Πρόταση Ακιντζί για τον τρόπο διεξαγωγής των συνομιλιών

{loadposition ba_textlink}

Οπως αναφέρει η “προεδρία”, ο κ. Ακιντζί που ήταν καλεσμένος σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, είπε ότι πρότειναν μια συνεχή συνάντηση, αρχίζοντας από το εδαφικό, έπειτα να προχωρήσουν σε πενταμερή με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων για τις εγγυήσεις και τα θέματα ασφάλειας.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος σε 4 από τα 6 κεφάλαια και πρόσθεσε ότι το εδαφικό και τα θέματα ασφάλειας-εγγυήσεων θα συζητηθούν στο τέλος, ότι δεν συζητήθηκαν ακόμα.

“Αν συζητήσουμε αυτά τα δύο κεφάλαια με τη σημερινή διαδικασία, τα όσα συζητήσουμε την επόμενη μέρα θα δημοσιευτούν στον ε/κ Τύπο. Επειδή υπάρχει γρήγορη και αχρείαστη διαρροή στον ε/κ Τύπο, κάποτε με υπερβολή και λάθος”, είπε.
Εξαιτίας αυτού, συμπλήρωσε, προτείναμε να αρχίσουμε ένα νέο τρόπο συνομιλιών τον Ιούλιο, μετά τις εκλογές “στη νότια Κύπρο”. “Πηγαίνουμε και αρχίζουμε με το εδαφικό. Υστερα πάμε σε πενταμερή με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων για τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας και κατά προτίμηση τα ολοκληρώνουμε αυτά και αρχίζουμε τη διαδικασία για δημοψήφισμα”, δήλωσε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Ακιντζί είπε ότι μπορεί τα τέσσερα κεφάλαια να μην μπορούν να ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούλιο. “Υπάρχουν κάποια ζητήματα στο περιουσιακό και αν έχουμε σύγκλιση στην εκ περιτροπής προεδρία, νομίζω τα άλλα μπορούν να ολοκληρωθούν γρήγορα. Αν έχουμε κοινή αντίληψη στο εδαφικό και στην ασφάλεια-εγγυήσεις, μπορούμε να πάρουμε το θέμα σε δημοψήφισμα αυτό τον χρόνο”, δήλωσε.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι η πολιτική ισότητα και ασφάλεια είναι σημαντικά για τους Τ/κ και πρόσθεσε ότι μπορεί να εξευρεθεί μια φόρμουλα που να κάνει τους Τ/κ να αισθάνονται ασφαλείας αλλά να μην κάνει τους Ε/κ να αισθάνονται ότι απειλούνται.
“Είναι η τελευταία ευκαιρία για ομοσπονδιακή λύση, επειδή οι επόμενες γενιές μπορεί να οδεύσουν προς ένα μοντέλο λύσης βασισμένο στο διαχωρισμό”, είπε.

Πηγή: KYΠΕ