Ολοκληρώθηκε η προεκλογική εκστρατεία-Πληροφορίες για τις εκλογές (vid)

 

{loadposition ba_textlink}

 

Με τις τελευταίες συγκεντρώσεις των κομμάτων ολοκληρώνεται απόψε τα μεσάνυχτα η προεκλογική εκστρατεία, εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής.

Με αφορμή την τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας, ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Κωνσταντίνος Νικολαΐδης, έδωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου με τις τελευταίες του οδηγίες προς τους ψηφοφόρους, καλώντας τους να προσέλθουν στις κάλπες, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία και να διατυπώσουν με υπεύθυνο τρόπο την επιλογή, για τα πρόσωπα που επιθυμούν να τους εκπροσωπήσουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά την επόμενη πενταετία.

Διεμήνυσε για ακόμα μια φορά πως “η άποψη διατυπώνεται με συμμετοχή στις εκλογές, όχι με την αποχή, αφού η αποχή ισοδυναμεί με αποφυγή ανάληψης ευθύνης και με εκχώρηση αυτού του δικαιώματος του ψηφοφόρου σε άλλα πρόσωπα”.

Τι απαγορεύεται

Σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς που θέτει η νομοθεσία, ο Γενικός Έφορος Εκλογών υπενθύμισε ότι την παραμονή και την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας απαγορεύονται η μετάδοση, η διαφήμιση ή η δημοσίευση οποιασδήποτε είδησης ή ανακοίνωσης, με πληρωμή ή χωρίς, καθώς επίσης οι δημόσιες συγκεντρώσεις και οι διοργανώσεις η ομιλιών και δημόσιων συζητήσεων.

Επίσης, τόνισε ότι απαγορεύονται η ανάρτηση διαφημιστικών πινακίδων οποιουδήποτε συνδυασμού ή υποψηφίου και η δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων ή exit poll, ενώ σημείωσε ότι του κανονισμού εξαιρούνται οι εφημερίδες που θα κυκλοφορήσουν το Σάββατο, οι οποίες μπορούν να δημοσιεύσουν μόνο ειδήσεις από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις της προηγούμενης ημέρας.

Ανέφερε ακόμα ότι κομματικές και προσωπικές διαφημίσεις υποψηφίων σε διαφημιστικές πινακίδες ή σε άλλους χώρους, πρέπει να αφαιρεθούν μέχρι τα μεσάνυχτα απόψε, συμπληρώνοντας πως πρέπει επιπλέον να αποφευχθεί η αποστολή προεκλογικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε κινητά τηλέφωνα πολιτών ή άλλως πως, γιατί και αυτή η ενέργεια αποτελεί παραβίαση της νομοθεσίας.

Κάλεσε τα εκλογικά επιτελεία, αλλά και κάθε υποψήφιο ξεχωριστά, όπως αποφύγουν τη χρήση της τεχνολογίας προς επηρεασμό των εκλογέων ή να διασπείρουν φήμες, όταν η προεκλογική εκστρατεία έχει ουσιαστικά και κατά νόμο περατωθεί.

Υπενθυμίσεις στους εκλογείς

Ο κ. Νικολαΐδης υπενθύμισε τους εκλογείς ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν χωρίς την προσκόμιση του εκλογικού τους βιβλιαρίου ή του δελτίου ταυτότητας της Δημοκρατίας, έστω και αν είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο, σημειώνοντας ότι μόνη εξαίρεση από τον κανόνα αυτό αποτελούν οι εγκλωβισμένοι, οι οποίοι μπορούν να προσκομίσουν οποιοδήποτε έγγραφο της Δημοκρατίας, που φέρει τη φωτογραφία τους.

Στο μεταξύ, τα Γραφεία Επάρχων θα δέχονται αιτήσεις για αντικατάσταση εκλογικών βιβλιαρίων, λόγω απώλειας, μέχρι αύριο στη 13:00.

