Νίκη του Σάντερς επί της Κλίντον στις προκριματικές της Δυτικής Βιρτζίνια

{loadposition ba_textlink}

Μπορεί να είναι αδύνατο για τον γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς να εξασφαλίσει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, όμως μετά τη χθεσινή του νίκη στην ορεινή πολιτεία της Δυτικής Βιρτζίνια, επί της Χίλαρι Κλίντον, με απλά μαθηματικά, φαίνεται ότι ο νικητής της κούρσας δεν πρόκειται να αναδειχθεί πριν τις προκριματικές αναμετρήσεις της Καλιφόρνιας και της Νέας Ιερσέης, στις 7 Ιουνίου.

Χθες ο Μπέρνι Σάντερς με 50,7% έναντι 38.8% της Χίλαρι Κλίντον, και 14 εκλέκτορες έναντι 10 της αντιπάλου του, έφτασε τους 1.467.

Η κ. Κλίντον έχει εξασφαλίσει τους 2.238 από τους 2.382 που χρειάζεται για το χρίσμα, άρα, οι 116 που θα μοιραστούν οι δύο υποψήφιοι την επόμενη Τρίτη στο Κεντάκι και το Όρεγκον δεν επαρκούν.

Στη Δυτική Βιρτζίνια η πρώην πρώτη κυρία φαίνεται να πληρώνει ακόμη το φραστικό ολίσθημα σε ομιλία της τον περασμένο Μάρτιο, όπου είχε πει πως το περιβαλλοντικό της πρόγραμμα θα κλείσει πολλές θέσεις εργασίας στην πολιτεία, που παράγει μεγάλες ποσότητες άνθρακα. Η πρόταση που παρέλειψε ανέφερε πως θα πρέπει να αντικατασταθούν με θέσεις που δημιουργούν οι νέες τεχνολογίες.

Το ενδιαφέρον πάντως είναι πως τώρα που ξεκαθάρισε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών το Νοέμβριο, οι δημοσκοπήσεις στις πολιτείες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, φέρνουν νικητή με διαφορά τον Σάντερς, με την Κλίντον είτε να προηγείται με ελάχιστη διαφορά, είτε και να χάνει. Αυτό αναβαθμίζει το ρόλο του γερουσιαστή Σάντερς στο συνέδριο και κρατά ζωντανές τις πιθανότητές του να του προταθεί η αντιπροεδρία.

Στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο, χωρίς πλέον αντίπαλο, ο Ντόναλντ Τραμπ νίκησε και στις δύο πολιτείες που το κόμματου είχε χθες προκριματικές αναμετρήσεις, φτάνοντας τους 1.107 εκλέκτορες, από τους 1.237 που χρειάζεται για το χρίσμα.

Στις εκλογές της Δυτικής Βιρτζίνια ο Ντόναλντ Τραμπ έλαβε 75,9%, έναντι 9,4% του Τεντ Κρουζ και 7,3% του Τζον Κάσικ και στη Νεμπράσκα 60,7% έναντι 19,5% του Κρουζ και 12,3% του Κάσικ.

Πηγή: KYΠΕ