Πέραν των €6 εκατ. το κόστος για τις Βουλευτικές

Σύμφωνα με στοιχεία από την Υπηρεσία Εκλογών, το συνολικό κόστος για τις βουλευτικές εκλογές θα αγγίξει τα €5,8 εκατ. Τα €3,3 εκατ. θα διατεθούν για τη διεξαγωγή των εκλογών, και τα άλλα  €2,5 εκατ., είναι η χορηγία που έλαβαν τα κόμματα ελέω εκλογών η οποία φέτος είναι συνολικά αυξημένη και ανήλθε στα €10,1 εκατ.  

Όπως γράφει η συνάδελφος Ελευθερία Παϊζάνου και δημοσιεύει ο σημερινός “Φ” στον κρατικό προυπολογισμό του 2016 υπάρχει κονδύλι €6,5 εκατ. που χωρίζεται για τις βουλευτικές εκλογές αλλά και τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

Το «θετικό» της υπόθεσης είναι ότι το κόστος για τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τον «Φ», θα είναι μειωμένο στα €3,3 εκατ. σε σχέση με €5 εκατ. που ήταν το κόστος το 2011.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στις δαπάνες των εκλογών περιλαμβάνεται το κόστος για την απασχόληση των δημόσιων υπαλλήλων και των ανέργων που θα στελεχώσουν τα εκλογικά κέντρα, τη διαδικασία υποβολής των υποψηφιοτήτων, την ετοιμασία και εκτύπωση των ψηφοδελτίων, την παρουσίαση και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών.

Για τις υπερωρίες των δημοσίων υπαλλήλων και τη στελέχωση των εκλογικών κέντρων στην Κύπρο και στο εξωτερικό το ποσό που θα δαπανηθεί, υπολογίστηκε σε €1,8 εκατ. και για τις υπερωρίες στην Αστυνομία όπου μέλη της θα αστυνομεύουν τα κέντρα καθώς και για έξοδα για τη διακίνηση οχημάτων, το ποσό θα κυμανθεί στις €350 χιλ. Ποσό €300 χιλ. θα δαπανήσει το κράτος για υπερωρίες στους εργαζόμενους στο κυβερνητικό τυπογραφείο, για τις εκτυπώσεις ψηφοδελτίων και άλλων εντύπων. Επίσης, ποσό €30 χιλ. θα δαπανηθεί για ενοίκια αιθουσών και συσκευών. Οι υπόλοιπες δαπάνες αφορούν την εργοδότηση των ανέργων και άλλα τρέχοντα έξοδα. 

Από τα στοιχεία του προϋπολογισμού διαφαίνεται πως εάν η κυβέρνηση προχωρούσε σε παράλληλες εκλογικές αναμετρήσεις για την ανάδειξη βουλευτών και τοπικών αρχόντων τότε το κράτος θα εξοικονομούσε περίπου €3 εκατ. αφού το προσωπικό που είναι η μεγαλύτερη δαπάνη, θα εργαζόταν και για τις δύο εκλογικές διαδικασίες ταυτόχρονα. Στις εκλογές θα επιστρατευθούν πέραν των 4.000 δημοσίων υπαλλήλων και πέραν των 1.300 άνεργων πτυχιούχων που θα στελεχώσουν τα εκλογικά κέντρα. 

Οι προεδρεύοντες των εκλογικών τμημάτων, οι οποίοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι, θα πληρωθούν με ποσό €310 έκαστος, οι βοηθοί στα εκλογικά κέντρα και οι άνεργοι επιστήμονες θα αμειφθούν με €157 έκαστος.  Από τις αμοιβές που θα λάβουν οι δημόσιοι υπάλληλοι θα αποκοπούν οι ανάλογοι φόροι και εισφορές προς το Κράτος.

