Ο Τσαβούσογλου συνάντησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

{loadposition ba_textlink}

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποδέχθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στην Παγκόσμια Σύνοδο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με πηγές του ΚΥΠΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετέχει στη Σύνοδο με όλες τις διατυπώσεις ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και η σημαία της Κύπρου κυματίζει στο ξενοδοχείο, όπου διαμένει.
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τη Γερμανίδα Καγελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. Συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τα ευρωτουρκικά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δύο παρεμβάσεις του στη Σύνοδο τόνισε ότι πέραν της αντιμετώπισης των συνεπειών της ανθρωπιστικής κρίσης πρέπει να αντιμετωπιστούν και τα αίτια. Μόνο έτσι θα υπάρξει αποτέλεσμα.

Στη δεύτερη του παρέμβαση στη συζήτηση για το ρόλο των ηγεσιών για αντιμετώπιση προβλημάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι χρειάζεται οι ηγεσίες να απέχουν από πολιτικές που έχουν επεκτατικές βλέψεις εις βάρος εις βάρος της κυριαρχίας άλλων κρατών.
Ανέφερε ότι μια ηγεσία θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες όλων των εμπλεκομένων ώστε να φτάσουμε σε αποτέλεσμα που αφήνουν νικητές και ηττημένους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ερχόμενος από μια χώρα μέλος της ΕΕ, η οποία εδώ και 42 χρόνια βιώνει τη βίαιη διαίρεση, ευελπιστεί ότι οι ηγεσίες των ενδιαφερομένων μερών θα επιδείξουν την αναγκαία τόλμη για τη λήψη αποφάσεων στην διαπραγματευτική διαδικασία. “Εχω την έντονη πεποίθηση ότι μια λύση μπορεί να εξευρεθεί το συντομότερο δυνατόν εάν οι αρχές και αξίες της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών υιοθετηθούν πλήρως”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Απόψε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα παραθέσει δείπνο προς τιμή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει διμερείς επαφές με τους Πρωθυπουργούς του Λιβάνου και της Φινλανδίας, ενώ το μεσημέρι θα επισκεφθεί το Φανάρι, όπου θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Πηγή: KYΠΕ