειακή Αναιμία.

Πηγή: KYΠΕ