Πρωτιά στην παχυσαρκία οι Κύπριοι άνδρες

{loadposition ba_textlink}

Το μήνυμα υπέρ μιας υγιεινής διατροφής έστειλε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, κάνοντας παράλληλα επίκληση σε στοιχεία πρόσφατης έρευνας που καταδεικνύουν θλιβερή πρωτιά στην παχυσαρκία για την Κύπρο.

Συγκεκριμένα, με δείγμα σχεδόν 20 εκ. από τις περισσότερες χώρες του κόσμου, η έρευνα κατέδειξε ότι οι Κύπριοι άνδρες κατατάσσονται στην πρώτη θέση μεταξύ 43 χώρων της Ευρώπης στην παχυσαρκία, ενώ οι Κύπριες γυναίκες βρίσκονται στην ενδέκατη υψηλότερη θέση στην Ευρώπη.

Όπως είπε ο Υπουργός, η παχυσαρκία είναι άκρως διαδεδομένη στην Κύπρο, προσβάλλοντας και τα παιδιά, λόγω των διατροφικών συνηθειών και του χαμηλού επιπέδου σωματικής άσκησης.

Έκανε παράλληλα λόγο για εσφαλμένη επικρατούσα εντύπωση πως η κατανάλωση υγιεινών τροφών στερείται γεύσεως και απόλαυσης. «Την κατάρριψη τούτου του μύθου είναι που αποσκοπεί να μεταφέρει το φετινό μήνυμα `Απολαύστε τη γεύση τρώγοντας υγιεινά`, που επιλέγηκε προς εορτασμό της Παγκύπριας Ημέρας και Εβδομάδας Διατροφής» είπε ο κ. Παμπορίδης.

Έστειλε ακολούθως κοινό μήνυμα με τον Σύνδεσμο Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου, που συνδιοργανώνει τις εκδηλώσεις διαφώτισης και ενημέρωσης για την Ημέρα και την Εβδομάδα Διατροφής, ότι «η ανάπτυξη επίγνωσης επί των διατροφικών συνηθειών μας και ο εμπλουτισμός τους με θρεπτικά τρόφιμα, ουδόλως αποδυναμώνει τη γεύση που η υγιεινή διατροφή προσφέρει».

Είπε ότι στόχος των δραστηριοτήτων της εβδομάδας είναι η δημιουργία κουλτούρας υπέρ της μεσογειακής, υγιεινής διατροφής και η υπόμνηση του οφέλους που αποκτά ο οργανισμός ακολουθώντας μικρά μυστικά βρώσης.

Πηγή: KYΠΕ