“Ο κάθε ψηφοφόρος”, είπε, “πρέπει να γνωρίζει εκ των προτέρων το εκλογικό κέντρο, στο οποίο θα ψηφίσει. Η Υπηρεσία Εκλογών και όλοι οι Έφοροι Εκλογής θα έχουν αρμόδιους λειτουργούς και κατά την ημέρα των εκλογών, για να ενημερώνουν σχετικά τους ψηφοφόρους”.

Εν τω μεταξύ, οι εκλογείς πρέπει να προσέξουν να πάρουν το ψηφοδέλτιό τους κατάλληλα σφραγισμένο, με την επίσημη σφραγίδα της Δημοκρατίας και στις περιπτώσεις που στο ίδιο εκλογικό κέντρο έχουν κατανεμηθεί εκλογείς από περισσότερες της μιας εκλογικές περιφέρειες, το ψηφοδέλτιο, που θα του δοθεί να είναι αυτό της περιφέρειας, της οποίας είναι εκλογέας.

Επιπροσθέτως, ο Γενικός Έφορος Εκλογών είπε ότι απαγορεύεται, τόσο στους εκλογείς, όσο και στους εκπροσώπους των κομμάτων/ υποψηφίων, να κάμουν χρήση του κινητού τους τηλεφώνου εντός των εκλογικών κέντρων, σημειώνοντας ότι έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες στους προεδρεύοντες των εκλογικών κέντρων.

Ορθόδοξος τρόπος ψηφοφορίας

Οι εκλογείς προτρέπονται να ψηφίζουν με τις πένες που παρέχονται στους εκλογικούς θαλάμους, καθώς χρησιμοποίηση άλλου χρώματος, πέραν του μπλε και του μαύρου, θα καταστήσει το ψηφοδέλτιό τους άκυρο.

Την ημέρα των εκλογών θα υπάρχουν μέσα στους εκλογικούς θαλάμους διαθέσιμες πένες, χρώματος μπλε ή μαύρου, για να χρησιμοποιήσουν οι εκλογείς κατά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Ψηφοδέλτια συμπληρωμένα με άλλο χρώμα πένας θα θεωρηθούν άκυρα. Ως εκ τούτου, οι εκλογείς προτρέπονται χρησιμοποιούν τις διαθέσιμες πένες, για προστασία της ψήφου τους.

Επίσης, ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι ο ορθόδοξος τρόπος, με τον οποίο πρέπει να ψηφίσει κάποιος είναι απλός, αφού σημείωσε ο εκλογέας δεν έχει παρά να τοποθετήσει ένα από τα επιτρεπόμενα σημεία «+» ή «χ» ή «√» μέσα στο μεγάλο τετράγωνο, που βρίσκεται κάτω από τη στήλη του συνδυασμού της εκλογής του ή στο τετραγωνάκι που βρίσκεται δίπλα από το όνομα ενός από τους ανεξάρτητους υποψηφίους, στις εκλογικές περιφέρειες που κατέρχονται τέτοιοι υποψήφιοι, αν επιλέξει να ψηφίσει ανεξάρτητο υποψήφιο.

Ανέφερε ακόμα ότι ο εκλογέας μπορεί, αν θέλει να εκδηλώσει την προτίμησή του σε ορισμένους υποψήφιους του συνδυασμού της εκλογής του, σημειώνοντας σταυρό προτίμησης μέσα στο μικρό τετραγωνάκι, που βρίσκεται δίπλα από το όνομά τους.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των σταυρών προτίμησης, ο εκλογέας που ψηφίζει στη Λευκωσία δικαιούται να σημειώσει σε υποψηφίους του συνδυασμού της εκλογής του μέχρι 5 σταυρούς προτίμησης, στη Λεμεσό μέχρι 3, στην Αμμόχωστο μέχρι 3, στη Λάρνακα μέχρι 2, στην Πάφο μέχρι 1 και στην Κερύνεια μέχρι 1.