€10,1 εκατ. φέτος στα κόμματα

Επιπλέον €2,5 εκατ. μπήκαν φέτος στα ταμεία των κοινοβουλευτικών κομμάτων ως έκτακτη χορηγία από την Κυβέρνηση στο πλαίσιο της ετήσιας κρατικής χορηγίας. Για το 2016 το συνολικό ύψος της κρατικής χορηγίας προς τα κόμματα που περιλαμβάνει και τους μισθούς των κοινοβουλευτικών συνεργατών είναι €10,1 εκατ.  Μάλιστα φέτος άλλαξε και το σκηνικό στη χρηματοδότηση των κομμάτων. Μέχρι σήμερα, τόσο η τακτική χορηγία που λάμβαναν κάθε χρόνο τα κόμματα, όσο και έκτακτη χορηγία για εκλογές, το 22% κατανεμόταν ισόποσα και το 78% κατ’ αναλογία βάσει της εκλογικής δύναμης των κομμάτων. Μετά την αλλαγή του νόμου τον περασμένο Νοέμβριο, το 15% της τακτικής χορηγίας κατανέμεται ισόποσα και το 85% αναλογικά, σύμφωνα με την εκλογική δύναμη των κομμάτων. Η τακτική χορηγία στα κοινοβουλευτικά κόμματα ανέρχεται στα €4,08 εκατ. Το 15% της χορηγίας κατανεμήθηκε ισόποσα, δηλαδή κάθε κόμμα έλαβε από €87.523. Το υπόλοιπο ποσό, περίπου στα €3,4 εκατ. θα κατανεμηθεί στα κοινοβουλευτικά κόμματα πλην της Συμμαχίας Πολιτών και του Κινήματος Αλληλεγγύης, με βάση τα ποσοστά που έλαβαν στις  βουλευτικές εκλογές το 2011. 

Το σύνολο της τακτικής χορηγίας για το ΔΗΣΥ είναι €1,2 εκατ., για το ΑΚΕΛ €1,1 εκατ., για το ΔΗΚΟ €550 χιλ., για την ΕΔΕΚ €310 χιλ., και για τους Οικολόγους ήταν €78 χιλ. Η έκτακτη χορηγία που θα παραχωρηθεί για σκοπούς οικονομικής ενίσχυσης της προεκλογικής εκστρατείας των κοινοβουλευτικών κομμάτων ανέρχεται στα €2,5 εκατ. και κατανέμεται με βάση τα ποσοστά που έλαβαν στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές ως ακολούθως: 

ΔΗΣΥ €890.000, ΑΚΕΛ €850.000, ΔΗΚΟ €410.000, ΕΔΕΚ €230.000 και Οικολόγοι €58.000.
 

Το σύνολο της τακτικής και της έκτακτης χορηγίας που έλαβαν τα κόμματα φέτος είναι: ΔΗΣΥ €2,1 εκατ., ΑΚΕΛ €2,03 εκατ., ΔΗΚΟ €1,04 εκατ., ΕΔΕΚ €627 χιλ. και Οικολόγοι €223 χιλ.

Η Συμμαχία Πολιτών, μετά από γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, έλαβε ποσό €87.523 δηλαδή το ποσοστό της κρατικής χορηγίας που κατανέμεται ισόποσα. Το ΕΥΡΩΚΟ, το οποίο πρόσφατα μετονομάστηκε σε Κίνημα Αλληλεγγύης, συνολικά έλαβε ποσό €327.992, όμως λόγω του προηγούμενου που υπάρχει με τη Συμμαχία, θα πρέπει το Κίνημα να λάβει μόνο ποσό €87.523. Το ύψος της έκτακτης χορηγίας και για τα δύο κόμματα, θα εξαρτηθεί από τα ποσοστά που θα εξασφαλίσουν στις εκλογές και θα καλυφθεί με συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Το Κίνημα Αλληλεγγύης επέστρεψε ήδη πίσω στη Βουλή το ποσό των €101.834 που είναι η έκτακτη χορηγία.

