Πετρελαιοφόρο-φάντασμα πλοίο ξεβράστηκε ξαφνικά στις ακτές της Λιβερίας.

{loadposition ba_textlink}

Ένα εγκαταλελειμμένο πετρελαιοφόρο «ξεβράστηκε» στις ακτές της Λιβερίας στη Δυτική Αφρική, πυροδοτώντας αρκετά σενάρια για το πως βρέθηκε εκεί αλλά και για την τύχη των μελών του πληρώματος που δεν εντοπίστηκαν επί του πλοίου και θεωρούνται αγνοούμενοι.

Το Tamaya 1, που είναι εγγεγραμμένο στο νηολόγιο του Παναμά, προσάραξε σε μια παραλία κοντά στο Robertsport νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και όπως φαίνεται είχε εγκαταλειφθεί από το πλήρωμα ενώ επί του πλοίου δεν βρέθηκε καμία από τις σωστικές λέμβους. Την Πέμπτη η αστυνομία της Λιβερίας και το γραφείο μετανάστευσης επιθεώρησε το πλοίο αφού πρώτα έλαβαν κλήση από κατοίκους της περιοχής που βρέθηκαν ξαφνικά μπροστά στο πλοίο-φάντασμα.

Το μήκους 64μ πλοίο είχε εντοπιστεί τελευταία φορά στις 21 Απριλίου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Γκάμπια και της Σενεγάλης σύμφωνα με το Marine Traffic ενώ είχε χαράξει ρότα για το λιμάνι του Ντακάρ στη Σενεγάλη.

Η αστυνομία και η ακτοφυλακή της Λιβερίας δεν έχουν κάνει κάποιο σχόλιο μέχρι στιγμής ωστόσο πηγή την οποία επικαλείται η Liberian Daily Observer ανέφερε πως ίσως ο πλοιοκτήτης να χρεοκόπησε και να μην είχε χρήματα να πληρώσει το πλήρωμα, οπότε οι ναυτικοί με τη σειρά τους να επέλεξαν να εγκαταλείψουν το πλοίο. Αυτό μάλιστα φαίνεται να είναι επί του παρόντος ένα από τα επικρατέστερα σενάρια.

Σημειώνεται πως οι αρχές της περιοχής δέχθηκαν κριτική καθώς φαίνεται πως καθυστέρησαν να αναλάβουν δράση και να ασχοληθούν με αυτή την τόσο μυστηριώδη υπόθεση εντοπισμού ενός μεγάλου πετρελαιοφόρου που ξαφνικά εντοπίστηκε να έχει «ξεβραστεί» στην ακτή χωρίς να υπάρχει κανένα ίχνος των μελών του πληρώματος.

Αφού το πλοίο παρέμεινε για αρκετές μέρες «αραγμένο» στην ακτή, έπεσε, ως ήταν αναμενόμενο «θύμα» λεηλασιών και βανδαλισμών και αμέσως μετά άρχισαν να κατασκευάζονται νέα σενάρια περί πιθανής πειρατείας ή και για φωτιά που μπορεί να εκδηλώθηκε στο πλοίο και να ανάγκασε το πλήρωμα να το εγκαταλείψει.

Σημειώνεται πως τα πετρελαιοφόρα ήταν πάντοτε στόχος των πειρατών κατά μήκος των αφρικανικών ακτών αλλά μετά την πτωτική τάση στις τιμές του πετρελαίου σε συνδυασμό με την στρατιωτική επιχείρηση κατά των πειρατείας, τα περιστατικά πειρατείας έχουν μειωθεί σημαντικά.

Πηγή: huffingtonpost.gr