ΥΠΟΙΚ: “Επιτάχυνση ανάπτυξης και αύξηση δαπανών προβλέπει το Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής”

{loadposition ba_textlink}

Ρυθμό ανάπτυξης 2,2% το 2016 και σταθερό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 2,5% μέχρι το 2019, προβλέπει το Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής 2017-2019 που ενέκρινε την Παρασκευή το Υπουργικό Συμβούλιο, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη της διαδικασίας καταρτισμού του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε πως οι προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ είναι απόλυτα εφικτές, κάτι που αποδεικνύεται και από τις ανακοινώσεις της Eurostat για ρυθμό ανάπτυξης 2,7% το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

«Η πραγματική οικονομία ανακάμπτει, οι προσπάθειες και θυσίες των συμπολιτών μας αποδίδουν και πρέπει βεβαίως να συνεχίσουμε την προσπάθεια και να εδραιώσουμε αυτή τη θετική προοπτική και είναι σημαντικό να λεχθεί πως όλοι οι επιμέρους δείκτες, των επενδύσεων, και της κατανάλωσης, καταγράφουν σημαντική αύξηση», σημείωσε.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως οι δαπάνες για το 2017 προβλέπεται να ανέλθουν στα €6.105 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας αύξηση κατά €100 εκατομμύρια, για να προσθέσει πως με την επιτάχυνση της ανάπτυξης και κατά συνέπεια με τα αυξημένα έσοδα, σε συνδυασμό με τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, θα επιστρέφονται οι επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως οριστικοποιήθηκε η κατάργηση της έκτακτης κλιμακωτής εισφοράς που επιβάλλεται στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα από το 2011 και λήγει στα τέλη του 2016. Πρόκειται πλέον, συνέχισε, για μια οριστική απόφαση, μια σημαντική ελάφρυνση ύψους 80 περίπου εκατομμυρίων.

«Και οι φορολογίες μειώνονται», είπε, «και οι δαπάνες αυξάνονται με τρόπο λελογισμένο, χωρίς με κανένα τρόπο να ξεφεύγουμε από το στόχο του ισοσκελισμού του προϋπολογισμού και αυτό που επιτρέπει τη διατήρηση του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού τη στιγμή που με στοχευμένο τρόπο μειώνουμε τις φορολογίες και ταυτόχρονα με στοχευμένο τρόπο αυξάνουμε τα έσοδα είναι το γεγονός ότι η οικονομία πλέον αναπτύσσεται και μέσα από την ανάπτυξη ενισχύονται και τα δημόσια έσοδα με τρόπο που μας επιτρέπει ακριβώς να αποδώσουμε πίσω στα νοικοκυριά, στους εργαζομένους όλα τα περιθώρια που δημιουργούνται».

Σε πτωτική τροχιά το δημόσιο χρέος
—————
Ερωτηθείς, εξάλλου, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως το δημόσιο χρέος, από τη στιγμή που δεν αυξάνεται -και δεν αυξάνεται επειδή έχουμε ισοσκελίσει δαπάνες και έσοδα- και από τη στιγμή επιπλέον που η οικονομία μεγεθύνεται με θετικό ρυθμό, έχει τεθεί σε πτωτική πορεία, σε πορεία αποκλιμάκωσης, κάτι επίσης που είναι εξαιρετικά σημαντικό και θα βοηθήσει και έναν άλλο από τους σημαντικούς στόχους που έχουμε, την περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του κράτους.

Λέγοντας ότι το δημόσιο χρέος αποπληρώνεται συνεχώς και σταδιακά, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε πως «άρα το δημόσιο χρέος από κάθε άποψη είναι διαχειρίσιμο με μια βασική και αυτονόητη προϋπόθεση, ότι δεν θα επιστρέψουμε στα παλιά με τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς που φορτώνουν χρέος στην οικονομία και τελικά φορτώνουν επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις του τόπου».
Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε στις επικρίσεις που δέχεται η Κυβέρνηση αναφορικά με την πορεία της οικονομίας.

«Δεν με εκπλήσσει βέβαια το γεγονός πως το ΑΚΕΛ και άλλοι δεν βλέπουν, όπως λεν, τη βελτίωση», είπε και συνέχισε: «Εδώ επί ημερών τους βυθίστηκε σε μια βαθιά ύφεση, επί ημερών τους η ανεργία τετραπλασιάστηκε και οι ίδιοι ούτε είδαν, ούτε αντέδρασαν».
Συνεπώς, «επαναλαμβάνω, δεν με εκπλήσσει καθόλου το γεγονός πως δεν βλέπουν πως οι προσπάθειες των συμπολιτών μας αποδίδουν, πως η κατάσταση έχει αρχίσει να διορθώνεται και ούτε βεβαίως συνειδητοποιούν πόσο σημαντική είναι η προσήλωση σε αυτή την προσπάθεια, τη δημιουργία δηλαδή μιας σταθερής θετικής προοπτικής για την οικονομία μας», κατέληξε.

Πηγή: KYΠΕ