247 χιλιάδες ευρώ στα κρατικά ταμεία από τα παράβολα 

Την ώρα που το κράτος δαπανεί εκατομμύρια, λαμβάνει και ως μποναμά χιλιάδες ευρώ από το παράβολο που καταβάλλουν οι υποψήφιοι βουλευτές, το οποίο είναι ύψους €500 για έκαστο υποψήφιο. Για την υποβολή των 493 υποψηφιοτήτων, εισέρευσε στα κρατικά ταμεία ποσό €246.500. Σύμφωνα με υπολογισμούς, με την εκλογή των 56 βουλευτών, το κράτος θα τους επιστρέψει ποσό €28 χιλ. Επίσης, το παράβολο θα επιστραφεί στους υποψηφίους των οποίων ο κομματικός συνδυασμός που εκπροσωπούν θα εξασφαλίσει το 1/3 του εκλογικού μέτρου.
 

Από κόσκινο θα περάσουν τα οικονομικά των κομμάτων

Αυστηρός θα είναι και ο έλεγχος των κομμάτων από τον Γενικό Ελεγκτή,  ο οποίος σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, θα περάσει από κόσκινο τις οικονομικές καταστάσεις των κομμάτων. Τα κόμματα θα πρέπει να παρουσιάσουν τα έξοδα των εκλογών ενώπιον του Εφόρου Πολιτικών Κομμάτων το αργότερο μέσα σε τρεις μήνες μετά τις εκλογές. Ο Έφορος θα υποβάλλει για έλεγχο τις αναλυτικές καταστάσεις εσόδων και δαπανών των κομμάτων για την προεκλογική τους εκστρατεία στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας το αργότερο τέσσερις μήνες μετά την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Ο Γενικός Ελεγκτής, αφού ελέγξει τις υποβληθείσες αναλυτικές καταστάσεις εσόδων και δαπανών των κομμάτων, θα συντάξει έκθεση με τα ευρήματα του ελέγχου του, σχετικά για τη νομιμότητα των εσόδων και των δαπανών, την οποία θα αποστείλει στον Έφορο Πολιτικών Κομμάτων και δημοσιεύει μαζί με τις πλήρεις αναλυτικές καταστάσεις εσόδων και δαπανών των κομμάτων για την προεκλογική εκστρατεία στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και στην ιστοσελίδα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας εντός εννέα μηνών από την ημερομηνία υποβολής των εν λόγω καταστάσεων για έλεγχο. 
 

Πάντως, φέτος η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων δεν ενισχύθηκε με ανώνυμες εισφορές οι οποίες απαγορεύονται. Ωστόσο, κάποια κόμματα ενδεχομένως να έλαβαν ονομαστικές ιδιωτικές, χρηματικές ή μη, εισφορές από φυσικά ή νομικά πρόσωπα οι οποίες δεν υπερέβησαν το ποσό των €50 χιλ. Χορηγίες επιτρέπονται στα κόμματα από φυσικά ή νομικά πρόσωπα με νόμιμες δραστηριότητες, ενώ κάθε ιδιωτική εισφορά  γίνεται αποδεκτή έναντι απόδειξης που εκδίδεται από το κόμμα. Κάθε κόμμα, μέχρι την 31η Μαρτίου κάθε έτους, θα αναρτά στην ιστοσελίδα του στο διαδίκτυο και ταυτόχρονα θα διαβιβάζει στον Έφορο Πολιτικών Κομμάτων, κατάλογο των προσώπων που είχαν προβεί σε εισφορές άνω των €500 κατά το αμέσως προηγούμενο έτος.  

Μέχρι €30 χιλ. οι υποψήφιοι

Πλαφόν, πάντως, έχουν οι επίδοξοι βουλευτές στις προεκλογικές τους δαπάνες. Σύμφωνα με τον νόμο, οι επιτρεπόμενες εκλογικές δαπάνες ανέρχονται στις €30 χιλ. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί υπέρβαση των επιτρεπόμενων εκλογικών δαπανών τότε ο Γενικός Ελεγκτής διαβιβάζει έκθεση στον Έφορο, ο οποίος επιβάλλει στον υποψήφιο χρηματικό πρόστιμο ίσο με την υπέρβαση. Κάθε πληρωμή που διενεργείται από τον υποψήφιο ή τον εκλογικό του αντιπρόσωπο, θα πρέπει να υποστηρίζεται από τιμολόγιο ή απόδειξη και επιπρόσθετα για ποσά πέραν των €100, η συναλλαγή να διενεργείται μέσω τραπεζικού εμβάσματος ή επιταγής. 

