Ο Νετανιάχου αμφισβητεί την Γαλλία για το Μεσανατολικό

{loadposition ba_textlink}

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αμφισβήτησε σήμερα, ενώπιον του επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, την «αμεροληψία» της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η Γαλλία προκειμένου να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστίνιους, επικαλούμενος τη στάση που τήρησε το Παρίσι σε μια πρόσφατη ψηφοφορία στην Unesco.

«Είπα (στον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό) ότι η σκανδαλώδης απόφαση που έλαβε η Unesco με τη στήριξη της Γαλλίας, η οποία δεν αναγνωρίζει τους χιλιετείς δεσμούς του εβραϊκού λαού με το Όρος του Ναού, ρίχνει μια σκιά μεροληψίας στο φόρουμ που επιχειρεί να οργανώσει η Γαλλία» είπε ο Νετανιάχου.

Η δήλωση αυτή του Ισραηλινού πρωθυπουργού έγινε πριν συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ερό ο οποίος επισκέφθηκε το Ισραήλ για να του παρουσιάσει το γαλλικό σχέδιο για τη σύγκληση μιας διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης. Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει την αντίθεσή της στη διεξαγωγή μιας τέτοιας διάσκεψης. Ο Νετανιάχου ανέφερε ότι είπε ξανά στο Ερό ότι «ο μόνος τρόπος για να καταλήξουμε σε μια πραγματική ειρήνη μεταξύ υμών και των Παλαιστινίων είναι οι απευθείας διαπραγματεύσεις, χωρίς προϋποθέσεις».

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει ενοχληθεί από το γεγονός ότι η Γαλλία τον Απρίλιο ψήφισε υπέρ μιας πρότασης της Unesco που αφορούσε την παλαιστινιακή πολιτιστική κληρονομιά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, το παλαιστινιακό τμήμα της πόλης που έχει προσαρτηθεί από το Ισραήλ. Στο κείμενο αυτό η Πλατεία των Τεμενών δεν αναφέρεται καμία φορά με την εβραϊκή ονομασία της («Όρος του Ναού») ενώ το Τείχος των Δακρύων αναφέρεται μόνο μέσα σε εισαγωγικά. Σύμφωνα με το Ισραήλ, το κείμενο αυτό αρνείται τον «ιστορικό δεσμό» των Εβραίων με την Ιερουσαλήμ.

«Δυσάρεστες και προσβλητικές διατυπώσεις, που θα μπορούσαν και θα έπρεπε να αποφευχθούν, προκάλεσαν παρεξηγήσεις. Η Γαλλία λυπάται για το γεγονός αυτό. Η άποψη της Γαλλίας για την Ιερουσαλήμ δεν έχει αλλάξει: η Ιερουσαλήμ είναι μια σημαντική πόλη και για τις τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες και ανήκει σε όλους τους πιστούς, Εβραίους, χριστιανούς και μουσουλμάνους» φέρεται να είπε ο Ερό στον Νετανιάχου στη σημερινή συνάντησή τους.

Αργότερα σήμερα ο Ερό θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς για να του παρουσιάσει τη γαλλική πρωτοβουλία.

Πηγή: newsbeast.gr