Ομήρου: Ικανοποίηση για την αλληλεγγύη των αραβικών κρατών στον αγώνα της Κύπρου

{loadposition ba_textlink}

Την ικανοποίηση του για την αλληλεγγύη που τα αραβικά κράτη επιδεικνύουν προς τον αγώνα της Κύπρου για δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, καθώς και του κοινοτικού κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος δέχθηκε σήμερα τον Επίτροπο Διεθνών Σχέσεων του κόμματος Φάταχ, πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Nabeel A. Shaath.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε το δρα Shaath για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό πρόβλημα και ενημερώθηκε από το συνομιλητή του για τις πρόσφατες προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών μεταξύ της Ισραηλινής και της Παλαιστινιακής πλευράς.

Επαναβεβαιώθηκαν, εξάλλου, οι πολύ φιλικοί δεσμοί που συνδέουν την Κύπρο και την Παλαιστίνη, ενώ τονίσθηκε εκατέρωθεν ότι η αμοιβαία στήριξη στους αγώνες των δύο λαών παραμένει αναλλοίωτη. Στήριξη, που βασίζεται, όπως υπογραμμίστηκε, στην κοινή δέσμευση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε, ακολούθως, στη διαχρονική στήριξη της Βουλής των Αντιπροσώπων για δίκαιη επίλυση της Ισραηλο-Παλαιστινιακής διένεξης, βάσει των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, υπενθυμίζοντας και τα σχετικά Ψηφίσματα που η ίδια η Κυπριακή Βουλή υιοθέτησε κατά καιρούς

Στη διαχρονική υποστήριξη των δικαίων των Κυπρίων από τους Παλαιστίνιους αλλά και το αντίστροφο αναφέρθηκε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης και Επίτροπος Διεθνών Σχέσεων της Fateh Nabeel Shaath, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στο ΑΚΕΛ για δήλωσή του τον περασμένο Ιανουάριο όπου επαναλάμβανε τη στήριξή του στον αγώνα των Παλαιστινίων.

Ο κ. Shaath, μιλούσε μετά από συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού ο οποίος επανέλαβε τη θέση αρχής, όπως ανέφερε του ΑΚΕΛ ότι «στηρίζουμε τον αγώνα τον οποίο δίνουν οι Παλαιστίνιοι για τη δημιουργία του δικού τους ανεξάρτητου κράτους, το οποίο θα είναι δίπλα από το Ισραήλ, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Πρόσθεσε ότι «θεωρούμε ότι ο αγώνας τους είναι δίκαιος και η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να τον στηρίζει με συνέπεια και δίχως παρεκκλίσεις ανεξάρτητα από την όποια προσπάθεια για βελτίωση των σχέσεων μας με το Ισραήλ». Είναι, συμπλήρωσε ο κ. Κυπριανού, «αγώνας που στηρίζεται στο δίκαιο και γι αυτόν τον λόγο ως ΑΚΕΛ θα εξακολουθήσουμε να τον στηρίζουμε μέχρι που να δικαιωθεί».

Από την εποχή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, του Προέδρου Νάσερ και του Γιασέρ Αραφάτ, τριών ηγετών στην περιοχή που συνεργάστηκαν για να τεθεί ένα τέλος στην αδικία, την κατοχή και τον εποικισμό, Κύπρος και Παλαιστίνη είχαν στενούς δεσμούς, ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Shaath.

«Σταθήκαμε μαζί σας υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου της ενότητας και της ανεξαρτησίας της Κύπρου και εσείς σταθήκατε μαζί μας επίσης για το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αυτοδιάθεση, για τη δημιουργία του δικού τους ανεξάρτητου κράτους με τη Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και για το δικαίωμα των Παλαιστίνιων προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια τους», είπε.

Για όλα αυτά τα θέματα που είναι κοινά σε μας, εκφράζουμε την υποστήριξή μας όχι μόνο στα λόγια αλλά στις πράξεις στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών όπως ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας και ο Αραβικός Σύνδεσμος, εκφράζοντας με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη μας ο ένας προς τον άλλο, πρόσθεσε.

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για δήλωση του ΑΚΕΛ τον περασμένο Ιανουάριο, σε απάντηση άλλης δήλωσης ότι λανθασμένα η Κύπρο είχε στενούς δεσμούς με αδέσμευτα μέλη και ότι λανθασμένα η Κύπρος υποστηρίζει τους Παλαιστίνιους και ότι η σχέση της με το Ισραήλ είναι πιο σημαντική.

«Το ΑΚΕΛ ξεκάθαρα εξέφρασε, μια στην πραγματικότητα κυπριακή θέση, στην οποία παρεμπιπτόντως έδωσε έμφαση μιλώντας σε εμένα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πριν από λίγο ότι `ναι, η Κύπρος έχει τώρα καλύτερες οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με το Ισραήλ αλλά ότι αυτό δεν θα είναι εις βάρος των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων`», πρόσθεσε.

Η Κύπρος, συμπλήρωσε ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος, «παραμένει δεσμευμένη στα δικαιώματα των Παλαιστίνιων, στον αγώνα τους για ελευθερία και ανεξαρτησία, το δικαίωμά τους για αυτοδιάθεση και ένα ανεξάρτητο κράτος, το οποίο η Κύπρος αναγνωρίζει».

Πηγή: KYΠΕ