Ο Εισηγητής των ΗΕ για τους πρόσφυγες κάλεσε την Ελλάδα να σταματήσει να κρατεί παιδιά πρόσφυγες σε κελιά

{loadposition ba_textlink}

Δημοσίευμα του EUοbserver επισημαίνει ότι ο Εισηγητής των ΗΕ για τα δικαιώματα των προσφύγων κάλεσε την Ελλάδα να σταματήσει να κρατεί παιδιά πρόσφυγες σε κελιά φυλακών. Ο Francois Crepeau δήλωσε χθες Δευτέρα 16 Μαΐου ότι δεν υπάρχει λόγος να κρατούνται οι ανήλικοι.

«Τα παιδιά δεν πρέπει να κρατούνται. Τέλος. Η κράτηση κάποιου προσώπου διατάσσεται μόνο όταν τα άτομα αποτελούν κίνδυνο ή απειλή για το κοινό, και η απειλή αυτή πρέπει να τεκμηριώνεται, δεν μπορεί απλά να βασίζεται σε ένα προαίσθημα», δήλωσε ο Crepeau.
Τα σχόλια του Crepeau πραγματοποιήθηκαν σε συνέχεια αποστολής του στην Ελλάδα από τις 12 έως τις 16 Μαΐου. Ο Crepeau κάλεσε την Ελλάδα να βρει εναλλακτικές λύσεις όπως υπηρεσίες προστασίας και επιμέλειας των νέων.
Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία των ΗΕ, στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη περίπου δυο χιλιάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι. Εκατοντάδες ζουν σε άθλιες συνθήκες σε αυτοσχέδια στρατόπεδα προσφύγων στην Ειδομένη, επισημαίνει το άρθρο.

Εκτιμάται ότι περίπου το 35% των μεταναστών που μπήκαν στην ΕΕ από την αρχή του έτους είναι παιδιά. Πέρυσι, περίπου 85 χιλιάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι αιτήθηκαν άσυλο στην ΕΕ. Οι μισοί προέρχονταν από το Αφγανιστάν και το 13% από τη Συρία. Η Europol εκτιμά ότι περίπου 10 χιλιάδες παιδιά έχουν εξαφανιστεί από τη στιγμή που έφθασαν στην Ευρώπη. Υπάρχουν φόβοι για σεξουαλική εκμετάλλευσή τους ή άλλες μορφές σκλαβιάς από εγκληματικές ομάδες.

Η νέα πρόταση της Κομισιόν προβλέπει τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και φωτογράφιση των παιδιών ηλικίας 6 έως 14 ετών. Τα βιομετρικά τους στοιχεία θα φυλάσσονται στο σύστημα Eurodac, μια βάση δεδομένων που βοηθά στην αναγνώριση και εντοπισμό αιτούντων άσυλο και στην οποία έχει πρόσβαση η αστυνομία.

Πηγή: KYΠΕ