Προτάσεις αναβάθμισης προσφυγικών συνοικισμών Δ. Καθαριότητα, Ευπρεπισμός & Προσβασιμότητα στους Κοινόχρηστους Χώρους

{loadposition ba_textlink}

Ένα διαχρονικό πρόβλημα που έρχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην αντίληψη μας, είναι οι επικρατούσες συνθήκες σε δημόσια πάρκα και κήπους. Έχουμε δεχθεί αρκετά παράπονα από πολίτες – σχεδόν από όλους τους δήμους και κοινότητες – για την εικόνα της εγκατάλειψης που παρουσιάζουν τα δημόσια πάρκα και οι κήποι σήμερα.

Αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων:

1. Δημιουργία υποδομών για ασφαλή παιδικά παιγνίδια που να ικανοποιούν και τις ανάγκες των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Θα πρέπει επιτέλους να υπάρχει ειδική φροντίδα και έλεγχος για την παρουσία των ζώων συνοδείας στα πάρκα. Να δημιουργηθούν επίσης ειδικά πάρκα όπου θα επιτρέπεται η παρουσία ζώων συνοδείας πχ σκύλων.

2. Στους χώρους πρασίνου, τα δέντρα και τα φυτά θα πρέπει να είναι περιποιημένα και ευπρεπώς κλαδεμένα. Θα πρέπει να γίνονται συστηματικά εκστρατείες δεντροφυτεύσεων και καθαρισμού των πάρκων και των κήπων από τα σκουπίδια, τα οποία εκτός από εστίες μόλυνσης, υποβαθμίζουν την δημόσια υγεία και ποιότητα ζωής των κατοίκων της κάθε περιοχής ξεχωριστά. Μάλιστα στις περισσότερες των περιπτώσεων δημιουργούνται συνθήκες για παρουσία διαφόρων τρωκτικών όπως ποντίκια, νυφίτσες, κ.α.

3. Σε αρκετά πάρκα και κήπους τα παγκάκια είναι σε άθλια κατάσταση και έχουν φθαρεί από τον χρόνο και τις καιρικές συνθήκες παρουσιάζοντας μια εικόνα ερήμωσης και εγκατάλειψης. Θα πρέπει να γίνει καταγραφή και αντικατάσταση των υλικών με καινούργια πιο ανθεκτικά.

4. Επιτακτική είναι πλέον η ανάγκη για δημιουργία υποδομών προσβασιμότητας στα δημόσια πάρκα και κήπους για τα άτομα σε τροχοκάθισμα και για όσους συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.

5. Έχει παρατηρηθεί ότι κατά τις βραδινές ώρες στα πάρκα και τους κήπους δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος, εποπτεία και κατάλληλος φωτισμός, με αποτέλεσμα, κατά τις βραδινές ώρες να μετατρέπονται σε εστίες διάφορων παραβατικών συμπεριφορών και δράσεων. Το αποτέλεσμα είναι να προκαλείται οχληρία για τους περίοικους και ζημίες στην υποδομή των πάρκων.

6. Οι αρμόδιες υπηρεσίες κήπων και πάρκων, της κάθε τοπικής αρχής αυτοδιοίκησης, να προχωρήσουν σε ενέργειες ούτως ώστε δημόσιοι κήποι και πάρκα να φωταγωγούνται κατά τις βραδινές ώρες. Όπου υπάρχει υποδομή φωτισμού να γίνονται συχνά έλεγχοι για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και όπου υπάρχουν αδυναμίες να προχωρούν σε βελτιωτικές ενέργειες. Θεωρώ ότι θα πρέπει να εισαχθούν νέες τεχνολογίες με οικονομικούς λαμπτήρες και αυτοματοποιημένα συστήματα ρύθμισης της έντασης και να εισαχθούν συστήματα ηλιακής φόρτισης.

7. Τέλος, θα πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι από τις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα στα όρια των οποίων είναι τα πάρκα και οι κήποι για αποφυγή βανδαλισμών που είναι συχνό φαινόμενο.

Σταύρος Χατζησάββας (ΒΑ&ΜΑ) Ειδικός σε θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής
Αριστίνδην Υποψήφιος Βουλευτής ΕΔΕΚ στην Αμμόχωστο