Στη συνέχεια, ο Γενικός Ελεγκτής θα συντάξει έκθεση, αφού προηγουμένως ελέγξει τα προεκλογικά έξοδα των υποψηφίων που αφορούν στην προβολή διαφημίσεων από ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς οργανισμούς, από εφημερίδες, περιοδικά και διαφημιστικές πινακίδες. Στοιχεία για τις δαπάνες θα πρέπει να υποβάλουν στον Γενικό Ελεγκτή και οι φορείς που παρείχαν διαφημιστικές υπηρεσίες σε υποψηφίους εντός καθορισμένης προθεσμίας. 

Προεκλογικές δαπάνες που ξεπερνούν τα €2 εκατ. από πλευράς κομμάτων για προβολή – διαφήμιση

Κάποια κόμματα έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την προεκλογική τους εκστρατεία. Με έξυπνες διαφημίσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, με σποτάκια στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση και με διαφημίσεις σε πινακίδες μεταφέρουν τα μηνύματα τους, σε μια προσπάθεια να λάβουν την ψήφο των εκλογέων. Το μεγαλύτερο στοίχημα για τα κόμματα είναι να πείσουν τους πολίτες να πάνε στις κάλπες. Τα κομματικά επιτελεία είχαν ετοιμάσει προ καιρού τον προϋπολογισμό για την εκστρατεία τους. Να σημειωθεί πως περίπου το 1/5 των δαπανών των κομμάτων, θα καταλήξει στο κράτος μέσω του ΦΠΑ. Τα έξοδα του ΔΗΣΥ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να ξεπεράσουν την έκτακτη χορηγία ύψους €890 χιλ. 
 

Μετά τη λήξη της προεκλογικής περιόδου το κόμμα θα ανακοινώσει με κάθε λεπτομέρεια τις προεκλογικές του δαπάνες. Το ΑΚΕΛ θα δαπανήσει €850 χιλ., το οποίο είναι ισόποσο με την έκτακτη χορηγία που έλαβε από το κράτος. Όλα τα έξοδα της προεκλογικής εκστρατείας τα αναλαμβάνει το κόμμα. Οι υποψήφιοι δεν δαπανούν οποιαδήποτε κονδύλια για προσωπική προβολή. Τα έξοδα της προεκλογικής εκστρατείας συμπεριλαμβάνουν διαφημίσεις δρόμου, στο διαδίκτυο,  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες μορφές ΜΜΕ, δημοσκοπήσεις  και κάλυψη της μεταφοράς φοιτητών σε κέντρα της Ελλάδας και Αγγλίας.
 

Περιλαμβάνει επίσης τα έξοδα των προεκλογικών εκδηλώσεων ενώ μέρος του προϋπολογισμού θα καλύψει τη στήριξη κοινωνικών δράσεων. Και το ΔΗΚΟ θα δημοσιοποιήσει τις δαπάνες του μετά τις εκλογές. Η εκστρατεία του ΔΗΚΟ ήταν πολυεπίπεδη, με διαφημίσεις στις εφημερίδες, στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και στο διαδίκτυο. Η ΕΔΕΚ, έχει προϋπολογίσει να ξοδεύσει ποσό €200 χιλ. για προεκλογικές συγκεντρώσεις, εκτυπώσεις διαφημιστικού υλικού, για την εργοδότηση προσωπικού για τις εκλογές, για έξοδα κίνησης, έξοδα φιλοξενίας αξιωματούχων από το εξωτερικό και για διαφημίσεις σε λεωφορεία. 
 

