Πρόεδρος ΕΔΕΚ: “Ο ΠτΔ αγνοεί τις τουρκικές μεθοδεύσεις εντός ΕΕ”

{loadposition ba_textlink}

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε σήμερα ότι ξενίζει η στάση της κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας να αγνοούν και να μην αξιοποιούν γεγονότα που αφορούν την Κύπρο εντός της ΕΕ και σχετίζονται με την Τουρκία η οποία συνεχίζει να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία όπως προνοεί το Πρωτόκολλο της Αγκυρας.

Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης της ΕΔΕΚ Λάρνακας /Αμμοχώστου σε παραλιακό ξενοδοχείο της Λάρνακας, ο κ. Σιζόπουλος κλήθηκε να σχολιάσει την επιστολή που έστειλε η Τουρκία τον περασμένο Νοέμβριο στις Βρυξέλλες αναφορικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής προσφύγων με όλα τα κράτη μέλη και στην οποία αναφέρει ότι η Αγκυρα δεν διαφοροποιεί τη διαχρονική και καλά εδραιωμένη θέση σε σχέση με τη «νήσο της Κύπρου», όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Τουρκία είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ «συστηματικά και εδώ και πάρα πολλά χρόνια με επίσημα έγγραφα στην ΕΕ έχει δηλώσει ότι ακριβώς δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και την θεωρεί εκλιπούσα. Αυτό δεν είναι κάτι το ξένο, δεν είναι κάτι το παράξενο».

Αυτό που μας ξενίζει, συνέχισε «είναι η στάση της κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας να αγνοούν όλα αυτά τα γεγονότα και κυρίως τη στιγμή που τους δίνεται η ευκαιρία να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία έτσι ώστε η οποιαδήποτε βελτίωση των σχέσεων της, ή η προώθηση θεμάτων που την αφορούν με την ΕΕ, να συμπεριλάβει ως προαπαιτούμενο την απόσυρση του συγκεκριμένου απαράδεκτου εγγράφου του Ιουνίου του 2014 αλλά και της άμεσης αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως προνοεί το Πρωτόκολλο της Αγκυρας και η συμφωνία του 2015, δεν αξιοποιούνται με αποτέλεσμα στη συνέχεια η Κύπρος να βρίσκεται σε δυσμενή και σε δυσχερή θέση».

Ευχόμαστε και ελπίζουμε, πρόσθεσε «ότι κάποτε ο Πρόεδρος και οι συνεργάτες του θα κατανοήσουν ότι η κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας θα πρέπει να επέλθει μέσα από τις μικρές αλλά σημαντικές επιτυχίες που θα πρέπει κάθε φορά να επιτυγχάνουμε, όταν τίθενται τέτοια ζητήματα στην ΕΕ και αφορούν την Τουρκία».

Ερωτηθείς για τη στάση της ΕΕ στην συγκεκριμένη επιστολή, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε πως «από τη στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αντέδρασε, αντιλαμβάνεστε ότι οι ηγετικές χώρες της ΕΕ ακολουθούν πολιτική διασφάλισης των δικών τους στενών συμφερόντων. Το θέμα είναι πότε η Κυπριακή Δημοκρατία και η κυπριακή κυβέρνηση θα αντιληφθούν ότι το ίδιο θα πρέπει να πράξουμε και εμείς για να διασφαλίσουμε τα δικά μας συμφέροντα και να σταματήσουμε να είμαστε ουραγοί των πολιτικών επιλογών της Γερμανίας και των άλλων χωρών».

Σκάνδαλα στην υγεία
————————–
Αναφερόμενος στα όσα βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας και αφορούν τον ευρύτερο τομέα της δημόσιας υγείας, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά είναι αποτέλεσμα συσσωρευμένων παραλήψεων του παρελθόντος. Κατ’ επανάληψη η ΕΔΕΚ είχε αποκαλύψει συγκεκριμένα σκάνδαλα που αφορούσαν το τομέα της υγείας αλλά δυστυχώς με πολιτικές και εισαγγελικές ευθύνες στο παρελθόν, όλα αυτά συγκαλύφθηκαν».

Πρόσθεσε πως «από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε ο νέος Γενικός Εισαγγελέας, η ΕΔΕΚ ζήτησε να ανοιχθούν όλοι οι φάκελοι των προηγούμενων σκανδάλων και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη όσοι ευθύνονται γι’αυτά. Δυστυχώς δεν υπήρξε τίποτε μέχρι στιγμής γι αυτό και υπάρχει μια συνεχόμενη πια δημιουργία νέων συνεχόμενων σκανδάλων που κλονίζουν την εμπιστοσύνη των ασθενών αλλά και που υπονομεύουν ακόμα περισσότερο το δημόσιο αίσθημα για τον τομέα της υγείας».

Είναι γι’αυτό ακριβώς το λόγο, συνέχισε ο κ. Σιζόπουλος «που πιστεύουμε ότι η εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας πρέπει να είναι άμεση γιατί είναι αναγκαία. Η ΕΔΕΚ κατέθεσε συγκεκριμένη επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εδώ και αρκετούς μήνες για το πώς θα μπορούσε να ξεκινήσει η εφαρμογή του ΓΕΣΥ χωρίς πρόσθετη φορολογία στους πολίτες όπως προνοούσε το μίνι ΓΕΣΥ» είπε και σημείωσε πως «δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία μα καμία ανταπόκριση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι «υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα σκάνδαλα εκατομμυρίων ευρώ που ταλανίζουν τον τομέα της δημόσιας υγείας και αυτά παρασιωπούνται. Γι’αυτό ο φάκελος υγεία πρέπει να ανοίξει και η ΕΔΕΚ δίνει την υπόσχεση ότι στη νέα Βουλή η νέα Κοινοβουλευτική ομάδα θα ανοίξει αυτό το φάκελο με πάρα πολλά στοιχεία και θα ασκήσει εκείνες τις πιέσεις προς τις κατευθύνσεις που πρέπει για να υπάρχει πλήρης διαλεύκανση».

Πηγή: KYΠΕ