Παγκόσμια αποπυρηνικοποίηση θέλει ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας

{loadposition ba_textlink}

Μόνο σε περίπτωση επίθεσης από πυρηνική δύναμη θα καταφύγει η Πιονγιάνγκ σε χρήση των πυρηνικών της όπλων, δήλωσε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος της χώρας του, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία η Βόρεια Κορέα να βελτιώσει της σχέσεις με έθνη που ενδεχομένως υπήρξαν «εχθρικά».

Ενώπιον χιλιάδων αντιπροσώπων που παραβρέθηκαν στο πρώτο συνέδριο, μετά από 36 χρόνια, του Εργατικού Κόμματος της Βόρειας Κορέας, ο βορειοκορεάτης ηγέτης υποσχέθηκε επίσης πως η χώρα του θα τηρήσει πιστά τις δεσμεύσεις μη διάδοσης που έχει αναλάβει και θα ασκήσει πιέσεις για παγκόσμια αποπυρηνικοποίηση.

Οι δηλώσεις αυτές που δημοσιεύθηκαν σήμερα από τον επίσημο τύπο έγιναν με φόντο την ανησυχία για τον κίνδυνο προετοιμασίας πέμπτης πυρηνικής δοκιμής από την Πιονγιάνγκ.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν άνοιξε το συνέδριο την Παρασκευή εξυμνώντας την «ιστορική» δοκιμή του Ιανουαρίου, σύμβολο της «απεριόριστης ισχύος» της χώρας του. Η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει πως επρόκειτο για την πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου, γεγονός που αμφισβητείται από τους ειδικούς λόγω της ενέργειας που απελευθερώθηκε κατά την έκρηξη.

«Ως υπεύθυνη πυρηνική δύναμη, η δημοκρατία μας δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο εάν δεν παραβιαστεί η κυριαρχία της από εχθρικές και επιθετικές δυνάμεις με ατομικές βόμβες», δήλωσε, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας KCNA.

Πηγή: newsbeast.gr