Τονίζεται ότι η σημείωση σταυρών προτίμησης δεν είναι υποχρεωτική, ούτε και είναι υποχρεωμένος ο εκλογέας να τοποθετήσει όλους τους σταυρούς προτίμησης, που προβλέπονται στο Νόμο. Σημειώνεται, ότι η τυχόν τοποθέτηση περισσότερων σταυρών προτίμησης, από τον αριθμό που προβλέπει ο Νόμος, καθιστά τους σταυρούς προτίμησης άκυρους, αλλά η ψήφος που δόθηκε στο συνδυασμό θεωρείται έγκυρος.

Υπενθυμίζω ότι οι επικεφαλείς των κομμάτων δεν χρειάζονται σταυρό προτίμησης, γι΄ αυτό δίπλα από τα ονόματά τους, στο ψηφοδέλτιο, δεν υπάρχει τετραγωνάκι.

Πότε ένα ψηφοδέλτιο είναι άκυρο

Ένα ψηφοδέλτιο μπορεί να θεωρηθεί άκυρο όταν δεν είναι σφραγισμένο με την επίσημη σφραγίδα στο εξωτερικό του μέρος, εάν δεν μπορεί να εξακριβωθεί απ΄ αυτό η θέληση του εκλογέα, όπως: π.χ. το λευκό ψηφοδέλτιο, όταν ο εκλογέας ψηφίζει δύο ή περισσότερους συνδυασμούς
ή ένα συνδυασμό και ένα ανεξάρτητο υποψήφιο ή δύο ανεξάρτητους υποψηφίους, στην περίπτωση της εκλογικής περιφέρειας Κερύνειας, όταν ο εκλογέας σημειώσει οποιαδήποτε άλλα σημεία ή αριθμούς ή γράμματα, εκτός από εκείνα που καθορίζονται στο Νόμο, δηλ. «+» ή «χ» ή «√» και όταν φέρει οποιοδήποτε σημείο ή χαρακτηριστικό, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει άμεσα ή έμμεσα στην αναγνώριση της ταυτότητας του εκλογέα.
Σχετικά με τα λευκά ψηφοδέλτια, ο Γενικός Έφορος Εκλογών διευκρίνησε ότι βάσει της ισχύουσας Νομοθεσίας τα λευκά ψηφοδέλτια είναι άκυρα, αλλά αυτά καταμετρούνται και καταχωρούνται χωριστά, για στατιστικούς σκοπούς.

Όλοι πλην οκτώ

Για τους σταυρούς προτίμησης, ο Έφορος γνωστοποίησε πως όλοι οι υποψήφιοι, όλων των εκλογικών περιφερειών, χρειάζονται απαραίτητα σταυρό προτίμησης, πλην των ακόλουθων: Αβέρωφ Νεοφύτου (Πρόεδρος ΔΗΣΥ-Λευκωσία), Άντρος Κυπριανού (ΓΓ ΑΚΕΛ- Λευκωσία), Νικόλας Παπαδόπουλος (Πρόεδρος ΔΗΚΟ-Λευκωσία), Μαρίνος Σιζόπουλος (Πρόεδρος ΕΔΕΚ-Λεμεσός), Γιώργος Λιλλήκας (Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών-Λευκωσία), Χρίστος Χρίστου (Πρόεδρος ΕΛΑΜ-Λευκωσία), Μιχαήλ Μηνάς (Επικεφαλής ΟΑΔ-Λευκωσία) και Σταύρος Ιωάνου Αλαμπρίτης (Πρόεδρος Κ.Κ. Σημαία-Λευκωσία).

Καταμέτρηση και εξαγωγή αποτελεσμάτων

Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει επιτόπου, στα ίδια τα εκλογικά κέντρα, ευθύς αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.

Αναφερόμενος στην Εκλογική Νομοθεσία, ο κ. Νικολαΐδης είπε πως αυτή απαγορεύει οποιαδήποτε επαφή των εκπροσώπων των κομμάτων ή υποψηφίων με τα ψηφοδέλτια.

