Πύρρειος νίκη για τα κόμματα το εκλογικό αποτέλεσμα

«Αν έτι μίαν μάχην Ρωμαίους νικήσωμεν, απολούμεθα παντελώς». Αυτή τη φράση του Πύρρου, Βασιλιά της Ηπείρου, θα ήθελα να «αφιερώσω» στα κόμματα μας που συνεχίζουν ακάθεκτα τις θριαμβολογίες τους.

Ο Πύρρος, Βασιλιάς της Συμμαχίας των Ηπειρωτών, κάπου στο 280 π.Χ. κλήθηκε να πολεμήσει με τον στρατό του ενάντια στους Ρωμαίους, κοντά στην πόλη Άσκλο της Απουλίας στην Ιταλία. Όταν η μάχη τελείωσε και τα στρατεύματα του επικρατήσαν, κάποιος εκ των στρατηγών του χαιρόταν και θριαμβολογούσε για την μεγάλη νίκη ενάντια στους Ρωμαίους, ενώ οι περισσότεροι στρατιώτες του είχαν σκοτωθεί. Τότε ο Πύρρος του είπε «Αν νικήσουμε σε ακόμα μία μάχη τους Ρωμαίους, χαθήκαμε», δίνοντας του να καταλάβει την αμφίβολη επιτυχία της επικράτησης τους.

Έτσι και το εκλογικό αποτέλεσμα των Βουλευτικών δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τίποτα άλλο παρά μια πύρρεια νίκη για τα μεγάλα κόμματα, ασχέτως τυμπανοκρουσιών και υποτιθέμενων πανηγυρισμών.    

Οι πολιτικοί μας συνεχίζουν να πράττουν αυτό που ξέρουν καλύτερα. Είναι στο αίμα τους να πανηγυρίζουν με τα πάντα, καθώς το κομματικό συμφέρον υπερέχει σε σχέση με το καλό της πατρίδας.

Προβλεπόμενα, σε μια υγιή δημοκρατία δεν θα έπρεπε να υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Δυστυχώς όμως στην Κύπρο ο άρρωστος κομματισμός και τα συμφέροντα έχουν μετατρέψει τα πάντα σε ένα συνεχόμενο αγώνα διαπληκτισμών μεταξύ υποτιθέμενων νικητών και ηττημένων.

«Και πάλι στον αγώνα σκοτωμένοι, αλλ’ όχι νικημένοι», είχε πει κάποτε ο έλληνας ποιητής Κώστας Βάρναλης, με τους πολιτικούς μας να μην έχουν καταλάβει, ούτε καν να έχουν πλησιάσει ελάχιστα, στο νόημα των λεγομένων του.

Δεν είναι κακό να έχεις κατατροπωθεί, τσαλακωθεί ή απογοητευτείς σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα. Το δυστύχημα είναι να μην παραδεχθείς, ανασυγκροτηθείς και σταθείς ξανά στα πόδια σου, ταπεινός και αναγεννημένος.

180.644 συμπολίτες μας επέλεξαν να απέχουν

33,26% δεν πήγε να ψηφίσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο κόμμα των εκλογών, ο ΔΗΣΥ πήρε Παγκύπρια 30.69%, δηλαδή 107.825 ψηφοφόροι τον επέλεξαν, με άλλα λόγια πήρε κάπου στις 73 χιλιάδες λιγότερους ψήφους τον συνολικό αριθμό αυτών που απείχαν.

Το ΑΚΕΛ πήρε 90.204 ψήφους, περίπου τους μισούς απ’ ότι η αποχή και το ΔΗΚΟ 50.923, δηλαδή περίπου 129 χιλιάδες λιγότερους.

Άρα για ποιους νικητές μιλάμε ακριβώς; Ούτε ακόμα το ΕΛΑΜ, Αλληλεγγύη και Οικολόγοι δεν μπορούν να θεωρηθούν ανάμεσα στους νικητές, ασχέτως από την επιτυχία τους να μπουν στη νέα Βουλή.

Μεγάλος νικητής η αποχή

Ένας στους τρείς συμπολίτες μας δεν ψήφισε. Γι΄ αυτό τι έχετε να πείτε πέρα από το «Πήραμε το μήνυμα» και «Θα συσκεφθούν τα συλλογικά όργανα του κόμματος για το θέμα»;.

Αν πραγματικά «παίρνατε το μήνυμα» αυτό θα γινόταν στις προηγούμενες Προεδρικές και Βουλευτικές και θα βρισκόσασταν σε θέση χθες ώστε να αντιστρέφατε το αποτέλεσμα.

Σίγουρα 180 χιλιάδες συμπολίτες μας δεν προτίμησαν να πάνε για καφέ, ή παραλία και δεν βρήκαν πέντε λεπτά χρόνο ώστε να ψηφίσουν. Σίγουρα όμως βαρέθηκαν εσάς, τα κομματικά σας παιχνίδια και συμφέροντα, την ασυδοσία, την σήψη και τον εμπαιγμό. Σίγουρα αυτή η αποχή θα συνεχίσει να μεγαλώνει σε κάθε ευκαιρία, καθώς εσείς θα εξακολουθείτε να θριαμβολογείτε και να δηλώνετε νικητές ότι και αν γίνει.

Η Δημοκρατία βρίσκεται σε «πόλεμο» με τα δικά της κύτταρα, αυτά που από πνεύμονες λαοκρατίας μετατράπηκαν σε καρκινικά κύτταρα μιας μαραμένης τάχα δημοκρατίας.

Χθες δεν νίκησε κανείς, παρά μόνο χάσαμε και το τελευταίο τούβλο της ύπαρξης μας. Στερηθήκατε κύριοι αρχηγοί των κομμάτων την κρίση του λαού.

«Το μεγαλύτερο μέτρο της δημοκρατίας δεν είναι ο βαθμός ελευθερίας ούτε ο βαθμός ισότητας, αλλά ο βαθμός συμμετοχής» και γι’ αυτό είστε όλοι σας ηττημένοι.

YΓ: Περισσότεροι Κύπριοι ψηφίζουν στο X-factorπαρά στις κυπριακές βουλευτικές εκλογές.