ΝΑΤΟ: Οι χώρες μέλη θέλουν νέο διάλογο ΝΑΤΟ-Ρωσίας

{loadposition ba_textlink}

Οι 28 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, των οποίων οι σχέσεις είναι ψυχρές με τη Μόσχα εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης, θέλουν να οργανώσουν μια νέα συνάντηση διαλόγου με τη Ρωσία πριν από την προγραμματισμένη σύνοδό τους στις 8 και 9 Ιουλίου στη Βαρσοβία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Κατά τη διάρκεια δείπνου χθες βράδυ που επικεντρώθηκε στη Ρωσία και στο οποίο μετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 χωρών του ΝΑΤΟ οι οποίοι πραγματοποιούν διήμερη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, «όλοι συμφώνησαν στη διπλή προσέγγισή μας, δηλαδή άμυνα και ισχυρή αποτροπή (έναντι της Ρωσίας) σε συνδυασμό με πολιτικό διάλογο», είπε ο Στόλτενμπεργκ. «Σε αυτή τη βάση, υπήρξε ευρεία συμφωνία χθες ώστε το ΝΑΤΟ να διοργανώσει μια νέα συνάντηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας πριν από την προσεχή σύνοδό μας τον Ιούλιο».

Αυτή η «πλατφόρμα», στην οποία συμφωνούν οι πρεσβευτές των 28 συμμάχων και ο ρώσος ομόλογός τους, είναι απαραίτητη προκειμένου να «εξασφαλιστεί η διαφάνεια και η προβλεψιμότητα (…) για να προληφθούν επικίνδυνα (στρατιωτικά) ατυχήματα που θα μπορούσαν να ξεφύγουν από κάθε έλεγχο», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Στη σύνοδο στη Βαρσοβία, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ατλαντικής Συμμαχίας αναμένεται να ολοκληρώσουν τη στρατιωτική ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγάς της με την ανάπτυξη στρατευμάτων και εξοπλισμού στις χώρες της Βαλτικής. Η ενίσχυση αυτή έναντι μιας Ρωσίας που το ΝΑΤΟ θεωρεί πιο «επιθετική», είναι πρωτοφανής μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Για να διαμαρτυρηθεί για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και την επιχείρηση των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία την άνοιξη του 2014, το ΝΑΤΟ είχε αναστείλει γρήγορα κάθε ουσιαστική συνεργασία με τη Μόσχα, την οποία κατηγορεί ότι στηρίζει τους αντάρτες με όπλα και στρατιώτες.

Θεωρητικά, η Συμμαχία είχε διατηρήσει ανοικτούς τους διαύλους του πολιτικού διαλόγου, αλλά εκτός από λίγες συναντήσεις μεταξύ του Στόλτενμπεργκ και του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, ουδεμία συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας διοργανώθηκε για είκοσι και πλέον μήνες.

Στις 20 Απριλίου, οι 28 πρεσβευτές των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και ο πρεσβευτής της Ρωσίας Αλεξάντρ Γκρούσκο επανέλαβαν τον διάλογο, αλλά χωρίς να διευθετήσουν τις “βαθιές διαφωνίες” σε θέματα όπως η ουκρανική κρίση, είχε σχολιάσει ο Στόλτενμπεργκ.

Χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία ασκούσαν πιέσεις για μια νέα συνάντηση με αυτό το σχήμα πριν από την σύνοδο, ενώ οι ανατολικοί σύμμαχοι, αρχίζοντας από τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, ήταν επιφυλακτικοί.

Η Ρωσία ουδέποτε απομακρύνθηκε από τον διάλογο, η προς ανατολάς επέκταση του ΝΑΤΟ αυξάνει τις εντάσεις

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία ουδέποτε απομακρύνθηκε από τον διάλογο με το ΝΑΤΟ, αλλά ο διάλογος πρέπει να είναι εποικοδομητικός και να βασίζεται στο σεβασμό των αμοιβαίων συμφερόντων. «Η ρωσική πλευρά ουδέποτε απέκλινε από τον διάλογο. Προφανώς είμαστε πάντα υποστηρικτές του διαλόγου. Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων και των ζητημάτων που είναι μπροστά μας», τόνισε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ για συνάντηση Ρωσίας-ΝΑΤΟ ενόψει της συνόδου του τον Ιούλιο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε επίσης ότι η προς ανατολάς επέκταση του ΝΑΤΟ είναι μια αρνητική διαδικασία και αυξάνει τις εντάσεις. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε ότι η ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της επέκτασης της συμμαχίας προς ανατολάς, αυξάνει το επίπεδο της έντασης στην ήπειρο. «Γενικά, η περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ είναι κατά την άποψή μας μια διαδικασία με αρνητικό πρόσημο. Αυτή η διαδικασία δεν ενισχύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια, αλλά ακριβώς το αντίθετο, αυξάνει δραματικά το επίπεδο της έντασης στην ήπειρο», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους αντιδρώντας στην ένταξη του Μαυροβουνίου στη στρατιωτική συμμαχία.

Πηγή: KYΠΕ