Ντόντικ: “Πολύπλοκο το σύστημα δύο κοινοτήτων”

{loadposition ba_textlink}

Για τα προβλήματα λειτουργικότητας του κράτους της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης Μιλοράντ Ντόντικ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Προεδρικό.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Ντόντικ είπε ότι υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στην κατάσταση στην Κύπρο και την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι Σέρβοι της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης. Ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την κατάσταση στη χώρα του λέγοντας ότι `αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει ένα σχέδιο για μια νέα συμφωνία εδώ στην Κύπρο στη βάση δύο κοινοτήτων σε μια χώρα”.

`Η πείρα μας δείχνει ότι αυτό το σύστημα είναι πολύπλοκο και καθυστερεί την λήψη αποφάσεων που θα επέτρεπε γρήγορη πρόοδο”, ανέφερε. Επίσης, είπε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο για την παρουσία της Τουρκίας στην Βοσνία/Ερζεγοβίνη και `την στήριξη που δίδει σε μια μόνο πλευρά, γεγονός που συμβάλλει στην δυσκολία να λαμβάνονται αποφάσεις στη χώρα”.

Αν και η Βοσνία/Ερζεγοβίνη είναι μια χώρα ενωμένη και ειρηνική, είπε, αποτελεί παρά ταύτα ένα πολύπλοκο κράτος με πολύ έντονες τις διαφορές σε ό,τι αφορά τη νοοτροπία και τις φιλοδοξίες ανάμεσα στις διάφορες κοινότητες. Αυτό, ανέφερε, καθιστά την λειτουργία του κράτους πολύ δύσκολη.

`Είναι δύσκολο να λαμβάνονται αποφάσεις και να επιτυγχάνεται συμβιβασμός στη χώρα και αυτό οδηγεί σε περισσότερες επεμβάσεις από ξένους κάτι που σημαίνει επιπρόσθετο βάρος στη λειτουργικότητα της χώρας” είπε.

Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανταλλαγή απόψεων και για διμερή συνεργασία κυρίως στον οικονομικό τομέα. Ο κ. Ντόντικ είπε ότι ήδη είχε συναντήσεις με Κύπριους επιχειρηματίες από τους τομείς της φαρμακολογίας και της εκμετάλλευσης ορυκτών ενώ σήμερα θα συνεχίζει τις συναντήσεις του ενημερώνοντας για τις δυνατότητες επενδύσεων στην Βοσνία/Ερζεγοβίνη.

Ο κ. Ντόντικ, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο ύστερα από πρόσκληση της ΕΔΕΚ, συνοδευόταν στο Προεδρικό από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο.

Πηγή: KYΠΕ