Γ. Ομήρου: “Στο τελικό στάδιο η επεξεργασία της κυπριακής «λίστας Λαγκάρντ»”

{loadposition ba_textlink}

Η δήλωση έγινε ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Εφορο Φορολογίας Γιάννη Τσαγκάρη, στη Βουλή.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της οποίας έτυχε ο Πρόεδρος της Βουλής από τον Έφορο Φορολογίας, «έχουν τύχει επεξεργασίας 88 φυσικά πρόσωπα και έχει επιβληθεί φορολογία ύψους €35 εκ. ευρώ. Έχουν υποβληθεί ενστάσεις από μέρους αυτών των προσώπων, οι οποίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο ελέγχου. Απομένουν 116 νομικά πρόσωπα της λίστας Λαγκάρντ για να ολοκληρωθεί πλήρως η επεξεργασία αυτής της λίστας και η διερεύνηση» είπε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας πως «όπως με διαβεβαίωσε ο κ. Τσαγκάρης, βρίσκεται στο τελικό στάδιο»

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι δεν έχει εισπραχθεί οποιοδήποτε ποσό από τη φορολογία που έχει επιβληθεί, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η εξέταση των ενστάσεων που υποβλήθηκαν.

«Υπό το φως αυτών των δεδομένων κρίνω ότι δεν θα ήταν χρήσιμη σε αυτό το στάδιο η επεξεργασία από πλευράς της Βουλής της λίστας που μου έχει παραδοθεί διότι τα στοιχεία δεν είναι ακόμα έτοιμα, δηλαδή δεν υπάρχει η πλήρης επεξεργασία από πλευράς Εφόρου Φορολογίας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Πρόσθεσε ότι θα παραδώσει τον σκληρό δίσκο με τη λίστα στο διάδοχό του στην Προεδρία της Βουλής για να συνεχίσει την επαφή του με το Τμήμα Φορολογίας.

Ανέφερε ακόμα ότι ο Έφορος Φορολογίας του επαναβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν εν ενεργεία πολιτικά πρόσωπα στη λίστα.

Ο κ. Ομήρου ξεκαθάρισε, παράλληλα, πως ο λόγος για τον οποίο η Βουλή ζήτησε τη λίστα, «είναι όχι γιατί δεν έχουμε εμπιστοσύνη στο Τμήμα Φορολογίας, αλλά για να υπάρξει μία βεβαιότητα ότι γίνεται απολύτως νομότυπα ο έλεγχος και η επεξεργασία και ότι δεν θα υπάρξει αλλοίωση των στοιχείων καθ`οιονδήποτε τρόπο, όπως συνέβη σε άλλες χώρες».

Τη συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Έφορο Φορολογίας απασχόλησε και το θέμα των Panama Papers, με τον κ. Τσαγκάρη να διαβεβαιώνει τον κ. Ομήρου πως «σε ό,τι αφορά Κυπρίους, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που σχετίζονται καθ` οιονδήποτε τρόπο, έχει ήδη αναλάβει η Μονάδα διαχείρισης κινδύνων του Τμήματος Φορολογίας την επεξεργασία των στοιχείων που περιέχονται σε αυτό τον κατάλογο των Panama Papers με στόχο να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει διάπραξη φορολογικών ή και ποινικών αδικημάτων».

Η επεξεργασία και η διερεύνηση είναι στο αρχικό στάδιο, είπε.

Πηγή: KYΠΕ