Πρόεδρος Αναστασιάδης: Νέα πρωτοβουλία για επίλυση του προβλήματος των αξιογράφων

{loadposition ba_textlink}

Χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων που έχουν καταθέσει προτάσεις για επίλυση του θέματος των κατόχων αξιογράφων θα έχει το επόμενο διάστημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδη, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί η χρυσή τομή στο θέμα των τραπεζικών αξιογράφων που μηδενίστηκαν μετά την τραπεζική κρίση του 2103.

Ο κ. Μαυροβουνιώτης είπε ότι συμφώνησε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όπως του αποστείλει συγκεντρωμένες όλες τις προτάσεις που υπέβαλαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, προκειμένου να τις μελετήσει και να τις συζητήσει σε χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων αυτών.

«Ο Πρόεδρος έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, με διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα τους καλέσει στο Προεδρικό και θα συζητήσει αυτές τις προτάσεις για το πώς σκέφτονται να προχωρήσει η υπόθεση», πρόσθεσε ο κ. Μαυροβουνιώτης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια «ελπιδοφόρα εξέλιξη».

Όπως είπε, «επιδίωξη και στόχος είναι να προσπαθήσουμε να πετύχουμε μια λύση στο μέτρο που να ικανοποιεί στο μέτρο του δυνατού τους κατόχους αξιογράφων».

Ο κ. Μαυροβουνιώτης υπενθύμισε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέβαλε πολλές προσπάθειες να πετύχει μια εξώδικη διευθέτηση, αλλά υπήρξαν προβλήματα συνταγματικότητας και λόγω του ότι η Κύπρος υπαγόταν στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

«Τώρα που βγήκαμε από το μνημόνιο ανοίγεται ίσως μια νέα προοπτική», είπε.

€2.500 για νομική αρωγή

Παράλληλα, ο κ. Μαυροβουνιώτης επεσήμανε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον διαβεβαίωσε ότι θα προτείνει να δοθούν οι πρώτες €2.500, (βάσει εισοδηματικών κριτηρίων) έτσι ώστε οι κάτοχοι αξιογράφων να μπορέσουν να διορίσουν δικηγόρο και ενημέρωσε ότι έδωσε οδηγίες να δοθεί προτεραιότητα στην εκδίκαση των υποθέσεων που βρίσκονται ενώπιον των δικαστηρίων.

Το θέμα βρίσκεται ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, και αρχικά στο τραπέζι βρισκόταν πρόταση για καταβολή €2.000.

Με βάση τα στοιχεία που Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τα αξιόγραφα που μετατράπηκαν σε μετοχές ανέρχονται σε €1,3 δισ.