Πρωτοποριακή τεχνολογία από τη Ford

 

H Ford Motor Company λανσάρει μία νέα τεχνολογία κάμερας που μπορεί να βλέπει πέρα από τις στροφές ακόμα και όταν οι οδηγοί αδυνατούν – μειώνοντας το στρες και συμβάλλοντας στην αποφυγή μιας πιθανής σύγκρουσης. Το πρωτοποριακό σύστημα Front Split View Camera προβάλει εικόνα εύρους 180-μοιρών από το εμπρός τμήμα του αυτοκινήτου, χρησιμοποιώντας μία βιντεοκάμερα στη μάσκα. Σε μία τυφλή διασταύρωση ή κατά την έξοδο από έναν ιδιωτικό δρόμο, η κάμερα επιτρέπει στους οδηγούς να εντοπίζουν εύκολα οχήματα, πεζούς ή ποδηλάτες.

«Όλοι έχουμε βρεθεί σε παρόμοιες καταστάσεις και δεν είναι μόνον οι τυφλές διασταυρώσεις που μας αγχώνουν, πολλές φορές τα κλαδιά ενός δέντρου ή ακόμα και οι θάμνοι δημιουργούν το πρόβλημα» δήλωσε ο Ronny Hause, μηχανικός, Driver Assistance Electronic Systems, Ford Ευρώπης, του οποίου η ομάδα συνεργάστηκε με τους Αμερικανούς συναδέρφους πάνω στο project. «Για ορισμένους, και μόνον η έξοδος από το χώρο στάθμευσης του σπιτιού τους αποτελεί πρόκληση. Όπως οι κάμερες οπισθοπορείας έτσι και η Front Split View Camera είναι από τις τεχνολογίες για τις οποίες οι οδηγοί σύντομα θα αναρωτιούνται πώς τα κατάφερναν χωρίς αυτές.»

Η τεχνολογία αυτή – πρωτιά στην κατηγορία – ενεργοποιείται μέσω ενός κουμπιού. Μία κάμερα 1megapixel στη γρίλια της μάσκας προβάλλει σε πραγματικό χρόνο μία εικόνα εύρους 180 μοιρών – αριστερά και δεξιά – στην έγχρωμη οθόνη αφής 8 ιντσών του οχήματος. Οι οδηγοί μπορούν να παρακολουθούν όσους πλησιάζουν εκατέρωθεν για να περάσουν μπροστά από το όχημα.

Δεδομένα που καταγράφηκαν από το SafetyNet project Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας έδειξαν ότι περίπου το 19% των οδηγών που έχουν εμπλακεί σε ατύχημα σε διασταυρώσεις είχε ελλιπή ορατότητα. Το Βρετανικό Υπουργείο Μεταφορών δήλωσε ότι το 2013, η ορατότητα που επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες συνέβαλε στο 11% όλων των τροχαίων ατυχημάτων.

Πολλά μοντέλα της Ford ήδη προσφέρουν την τεχνολογία Rear View Camera που βοηθά τους οδηγούς να ελίσσονται με όπισθεν και το σύστημα Cross Traffic Alert, που χρησιμοποιεί πίσω αισθητήρες για να προειδοποιεί τους οδηγούς που εξέρχονται με όπισθεν από ένα χώρο στάθμευσης για διερχόμενα αυτοκίνητα. Άλλες νέες τεχνολογίες υποστήριξης οδηγού που προσφέρονται στη γκάμα της Ford είναι το Intelligent Speed Limiter, όταν ενεργοποιείται, σαρώνει σήματα οδικής κυκλοφορίας και ρυθμίζει το γκάζι για να βοηθήσει τους οδηγούς να παραμείνουν εντός νόμιμων ορίων ταχύτητας ώστε να αποφεύγουν τα πρόστιμα αλλά και το Pre-Collision Assist with Pedestrian Detection. Το τελευταίο μειώνει τη σφοδρότητα μερικών εμπρόσθιων συγκρούσεων στις οποίες εμπλέκονται οχήματα και πεζοί ή βοηθά τους οδηγούς να αποφύγουν εντελώς κάποιες συγκρούσεις. Παρών και η τεχνολογία Glare-Free Highbeam για τους προβολείς LED, που ανιχνεύει προπορευόμενα οχήματα και μειώνει την ένταση του φωτός για να μην ‘τυφλώνει’ τους αντίθετα ερχόμενους οδηγούς, διατηρώντας τη μέγιστη φωτεινότητα για άλλες περιοχές.