Οι υποψήφιοι της ΕΔΕΚ μπορούν να κάνουν με φειδώ διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι Οικολόγοι, μέχρι σήμερα δαπάνησαν ποσό €69.244, ενώ μέχρι το τέλος της προεκλογικής περιόδου το ποσό ενδεχομένως να αυξηθεί. Το Κίνημα έλαβε ποσό €58 χιλ. χορηγία από το κράτος για τις εκλογές. Τα έξοδα αφορούν στις προεκλογικές συγκεντρώσεις, ενημερωτικό υλικό, εκτυπώσεις, ταχυδρομικά έξοδα, διαφήμιση στο διαδίκτυο, σε εφημερίδες και στην τηλεόραση. Το Κίνημα Αλληλεγγύης, αναμένεται να δαπανήσει ποσό 250 με 300 χιλ. ευρώ για διαφημίσεις και για εκδηλώσεις. Η διαφήμιση γίνεται στον Τύπο, στο Facebook, σε εξωτερικές πινακίδες και στο ραδιόφωνο. Η Συμμαχία Πολιτών θα ανακοινώσει τις προεκλογικές της δαπάνες με το πέρας των εκλογών.

Οι τιμές των διαφημίσεων
 

Οι τιμές των διαφημίσεων ποικίλλουν και διαφοροποιούνται ανάλογα με τον τύπο του μέσου που θα δημοσιευθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι τιμές που έδωσαν τα τηλεοπτικά κανάλια στα κόμματα κυμαίνονται από €850 μέχρι €1.200, για διαφημιστική σφήνα διάρκειας 10 δευτερολέπτων. Στο ραδιόφωνο οι τιμές είναι από €5 μέχρι €125. Στις εφημερίδες, τις καθημερινές οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ €125 μέχρι €1.170 την ημέρα, το Σάββατο οι τιμές διαφοροποιούνται και είναι από €135 μέχρι €1.770 και την Κυριακή οι τιμές αρχίζουν από €200 και καταλήγουν στις €4.800. Οι τιμές στις ιστοσελίδες είναι €1.500 μέχρι €3.500, για συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Περίπου  €100 την ημέρα είναι το κόστος για διαφημιστική πινακίδα. Ανάλογα με τον αριθμό των πινακίδων που θα χρησιμοποιήσει ο υποψήφιος και τη διάρκεια που θα έχει αναρτημένη την αφίσα του, το κόστος μειώνεται και μπορεί να κυμανθεί μεταξύ €50 με €70 την ημέρα. 

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ανάλυσης στοιχείων Matrixmedia, από τον Ιανουάριο μέχρι τις 11 Μαΐου ο ΔΗΣΥ με βάση τις τιμές καταλόγου που σαφώς είναι ίσως και διπλάσιες από τις πραγματικές, δαπάνησε ποσό €73 χιλ. σε διαφημιστικά μηνύματα στον Τύπο και στο ραδιόφωνο, ενώ άλλα €930 ξόδευσε η ΝΕΔΗΣΥ. Επίσης, 10 βουλευτές του κόμματος προχώρησαν σε διαφημίσεις στον έντυπο Τύπο και στο ραδιόφωνο αξίας €17.729. Αξίας €76 χιλ. είναι η διαφήμιση που αφορούσε το ΑΚΕΛ  και στην νεολαία του κόμματος για την ίδια περίοδο. Η αξία των διαφημίσεων του ΔΗΚΟ, για το ίδιο τύπο διαφήμισης, έφτασε στις €23 χιλ. και 22 υποψηφίων του €27 χιλ. Το ποσό για τους Οικολόγους ήταν €7.562, της ΕΔΕΚ €1.644 και του Κινήματος Αλληλεγγύης €2 χιλ. Δύο υποψηφίων του η αξία των διαφημίσεών τους ήταν €1.500. Συνολικά η προεκλογική διαφήμιση των κομμάτων σε Τύπο και ραδιόφωνο την περίοδο 1η Ιανουαρίου – 11η Μαΐου 2016, ήταν αξίας €259 χιλ.

Πηγή: Αναδημοσίευση από τον κυριακάτικο «Φ». Της Ελευθερίας Παϊζάνου