Είπε, επίσης, ότι απαγορεύεται να φέρουν πέννες ή άλλα είδη γραφικής ύλης, ή να παίρνουν οποιεσδήποτε σημειώσεις κατά τη διαλογή των ψήφων, για να προσθέσει ότι μετά το πέρας της διαδικασίας θα έχουν τη δυνατότητα, αν το επιθυμούν, να καταγράψουν τα κομματικά αποτελέσματα και τους σταυρούς προτίμησης του κόμματος που εκπροσωπούν.

Κάλεσε όλους τους αντιπροσώπους των κομμάτων και των ανεξάρτητων υποψηφίων να συμμορφωθούν, Σε αντίθετη περίπτωση, είπε, θα διώκονται από το εκλογικό κέντρο και θα ληφθούν εναντίον τους δικαστικά μέτρα.

Αποτελέσματα

Το τελικό αποτέλεσμα όσον αφορά τα ποσοστά ψήφων κάθε κόμματος ή ανεξάρτητου υποψηφίου και τον αριθμό των εδρών που θα καταλάβουν, κατά εκλογική περιφέρεια, από την πρώτη κατανομή των εδρών αναμένεται μέχρι τις 23:00 περίπου και στη συνέχεια θα γίνει από το Γραφείο του ΓΕ Εκλογών η διαδικασία της δεύτερης και τρίτης κατανομής των εδρών.

Εγγεγραμμένοι εκλογείς και εκλογικά κέντρα

Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων, που έχουν δικαίωμα ψήφου στις μεθαυριανές εκλογές, ανέρχεται στους 542.915, ο οποίος είναι κατά 12 χιλιάδες περίπου μεγαλύτερος απ΄ αυτόν των βουλευτικών εκλογών του 2011 και αποτελεί το μεγαλύτερο εκλογικό σώμα που είχαμε ποτέ, σε εθνικές εκλογές.

Οι εγγεγραμμένοι εκλογείς στη Λευκωσία είναι 193.192, στη Λεμεσό 111.809. στην Αμμόχωστό110.880, στη Λάρνακα 56.027, στην Πάφο 42.428 και στην Κερύνεια 28.579.

Περαιτέρω αναφέρεται ότι δικαίωμα ψήφου έχουν και 70 εγκλωβισμένοι της εκλογικής περιφέρειας Κερύνειας και 201 εγκλωβισμένοι της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου.

Σε σχέση με α εκλογικά κέντρα, έχουν ήδη οργανωθεί και θα λειτουργήσουν συνολικά στην Κύπρο και το εξωτερικό 1.136 εκλογικά κέντρα. Στη Λευκωσία θα λειτουργήσουν 429 εκλογικά κέντρα, στη Λεμεσό 331, στην Αμμόχωστο 51, στη Λάρνακα 186, στην Πάφο 129 και στην Κερύνεια 10.

Πέραν των πιο πάνω εκλογικών κέντρων θα λειτουργήσουν συνολικά άλλα 13 εκλογικά κέντρα για την εκλογή των αντιπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων των Μαρωνιτών και Λατίνων. Σημειώνεται ότι ο αντιπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων έχει ήδη ανακηρυχθεί, αφού δεν υπήρξε ανθυποψήφιος.

Οι εγκλωβισμένοι πολίτες της Δημοκρατίας της Επαρχίας Κερύνειας θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Α, Κέντρο Ρ`, ενώ αυτοί της Επαρχίας Αμμοχώστου στο Δημοτικό Σχολείο Αχερίτου, Κέντρο Γ`.

Ώρες ψηφοφορίας

Οι ώρες ψηφοφορίας είναι από τις 07:00 μέχρι τις 18:00, με διάλειμμα μιας ώρας, μεταξύ 12:00 μέχρι 13:00.

Σε ό,τι αφορά τα εκλογικά κέντρα σε Κύπρο και Ελλάδα, ενώ για τα εκλογικά κέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ώρες που έχουν καθοριστεί είναι από τις 08:00 μέχρι τις 16:00, με διάλειμμα μεταξύ 12:00 μέχρι 12:30, ώστε οι κάλπες να κλείσουν την ίδια ώρα παντού.